La Timisoara a fost inaugurat primul Muzeu al Consumatorului Comunist din Estul Europei. Amenajat sub forma unei locuinte obisnuite din Epoca de Aur, cu sufragerie, camera copiilor, bucatarie, baie si debara, muzeul include cam tot ce aveau romanii prin casa la acea vreme.
De la papusile Aradeana, la tigarile Carpati si Amiral, de la discurile si casetele cu muzica pioniereasca, la sticlele de lapte si de bere, sacosele de rafie ”de tinut rand la Alimentara” sau sapunurile Cheia, toate se regasesc in micutul muzeu.
Desi au trecut doar 25 de ani de la caderea comunismului, multe dintre obiectele care se regasesc astazi in muzeu si care erau extrem de comune, au devenit o raritate. Asta pentru ca dupa 1989, romanii au aruncat la gunoi tot ce tine de trecutul comunist si ce parea depasit si lipsit de utilitate.
Astazi, toate acele obiecte, puse la un loc, le starnesc celor care au trait acea perioada o avalansa de amintiri, mai mult sau mai putin placute. „Nu-i adevarat ca era mai bine pe vremea lui Ceausescu. Mie mi-a rapit 25 de ani, cei mai frumosi din viata. Pana la varsta de 42 de ani eu nici nu am iesit din tara, pe cand astazi tinerii au posibilitatea sa mearga unde vor”, ne spune un domn intre doua varste care a venit in vizita la muzeu.
„L-am adus pe fiul meu sa vada cum se traia in acea vreme. Pentru el este ceva de neconceput sa nu ai lucruri de baza, sa nu ai televizor, sa nu ai curent seara”, spune un alt timisorean venit la muzeu impreuna cu baiatul lui.
Organizatorii spun ca muzeul nu se vrea o mostra de nostalgie comunista, ci doar sa prezinte aspecte din viata de zi cu zi a romanilor din acea perioada. „Scopul sau principal este de a recupera memoria pierduta a obiectelor epocii socialiste si de a lansa in circuitul public un obiectiv turistic original, un nou ”hotspot” al Timisoarei”, a declarat Ovidiu Mihaita, initiatorul muzeului, cel care a fondat, in urma cu 10 ani, primul teatru independent din Timisoara, Aualeu Teatru.
El spune ca totul a inceput de la colectia de viniluri, iar in urma cu cinci ani s-a gandit la un muzeu de acest gen. De atunci a reusit sa stranga mii de obiecte, donate de cunoscuti sau prieteni, insa fara sa fi facut o campanie la nivel local. Cu toate acestea a reusit sa stranga atat de multe lucruri incat spatiul expozitional a devenit aproape neincapator.
Muzeul Consumatorului Comunist se gaseste str. Arh. Szekely Laszlo nr.1, la subsolul Teatrului Aualeu si va fi deschis zilnic pentru aproape o luna, dupa care va functiona pe baza de rezervari. Intrarea este libera.