TIMISOARA. Proiectul pilot care prevede vaccinarea impotriva COVID-19 in cabinetele medicilor de familie a inceput, miercuri, la Timisoara, iar primul pacient a fost o femeie.
50 de medici de familie s-au inscris in programul pilot care a demarat la Timisoara. Fiecare medic va vaccina zilnic 10 pacienti cu serul AstraZeneca, fiind realizate toate dotarile necesare.
”S-au facut toate trainingurile, s-au trimis toate materialele in cabinetele medicilor de familie, am avut discutii cu colonelul Gheorghita, cu cei din Primarie, care si-au indeplinit toate atributiile, ni s-a asigurat si sponsorizarea necesara, inclusiv autoritatile locale s-au implicat. Pentru inceput, vom avea 10 pacienti pe zi, iar fiecare medic de familie din cei inscrisi in program se va organiza cum considera mai bine”, a declarat pentru opiniatimisoarei.ro, medicul de familie Mihai Iacob, coordonator al proiectului pilot.
Primarul Dominic Fritz a fost si el prezent in cabinetul medicului de familie care a facut prima vaccinare impotriva COVID-19 unei paciente si i-a oferit acesteia flori.
VIDEO: George Stefanita
In total, fiecare dintre cei 50 de medici de familie inscrisi in programul pilot va vaccina cate 10 de pacienti pe zi, iar pe liste sunt inscrise deja 100 de persoane.
In cadrul proiectului pilot 5.000 de oameni vor fi vaccinati impotriva COVID-19 in cabinetele medicilor de familie. De asemenea, in cadrul proiectului desfasurat in premiera la Timisoara, la cabinetele medicilor de familie vor ajunge si teste antigen.
CNCAV a precizat ca vaccinarea se face cu serul AstraZeneca.
”Exemple de bune practici ale medicilor de familie din judetul Timis intr-o zi cu totul speciala. De Ziua Mondiala a Sanatatii, 50 de medici de familie din judetul Timis au inceput vaccinarea in cabinetele proprii pentru pacientii inscrisi pe liste. In cabinetele medicilor de familie se administreaza vaccinul produs de AstraZeneca si sunt respectate toate masurile de siguranta si criteriile de prioritizare”, a transmis CNCAV.
Vaccinarile din cabinetele medicilor de familie nu necesita programare in platforma electronica, planificarea administrarii vaccinului fiind posibila, in baza listei zilnice anterior intocmita, insa cu respectarea prioritizarii persoanelor aflate in lista proprie (persoane cu varste peste 65 de ani, persoane cu boli cronice/dizabilitati indiferent de varsta), dupa care pot fi vaccinate persoanele care isi exprima dorinta in acest sens.