TIMISOARA. 19 prelevari de organe au fost realizate in Timisoara de la inceputul lui 2011 pana in prezent, cu 4 mai mult decat in 2010. Mai mult, ultimul transplant de organe, in Timisoara, a avut loc in urma cu 4 ani.
Sunt date statistice care trebuie imbunatatite, mai ales in ceea ce priveste ultimul tip de interventie chirurgicala, cea de transplant.
”Ne dorim foarte mult reluarea transplantului renal si cardiac la Timisoara cat mai curand, dar nu stim inca exact cand va veni acest moment. Sectia ATI va fi gata in 2 luni la Spitalul Judetan”, ne spune prof. Dorel Sandesc, seful Clinicii ATI.
Timisoara va avea o unitate speciala de depozitare a organelor proaspat prelevate in vederea efectuarii de transplant
Directorul medical al Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Timisoara, Radu Prejbeanu, a precizat ca ”este frustrant pentru noi, dupa ce obtinem acordul familiei, sa nu putem preleva organe pentru ca nu exista la Timisoara un loc unde sa le depozitam. Cand avem un donor, anuntam Agentia Nationala pentru Transplant, aceasta cauta cu prioritate in baza de date din tara un posibil beneficiar si apoi posibili beneficiari compatibili din strainatate. De multe ori timpul nu este suficient timp pentru a reusi sa prelevam organele si sa fie transportate la Bucuresti, la banca de depozitare”. ”De aceea ar fi farte buna o asemenea institutie si la Timisoara”, a continuat acesta.
Asociatia Beneficiarilor de Transplant din partea de Vest a implinit 1 an de la infiintare. Medicii timisoreni lauda activitatile depuse de Asociatie, despre care spun ca are un important rol in convingerea populatiei ca fiecare organ recoltat poate insemna salvarea unei vieti omenesti.