„De la inceputul sezonului rece catre noi au inceput raportarile dinspre medicii de familie pe machetele de viroze si de la ei avem raportate in saptamana 15-21 octombrie 1.256 de viroze cu 126 de internari”, a spus pentru www.opiniatimisoarei.ro Dana Spac, purtator de cuvant DSP Timis.
Primele simptome ale virozei respiratorii sunt durerile de gat, durerile de cap, infundarea nasului sau scurgerea de secretii nazale, respiratie dificila si in unele cazuri febra.
Cei mai vulnerabili sunt copiii, care merg la scoala sau gradinita, deoarece in colectivitati boala se raspandeste cel mai usor. O alta categorie vulnerabila sunt persoanele in varsta cu boli cronice, cardiovasculare sau respiratorii.
Medicii de familie atrag atentia pacientilor asupra modului de prevenire a virozelor.
“Pacientul trebuie sa fie foarte atent la timpul de afara, sa se imbrace adecvat temperaturilor care se anunta. In al doilea rand sa mancam sanatos, consumand zilnic legume si fructe pentru a ne vitaminiza, iar daca apar primele simptome de boala sa se prezinte la medic si in niciun caz sa nu consume antibiotice fara indicatia acestuia. In cazul in care lucreaza intr-o colectivitate in spatii inchise si apar primele simptome de boala, persoanele bolnave sunt sfatuite sa stea izolate, sa stea la domiciliu, pentru a nu-i imbolnavii si ceilalti din jur. Sa respectam masurile stricte de igiena personala atunci cand tusim, stranuim”, ne-a declarat medicul de familie, Elisabeta Spataru.
Medicii de familie mai recomanda pacientilor sa isi faca vaccinul antigripal de indata ce va sosi in cabinete.
CITESTE SI: Campania de vaccinare antigripala va incepe cu mare intarziere in Timis, in aceasta toamna. Vezi aici de ce!
Virozele netratate pot sa determine pneumonii sau bronsite.