TIMISOARA. Aflat la Timisoara pentru a primi un premiu din partea Societatii Timisoara, Procurorul general al Romaniei, Augustin Lazar a sustinut ca acuzatiile la adresa sa din spatiul public sunt unele pur politice si a explicat si de ce nu putea refuza Comisia de eliberari conditionate de la Penitenciarul Aiud.
“Aceste acuzatii sunt facute intr-un context in care au nevoie sa foloseasca niste munitie impotriva unui reprezentant al Ministerului Public, impotriva Procurorului general. Adica este folosita drama unor oameni de care nimeni nu s-a interesat problema au avut, ce dificultati au avut, insa sunt folositi acesti oameni, acesti disidenti, ca o situatie speciala pentru a lovi in cei care apara independenta justitiei”, a declarat Augustin Lazar.
Procurorul general al Romaniei a subliniat ca niciodata nu a cercetat, trimis in judecata sau condamnat vreun disident politic si ca judecatorul era cel care decidea asupra mandatelor de executare.
“Eu, ca tanar procuror, ca tanar absolvent al Universitatii din Cluj, am ajuns procuror nu pe seama unor relatii, cum se suspecteaza, ci am ajuns procuror pentru ca am terminat cu o medie foarte buna. Ca tanar procuror cercetam infractiunile cu violenta, iar ca o sarcina suplimentara aveam si aceasta prezenta periodica la comisia de eliberari conditionate a Penitenciarului Aiud, unde misiunea acestei comisii era de a verifica din punct de vedere tehnic strict indeplinirea conditiilor tehnice pentru ca cineva sa fie eliberat conditionat, sa fie propus la eliberare conditionata. Ei bine, judecatorul era cel care decidea asupra mandatelor de executare. Eu nu am cercetat, nu am trimis in judecata si nu am condamnat niciun disident politic, asa cum se sugereaza public. Infractiunile contra securitatii statului erau toate de competenta justitiei militare. (…) Instanta era cea care decidea si comandantul penitenciarului era cel care efectiv punea in libertate atunci cand avea o hotarare definitiva a instantei”, a precizat Augustin Lazar.
Procurorul General al Romaniei a mai adaugat ca acea comisie de eliberari conditionate doar analiza dosarele.
“Eu eram in primii ani ca procuror, eram la Parchetul local si ma ocupam cu dosare de infractiuni cu violenta, cu accidente de munca. Iar procuratura judeteana era cea care delega de la Parchetul local procurorul care mergea la comisie, ca eu luasem locul unui alt coleg care a fost inainte, am ocupat un post de procuror si am preluat sarcinile colegului respectiv. Dupa o perioada de timp a venit un alt coleg care a preluat sarcinile si le-a dus mai departe. Este simplu. Nu este nicio conspiratie care sa presupuna ceea ce sugereaza unele persoane interesate, care vor sa prezinte un procuror ofiter acoperit sau mai stiu eu ce alte lucruri”, a subliniat Augustin Lazar.
Procurorul general a declarat ca nu a avut nicio functie de conducere inainte de anul 1989, ca a fost “simplu procuror criminalist”, iar prima functie de conducere a avut-o abia in anul 1998, cand a ocupat postul de procuror-sef de sectie la Parchetul de pe langa Curtea de Apel Alba Iulia.
Intrebat daca ar fi putut refuza sa faca parte din comisia de eliberari conditionate de la Penitenciarul Aiud, Augustin Lazar a afirmat ca nu pentru ca “era o sarcina de serviciu si orice procuror este trimis sa indeplineasca intr-un cadru legal o sarcina de serviciu nu poate sa o refuze, iar cadrul legal era acesta, deplasarea la comisie, examinarea tuturor dosarelor, daca indeplineste fractia respectiv daca sunt sau nu rapoartele de pedepsire, iar apoi concluzia era in raport de aceste lucruri”.