TIMISOARA. Revolta pe marginea reabilitarii unei fatade istorice din cartierul Fabric la Timisoara. Un scriitor care a copilarit in imobil si s-a stabilit acum in Bucuresti trage un semnal de alarma in mediul online, unde a oferit si fotografii, aratand cum ar fi fost mutilata cladirea ce face parte din zestrea de imobile istorice ale orasului.
Cladirea se afla pe strada Kogalniceanu in apropiere de Piata Badea Cartan.
Timisoreanul Ioan Cochinescu i se adreseaza si primarului Dominic Fritz caruia ii cere sa opreasca ceea ce el a numit ‘macel’, dat fiind faptul ca se teme ca lucrarile nu s-au finalizat inca, iar cladirea invecinata e inca sub schele.
„DOMNULE PRIMAR AL TIMIȘOAREI, DOMINIC FRITZ. ALERTĂ, PATRIMONIU- Primăria Municipiului Timișoara! Sper ca măcar un singur timișorean cu inimă adevărată și putere de decizie de la primărie să vadă alerta mea și să oprească măcelul distrugerii clădirilor istorice. Tocmai s-a „reabilitat” clădirea în care am copilărit, aflată pe strada Kogălniceanu nr. 9 din Timișoara. Inspirat de această casă și de altele din jurul ei, aflate în istoricul cartier Fabrik, am scris câteva zeci de povestiri, vreme de doi ani, în Observator cultural. Priviți și vă minunați! Cum a fost posibil așa ceva? Ce „specialiști” de la urbanism au dat aprobarea? La ce școală au învățat că așa se face reabilitarea unei clădiri ce face parte din patrimoniul inestimabil de arhitectură timișorean? Ce s-ar întâmpla cu marile orașe europene dacă ar fi batjocorite în felul acesta? Mi se pare o adevărată crimă de patrimoniu! Ca multe alte clădiri timișorene, e vorba despre cele construite acum mai bine de un veac, cu precădere în stil Secession. Aradul, Oradea, Clujul, Sibiul, Brașovul, Iașiul și multe alte orașe din România sunt construite în acest stil istoric. Dacă în acest mod s-ar „reabilita” nu doar Timișoara cea veche, ci toate clădirile de patrimoniu din România, vom spune adio istoriei arhitecturii autohtone. E clar că aripa aceasta de clădire e iremediabil distrusă patrimonial. Au dispărut complet elementele de arhitectură originale. Cealaltă aripă, de dimensiuni mai mari, e plină de schele, semn că măcelul continuă. Timișoreni, salvați Timișoara! Nu e nimic patetic în ceea ce spun. E semnalul de alarmă care poate opri acest dezastru inimaginabil. Domnule primar Dominic Fritz, am privit și privesc cu speranță alegerea dvs. ca primar al municipiului Timișoara. Nu-i dezamăgiți pe alegătorii dvs.! NU, nu așa se face reabilitatea unor clădiri istorice! Mâine dimineață, la prima oră, opriți acest dezastru patrimonial!”, a scris Ioan Cochinescu pe Facebook.
Ramane de vazut daca Primaria Timisoara se va sesiza in privinta acestei renovari, daca proprietarul avea toate autorizatiile si avizele necesare pentru aceasta lucrare si, daca nu, cine se face responsabil.