TIMISOARA. ‘Morti din cauze neprecizate‘. Asta au notat medicii legisti in documentele trimise procurorilor in cazul copiilor si mamei unuia dintre ei care au pierit in Blocul Mortii de la Timisoara, dupa o operatiune de dezinsectie si deratizare. Aceasta intrucat analizele preliminare nu sunt concludente.
Pentru ca a fost gasita in apartamente substanta folosita de firma de deratizare, Delicia Gastoxin, extrem de periculoasa, si exista suspiciunea ca cei trei ar fi murit din cauza ei, se va proceda la un examen toxicologic, care e unul de durata.
De altfel, la Institutul Medico-Legal Timisoara au fost facute autopsiile in cazul celor doi copii, unul de 10 zile si celalalt de 3 ani, si a mamei acestuia din urma, de 29 de ani.
In prima etapa a analizelor uzuale, facute la IML, nu au fost depistate urme ale teribilei substante. Aceasta pentru ca ceea ce au inhalat copiii si femeia, PH3, un gaz eliminat de fosfina, daca e in cantitate mica, nu ramane in corp.
Medicii legisti insa au luat probe pentru examenul histopatologic, tesuturi, sange si organe. Acestea vor fi supuse analizelor toxicologice, care dureaza aproximativ o luna, si care vor putea releva prezenta unor elemente care sa arate ca cei trei au murit din cauza intoxicarii, mai ales ca substanta folosita la dezinsectie si deratizare e mortala chiar si in cantitate foarte mica.
Asadar, analizele vor continua la IML Timisoara cu aceasta a doua etapa, explica specialistii, printr-o procedura de eliminare.
„Analizele chimice pe probele efectuate de la cele 3 persoane decedate sunt negative. E o etapa si vom continua prin eliminare. Ne-am gandit ca s-ar putea intampla asa, in aceasta etapa preliminara. Cu alte cuvinte probele directe sunt negative. Dar, pentru fosfatul de aluminiu, nu se obtine efectiv prin analiza directa, ci prin eliminare„, explica medicul legist Alexandra Enache, sef IML Timisoara.
CITESTE SI: O echipa de control a Ministerului Sanatatii va face verificari in cazul intoxicarilor de la Timisoara
Specialistii spun ca substanta folosita la deratizarea si dezinsectia din Blocul Mortii de la Timisoara, care a smuls 3 vieti, este teribil de periculoasa pentru oameni si animale.
Delicia Gastoxin, gasita de echipele de cercetare chimica, dupa operatiunea de igienizare a celor de la Bistim Dera in Complexul Studentesc, este extrem de toxica, nu poate fi utilizata in spatii mici, inchise, ci exclusiv pe camp, fiind destinata combaterii rozatoarelor din culturile agricole.
Mai mult, substanta are regim special, se tine sub cheie, iar orice intrare/iesire de produs se trece intr-un registru care este supus periodic verificarilor de catre politistii de la Arme, Explozibili si Substante Periculoase, a explicat pentru opiniatimisoarei.ro specialistul Mihaela Ciuta, inginer de Mediu la firma Deraton din Timisoara.
Sorin Buta, patronul de la Bistim Dera, a cumparat ‘la negru’, cu 600 de lei, substanta ucigasa cu care a facut deratizarea in blocul in care au pierit 2 copii si mama unuia dintre ei, iar alte zeci de persoane au ajuns la spital, dar si intr-un imobil din vecinatate.
Patronul firmei Bistim Dera, retinut de politisti si dus in Arestul IPJ, dupa ore lungi de audieri, le-a povestit oamenilor legii tot ce a facut, de unde a procurat substanta, cum au fost administrata, cum s-a facut operatiunea de dezinsectie si deratizare. A sustinut insa ca nu a stiut ca e atat de toxica, dat fiind faptul ca a mai folosit-o si in alte locuri, unde nu s-au inregistrat probleme. Patronul a sustinut ca a cumparat produsul direct de la o cunostinta care se ocupa cu vanzarea de astfel de substante, intrucat lucra in cadrul unei firme de profil, a declarat pentru opiniatimisoarei.ro aparatorul av. Calin Staiculescu.
Potrivit avocatului sau, Sorin Buta s-a declarat surprins de felul in care s-a derulat situatia. A explicat ca dezinsectia s-a facut vineri, in 24 de apartamente de pe strada Mioritei, care dupa au fost inchise si sigilate cu banda adeziva. Urma sa se intoarca dupa cateva zile sa continue cu igienizarea, intrucat era plin de plosnite. Primise asigurari de la proprietarul garsonierelor ca nu sunt locuite si ca nu vor fi locuite in urmatoarea perioada.
„Pozitia procesuala adoptata de clientul meu a fost de recunoastere a faptelor care sunt imputate in sarcina lui, respectiv a declarat cu lux de amanunte toate imprejurarile exact cum s-au succedat ele, de unde a procurat substantele, cum au fost administrate, cum a fost efectuata deratizarea, in ce conditii. Din punctul lui de vedere nu avea de unde sa cunoasca gradul de periculozitatea a a acestei substante, nu avea de unde sa stie ca este atat de toxica sau ca este atat de letala pentru ca nu a folosit decat intr-o singura alta locatie, cu rezultate bune. De aceea avand substanta pregatita pentru aceeasi locatie, pentru ca proprietarul unui hotel din Ghiroda, daca nu ma insel, a fost multumit de acest rezultat si in luna decembrie, cand avea mai putina clientela sa evacueze si restul camerelor si sa continue cu deratizarea si in aceste camere care au ramas nederatizate.
Am inteles ca a cumparat substanta de la o cunostinta care are legaturi sau lucreaza intr-o societate comerciala care se ocupa cu comercializarea acestor produse. Nu a cumparat-o cu chitanta, factura sau bon fiscal, a cumparat-o de la acest individ care stia ca se ocupa cu comercializarea unor asemenea produse.
Stia ca este mai puternica fata de cele pe care le folosea in mod uzual, dar cu siguranta nu avea de unde sa stie cat este de toxica. A fost si el surprins, din ceea ce am inteles, de cum s-a derulat aceasta situatie.
Dezinsectia a fost efectuata in cursul zilei de vineri in 24 de apartamente din imobilul de pe strada Mioritei, apartamente care de altfel dupa ce au fost deratizate, au fost sigilate cu banda adeziva si urma sa se intoarca dupa 2-3 zile sa continue cu igienizarea, sa scoata din apartamente ce era de scos. Am inteles ca era plin de plosnite, erau saltele imbibate cu plosnite, cu tot felul de insecte.
Apartamentele acelea, din cate am inteles, a primit asigurarea ca nu sunt locuite si ca nu vor fi locuite in urmatoarea perioada. Urmau sa fie pregatite spre a fi locuite. Erau apartamente goale invecinate cu alte apartamente care erau locuite, si acea substanta a migrat, fiind vorba de un gaz.
Este adevarat ca au fost folosite intr-un alt apartament, intr-o alta locatie, in aceeasi situatie, nelocuit. Mai mult decat atat a si discutat cu proprietarul acelui apartament sa nu deschida usa 2-3 zile sa isi faca efectul acele substante si deratizarea sa aiba un rezultat cat mai bun. Dar am inteles ca in acea locatie nu au fost probleme. Cele doua locatii si acel hotel sunt singurele locuri unde au fost folosite„, a declarat pentru opiniatimisoarei.ro avocatul Calin Staiculescu.
Contractul incheiat cu proprietarul apartamentelor a fost de 5000 de lei, iar substanta folosita a costat 600 de lei.
VIDEO: George Stefanita
CITESTE SI: A fost retinut patronul firmei de deratizare din Blocul Mortii la Timisoara
Cine este firma care a facut deratizare din Blocul Mortii la Timisoara
Bistim Dera SRL are ca obiect de activitate nu doar dezinsectie si deratizare, ci si operatiuni de curatenie in trenuri, autobuze, avioane, in cisterne rutiere si maritime, curatenie si intretinere piscine, curatat de sticle, maturat de strazi si indepartat zapada.
Are sediul intr-un apartament de bloc din Timisoara, cu un singur asociat care e si administrator. Si-a inceput activitatea in 2015. Anul trecut a inregistrat o cifra de afaceri, adica totalul vanzarilor facturate, de 142.759 de lei. Tot in 2018 inregistrat un profit net de 19.000 de euro si datorii de peste 1000, in conditiile in care cu un an inainte, datoriile firmei depaseau 50.000 de lei.
Va reamintim, noaptea trecuta a fost evacuat un al doilea bloc la Timisoara, pe strada Vaida Voievod la nr. 1, unde intr-un apartament aceeasi firma a facut o operatiune de deratizare.
In locuinta, specialistii in cercetare chimica au descoperit, intr-o cutie, asezata in dulap intre haine, Delicia Gastoxin.
Autoritatile sanitare nu au fost in stare sa spuna daca firma de dezinsectie si deratizare Bistim Dera are sau nu autorizatie de functionare, respectiv pentru folosirea substantelor care au ajuns in Blocul Mortii.
O echipa de control a Ministerului Sanatatii va face verificari la Timisoara.
VIDEO: George Stefanita