Primul vaccin anti-COVID in Romania va fi facut in 27 decembrie, cand ar putea ajunge un prim lot, simbolic, de 10.000 de doze, din care va fi imunizat personalul medical din sectiile de boli infectioase.
CITESTE SI: S-au stabilit centrele de vaccinare impotriva COVID-19. Vor fi 32 in tot judetul din care 17 in Timisoara
Potrivit coordonatorului campaniei de vaccinare, medicul militar Valeriu Gheorghita, Romania este pregatita sa inceapa vaccinarea in 27 decembrie, iar din primele doze va fi vaccinat personalul medical din spitalele de boli infectioase.
El a spus ca, pana acum, rata de acceptare a vaccinului in randul personalului medical din spitalele suport COVID este de aproape 95%, iar in celelalte spitale, rata de acceptare este de 70% in randul medicilor si de 50% la asistenti medicali. In randul medicilor de familie, rata de acceptare a vaccinului este de 80%.
In Romania vor fi aproximativ 900 de centre de vaccinare si sapte centre de depozitare – Institutul Cantacuzino si cele sase spitale militare, care vor fi centre regionale. La aceste centre au fost deja pornite frigiderele la o temperatura de minus 80 de grade, cat este necesar pentru pastrarea vaccinului Pfizer/BioNTech.
In Timis vor functiona 32 de centre de vacinare si un centru de depozitare, la Spitalul Militar din Timisoara.
In 21 decembrie, Agentia Europeana a Medicamentului va da aviz pentru vaccinul anti-COVID-19, iar in toate statele UE va ajunge cate o transa simbolica de 10.000 doze, iar in luna ianuarie Romania va primi in jur de 600.000 de doze, a spus ministrul Sanatatii, Nelu Tataru.
In februarie, ar urma sa ajunga in jur de 1 milion, astfel incat in martie-aprilie sa poata fi inceputa vaccinarea populatiei. Pana la acel moment, vor fi vaccinati angajatii din spitale, din centrele de copii si de batrani si persoanele vulnerabile. „Sper ca pana la inceputul verii sa ajungem la vaccinarea unei mari parti a populatiei”, afirma Tataru.
Romanii care se vor vaccina antiCOVID-19 vor primi o adeverinta, pe hartie sau in format electronic, in limba romana si in limba engleza. Medicul Valeriu Gheorghita, coordonatorul campaniei de vaccinare, sustine ca acesta nu este un pasaport epidemiologic, ci „un document medico-legal” in care se va preciza seria si lotul vaccinului, precum si alte date tehnice.
Sursa: Hotnews.ro