Primele imagini din expozitia Brancusi de la Timisoara, cel mai important eveniment din ultimii 50 de ani in Romania dedicat marelui artist. Video

TIMISOARA. Evaluate la peste o jumatate de miliard de euro, toate operele de arta care compun expozitia ”Brancusi: surse romanesti si perspective universale” de la Muzeul National de Arta din Timisoara isi asteapta vizitatorii, din acest weekend.

Piese precum Sarutul, Maiastra, Pasarea in vazduh, Muzele, au putut fi admirate, joi, in cadrul unui eveniment premergator deschiderii oficiale din 30 septembrie de la Timisoara.

Va prezentam in premiera imagini!

Mult asteptata expozitie aduce in fata publicului circa 100 de lucrari (sculpturi, fotografii, documente de arhiva, materiale filmate) menite sa ofere o imagine de ansamblu asupra creatiei si vietii lui Constantin Brancusi, dar si sa-l plaseze pe marele sculptor, pentru prima data, intr-un context romanesc.

Expozitia scoate in evidenta anumite aspecte ce evoca legatura artistului cu tara sa natala, cu arta si literatura romaneasca, lasand publicului libertatea sa descopere aceste relatii subtile dupa propriile intuitii si simtaminte. De aici, necesitatea de a prezenta etape importante din creatia sa, punand accentul pe prima perioada, ce poarta insemnele formarii sale in Romania, si pe dialogul pe care l-a intretinut in permanenta cu compatriotii sai prin participarea la diverse manifestari artistice”, spune Doina Lemny, curatoarea expozitiei Brancusi de la Timisoara.

Exista insa si lucrari de maturitate, in special de la muzeele internationale, lucrari emblematice sau mai putin cunoscute, care ies pentru prima oara din faimoasele colectii pentru a ajunge in Romania. In acest sens, expozitia beneficiaza de imprumuturi exceptionale de la Centre Pompidou, din Paris, care detine, prin Atelierul lui Brancusi, cea mai mare colectie de Brancusi din lume; de la Tate, din Londra, care a trimis la Timisoara trei din cele patru opere pe care le detine; de la Fundatia Guggenheim din Venetia, precum si din alte colectii particulare. De asemenea, lucrarile timpurii ale lui Brancusi sunt aduse de la Muzeul National de Arta al Romaniei si de la Muzeul de Arta Craiova. Numeroasele fotografii si cele doua materiale video filmate chiar de catre Brancusi intra intr-un dialog inedit cu operele expuse.

VIDEO: George Stefanita

«Lumea poate fi salvata prin arta», spunea marele Constantin Brancusi, iar menirea ei este de a apropia oamenii, prin simpla perceptie la nivel vizual. Aceasta este una din ideile care au stat la baza demersurilor facute de Consiliul Judetean Timis pentru construirea de infrastructura culturala la standarde internationale. Am investit peste 2 milioane de euro in transformarea Muzeului National de Arta Timisoara, acesta fiind in prezent singura locatie regionala care poate gazdui exponate cu valoare de tezaur”, spune Alin Nica, presedintele Consiliului Judetean Timis.

Expozitia este insotita si de un catalog in limba romana si engleza, coordonat de Doina Lemny, cuprinzand 16 eseuri ale specialistilor romani si straini— Ioana Vlasiu, Elena-Bobi Dumitrescu, Matthew Gale, Ariane Coulondre, David Grob, Doina Lemny, Cristian-Robert Velescu, Mica Gherghescu, Valerie Loth, Georges Banu, Sorana Georgescu-Gorjan—, precum si 190 de imagini reproduse ale sculpturilor, desenelor si fotografiilor lui Constantin Brancusi, alaturi de imagini documentare. Publicat de Fundatia Art Encounters, volumul „Brancusi: surse romanesti si perspective universale” este un ghid ideal pentru toti cei care doresc sa inteleaga mai aprofundat universul brancusian, oferind o perspectiva noua si actualizata asupra operei unuia din cei mai importanti sculptori ai secolului XX. Acesta poate fi comandat de pe site-ul expozitiei (brancusi-2023.info), site-ul librariei La Doua Bufnite (ladouabufnite.ro), alte librarii din tara, precum si de la Muzeul National de Arta din Timisoara, si va fi lansat oficial in cadrul unui eveniment dedicat, sambata, 30 septembrie, de la ora 16:00, in Sala Baroca a muzeului.

Ultima expozitie romaneasca dedicata marelui sculptor a avut loc in urma cu mai bine de 50 de ani, in 1970. Expozitia de Timisoara isi va impresiona cu siguranta publicul, fiind totodata si o binemeritata revenire simbolica a lui Brancusi acasa. O expozitie care exploreaza atat inspiratia romaneasca cu care sculptorul ajunge la Paris, cat si metamorfoza prin care trece pana la a deveni artistul universal pe care il apreciaza toata lumea”, declara Ovidiu Sandor, comisarul expozitiei si presedinte al Fundatiei Art Encounters.

Weekend-ul marii deschideri a expozitiei-eveniment „Brancusi: surse romanesti si perspective universale” propune urmatorul program:

Sambata, 30 septembrie, de la ora 10:00, la Muzeul National de Arta Timisoara, deschiderea oficiala a expozitiei in prezenta lui Alin Nica, Presedintele Consiliului Judetean Timis, a Doinei Lemny, curatoarea expozitiei, si a lui Filip Petcu, Directorul MNArT. Expozitia poate fi vizitata de publicul larg in intervalul 10:00 – 12:00.
Tot sambata, de la ora 16:00, in Sala Baroca a Muzeului National de Arta Timisoara, va avea loc lansarea oficiala a Catalogului expozitiei, eveniment care va lua forma unui dialog intre coordonatoarea acestui volum, Doina Lemny, si jurnalista culturala Daria Ghiu. Accesul la acest eveniment este gratuit, insa vizitarea expozitiei se face pe baza de bilet.
Duminica, 1 octombrie, expozitia va fi deschisa publicului larg intre orele 10:00 – 20:00, pe baza biletelor achizitionate in prealabil.

Vom reveni imagini video!

Expozitia Brancusi va putea fi vizitata in perioada 30 septembrie 2023 – 28 ianuarie 2024 la Muzeul de Arta din Timisoara. Pretul biletelor porneste de la 100 de lei si ajunge la 22 de lei pentru studenti si pot fi achizitionate online de la adresa https://brancusi-2023.info/

Toate veniturile rezultate din vanzarea de bilete vor merge catre Muzeul National de Arta din Timisoara pentru sustinerea infrastructurii si proiectelor acestuia.

Expozitia va fi deschisa dupa urmatorul program:
30 septembrie 2023 – 28 ianuarie 2024
Miercuri – duminica: 10:00 – 20:00
Luni si marti, precum si in zilele de 24–26 si 31 decembrie 2023 si 1–2 ianuarie 2024: inchis

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Scuze…dar ma simt mult mai castigat sa vad un film pe Netflix decat sa ma uit la balariile alea. „Arta” e ca tigarile sau alcoolul, daca esti prost te apuci din cauza anturajului…spre beneficiul altora.
    Tigarile sa arati cool, bautura sa pari barbat…arta sa pari cult.

  2. Sculpturi de ALin NIca nu aveti?

  3. My opinion, asa sa si faci, treci pa netflix ca o astfel de expozitie unica este pentru d-aia care au mai trecut pe la scoala, care si inteleg ceva. La tine nu e cazu’. Vezi un serial usurel de levelu tau. Sa nu uiti popcornu

  4. Este o ocazie unică sa ai asa ceva în orașul tău. Chiar dacă numai pt o anumită perioadă. Este o expoziție care ar face furori în oricare oraș din lume.

  5. Aha și cine jisi permite sa cumpăre vinde pietre de jumate de miliard? Aia cu bani care spala averile și pentru saraki e artaa

  6. Rămâi acasă, e mai bine! Poate-ți ia foc singurul neuron!

  7. @My opinion – mai bine sa te lasi indoctrinat de netflix… sa te dai pe c.. de atata cultura ce baga aia-n tine, cu varf si indesat, pe toate orificiile. Sti vorba aia cu tacutul?