Sursa foto: https://www.karsan.com/en
TIMISOARA. Programate initial sa ajunga la Timisoara in luna aprilie, apoi in aceasta vara, iar ulterior in octombrie, primele autobuze electrice Karsan fabricate in Turcia, dintre cele 44 comandate, vor veni, cel mai devreme, in luna noiembrie. O spun reprezentantii primariei, care precizeaza ca, spre deosebire de tramvaiele de la Bozankaya, noile autobuze vor putea intra pe traseul in cel mult doua saptamani de la momentul sosirii, fara sa mai fie nevoie de luni de zile de probe pentru omologare.
„Autobuzele electrice sunt in curs de fabricare. Au fost anumite intarzieri pe care le-a avut costructorul, dat fiind razboiul si criza componentelor electronice din piata. Ar fi trebuit la inceput de octombrie sa vina primele autobuze, ele vor veni, foarte probabil, de luna viitoare.
Imediat dupa receptie, vor incepe sa circule, asa cum a fost si in cazul tramvaielor. Spre deosebire de tramvaie, aceste autobuze sunt deja agrementate, ele mai fiind in circulatie in Europa, in alte orase, si sunt certificate. Ca atare, procesul de care am avut nevoie in cazul tramvaiului, acela de agrementare a unui produs nou, nu va fi necesar in acest caz si, in momentul in care vor fi sosite, va fi facuta receptia si predarea catre STPT si ele vor putea fi puse in circulatie. Probabil vor fi una-doua saptamani de la sosirea lor pana la punerea in circulatie„, a precizat pentru opiniatimisoarei.ro Ruben Latcau, viceprimarul Timisoarei.
Insa, inainte de a ajunge primele autobuze electrice la Timisoara, trebuie sa fie montate statiile de incarcare pentru acestea, dar si sa fie construita platforma pentru gararea lor. Pentru inceput, vor fi instalate provizoriu statiile, urmand ca abia mai apoi sa fie amplasate cele permanente. Iar parcarea in care vor gara noile autobuze electrice inca este in stadiu de proiect.
„Lucram in momentul asta sa instalam primele statii de incarcare rapida. Vor fi 3, pentru inceput, la STPT, care sunt montate in perioada asta, si vor mai urma si alte statii. Lucram pe proiectul de montare de statii de incarcare rapida din oras, vom avea statii in foarte multe locatii, unde autobuzele se vor putea incarca, lucram si pe proiectul pentru platforma de garare, care este si el intr-o faza avansata. Ma astept, undeva anul viitor, in vara, toate statiile sa fie finalizate, atat cele lente, cat si cele rapide, dar si platforma de garare si, de asemenea, pana in toamna anului viitor, in octombrie, sa avem toate cele 44 de autobuze electrice pe strazi, in Timisoara, zi de zi„, a adaugat pentru opiniatimisoarei.ro Ruben Latcau.
***
Va reamintim, la inceputul lunii august, Consiliul Local Timisoara a aprobat o hotarare pentru actualizarea preturilor. Conform documentatiei, era nevoie de o ‘aducere la zi’ a costurilor, intrucat, sustin reprezentantii Primariei Timisoara, „razboiul din Ucraina a dus la cresteri majore ale preturilor marfurilor la nivel global, afectand inclusiv pretul materiilor prime precum: petrol, gaze naturale, consumul cu energia electrica si termica iar situatia economica internationala determinata de lipsa componentelor electronice si electrice in si post SARS-CoV-2, a afectat puternic piata constructiilor de masini din intreaga lume (…) In aceste conditii activitatea KARSAN OTOMOTIV SANAYII VE TICARET A.Ş este afectata deoarece preturile sunt in continua crestere, respectiv costurile cu energia electrica, termica si combustibil, precum si a produselor importate din Turcia, aspecte care in mod evident afecteaza activitatea societatii si posibila indeplinire a contractului„.
Cele 44 de autobuze electrice pentru Timisoara, avand fiecare lungimea de 18 metri, costau initial 162,3 milioane de lei cu tot cu TVA, impreuna cu 15 statii de incarcare rapida si 44 de statii de incarcare lenta. Acum pretul a ajuns la peste 193 de milioane lei cu TVA.
Ministerul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Administratiei a inceput demersurile pentru cumpararea lor pe bani europeni inca din februarie 2019, dar prima licitatie a esuat.
In vara lui 2021, in august, a fost anuntat castigatorul licitatiei, firma Karsan Otomotiv Sanayi Ve Ticaret AS din Turcia, si a fost semnat contractul cu Primaria Timisoara.
Pareri
,, În curs de fabricare…”
O p**ă vine în Noiembrie
Ca si in cazul tramvaielor, hala speciala pentru ele este inca in proiectare iar tramvaiele sisite au depasit jumatatea.
In cazul autobuzelor platforma de garare este in proiectare. Multe studii si mult timp iti trebuie sa proiectezi o platforma de garare.
Atat hala tramvaielor cat si platforma de garare a autobuzelor electrice trebuiau sa fie gata la sosirea primului tramvai (deci acum un an si jumatate) si la sosirea primului autobuz. De parca nu ati stiut ca ati comandat aceste vehicule si v-au luat prin surprindere livrarile.
Fritz macht frei cand iese la o sesiune foto cu ele?
Mie greu sa cred , dar na dau bine aceste știri …
#STPT în general e oricum praf și pulbere !!! De 2 zile încerc să-mi fac abonamentul și… NU le merge netul ăla puternic de la jmecherii ăia de la RDS 🤮 Mijloacele de transport văd apa când plouă afară, tarifele s-au majorat și… era normal să și circule mai binișor după majorările făcute. Graficele șoferilor & vatmanilor sunt după bunul plac al lor iar de suferit, ca de obicei suferă tot cei ce le bagă banii în „jepuri”. RUȘINE !!!
Dar Domnule DOMINIC FRITZ este foarte simplu. Faceti cum ati facut cu Coltermul bagati STPT in insolventi si ati rezolvat treaba. Ca de cumparat tot cumparati autobuze electrice,troleibuze cu motoare electrice dar tot nu mai vor sa apara marile astea realizari. Pardon va saboteaza PNL,PSD si guvernul
Poate or fi bune și frumoase turcismele dar sincer, mi se pare ciudat ca:
Timișoarei ii cad mănușă produsele turcești
Cona Europa da căruțe de bani sa fie cheltuiți în afara ei. De-ar fi banii mei as I.pune sa fie cheltuiți la mine-n ograda chiar dacă firma-i chineza fabrica sa fie la mine, în Europa!
Iar despre faptul ca vin primele autobuze iar noi avem doar în faza de proiect platforme de parcare și stații de încărcare…. numai de bine. Asta-i clar autohtona, tipic mioritic, made-n Românica!