La cateva ore dupa ce a luat hotararea fara precedent de a anula Alegerile Prezidentiale din Romania, Curtea Constitutionala a emis si motivarea acestei decizii.
CITESTE SI: Prima reactie a presedintelui Iohannis, dupa ce Curtea Constitutionala a anulat Alegerile Prezidentiale
Judecatorii constitutionale explica in 10 pagini de ce s-a luat decizia anularii scrutinului, desi vineri dupa-amiaza romanii din diaspora votau deja in turul al doilea.
„Caracterul liber exprimat al votului a fost încălcat prin faptul că alegătorii au fost dezinformați prin intermediul unei campanii electorale în cadrul căreia unul dintre candidați a beneficiat de o promovare agresivă”, se arată în motivarea deciziei fără precedent a Curții Constituționale de anulare a alegerilor prezidențiale, scrie hotnews.ro.
„În prezenta cauză, caracterul liber exprimat al votului a fost încălcat prin faptul că alegătorii au fost dezinformați prin intermediul unei campanii electorale în cadrul căreia unul dintre candidați a beneficiat de o promovare agresivă, derulată cu eludarea legislației naționale în domeniul electoral și prin exploatarea abuzivă a algoritmilor platformelor de social-media”, se arată în motivarea CCR, apărută public vineri seara.
”Denaturarea manifestării de voință a alegătorilor”
”Manipularea votului a fost cu atât mai evidentă cu cât materialele electorale de promovare a unui candidat nu au purtat însemnele specifice publicității electorale conform Legii nr.370/2004. În plus, candidatul a beneficiat și de un tratament preferențial pe platformele de social-media, ceea ce a avut ca efect denaturarea manifestării de voință a alegătorilor”, se arată în motivarea CCR.
De asemenea, potrivit Curții, „egalitatea şanselor trebuie garantată tuturor candidaţilor şi partidelor şi trebuie să stimuleze statul să adopte o atitudine obiectivă și imparţială faţă de ei şi să aplice aceeaşi legislaţie în mod echitabil tuturor”.
”Cheltuielile pentru publicitate electorală pot fi limitate pentru a garanta egalitatea şanselor [a se vedea și pct.18 și 21 al Raportului explicativ la Codul de bune practici în materie electorală. Linii directoare şi raport explicativ, adoptat de Comisia Europeană pentru Democraţie prin Drept (Comisia de la Veneţia), în cadrul celei de-a 52-a sesiuni plenare (Veneţia, 18-19 octombrie 2002)]”
AICI puteti consulta motivarea integrala a Curtii Constitutionale.
CITESTE SI: Marcel Ciolacu, dupa anularea alegerilor prezidentiale de catre CCR: E solutia corecta
CITESTE SI: Elena Lasconi, dupa anularea alegerilor prezidentiale: Statul roman a esuat sa apere democratia