Formele rare ale sarcinii ectopice sunt cele in care ovulul se implanteaza pe suprafata unui ovar, in cavitatea abdominala sau in interiorul canalului cervical. Simptomele care vin o data cu sarcina extrauterina sunt numeroase si totusi multe femei mor din cauza hemoragiilor provocate de aceste sarcini nedepistate. Medicul ginecolog Daniel Bran spune ca „Sarcina ectopica este mai frecventa decat pare. Din numarul total de sarcini, prevalenta variaza intre 6 si 16 %”.
Medicul ginecolog ridica suspiciunea de sarcina ectopica in fata asocierii unora dintre urmatoarele criterii: pacienta de varsta reproductiva, amenoree(lipsa ciclului menstrual), test de sarcina pozitiv, sarcina nelocalizata ecografic in cavitatea uterina, durere abdominala si/sau sangerare vaginala in primul trimestru de sarcina.
La formele rare ale unei sarcini ectopice, simptomele sunt oarecum mai acute. Sarcinile heterotopice sunt acele sarcini in care coexista o sarcina extrauterina si una intrauterina. Aici simptomele sunt de crestere in volum a uterului, semne de iritatie peritoneala sau dureri abdominale mari. La sarcinile ectopice cervicale durerile si sangerarile abundente duc catre diagnosticul nefericit.
Cauzele aparitiei unei sarcini ectopice
O grava eroare a femeilor care nu tin cont de sfatul medicului atunci cand vine vorba de o afectiune ginecologica poate duce la sarcini extrauterine si la complicatii majore. „O simpla boala inflamatorie pelvina, asa-zisa „raceala” netratata, poate duce la o sarcina extrauterina. Este cea mai frecventa cauza a acestei boli”, spune medicul ginecolog Daniel Bran. Bolile infectioase nevindecate cu tratament corespunzator sunt o alta cauza a aparitiei sarcinii ectopice. Interventiile chirurgicale la nivelul trompelor uterine, la nivel cervical sau uterin sunt si ele incadrate la capitolul cauze.
Vindecarea unei sarcini extrauterine se rezuma la interventie chirurgicala. Aceasta poate varia in functie de complicatiile aparute si de locul in care se afla sarcina, dar in general, tratamentul cel mai benefic este cel chirurgical. In cazul sarcinilor tubare, trompa uterina afectata este scoasa, lucru care duce invariabil la pierderea fertilitatii. Interventia chirurgicala la o sarcina extrauterina tine pacienta in spital aproximativ 3 zile (daca nu apar complicatii), iar costurile se ridica, in functie de medic, de la 300 la 500 euro (in clinicile private).