Cele mai rare paste din lume sunt pe cale de disparitie, dupa 300 de ani. Doar trei femei dintr-o familie din Sicilia mai cunosc secretul fabricarii lor.
Nimeni nu isi aduce aminte de ce sau cum au inceput femeile din aceasta familie sa prepare pastele, denumite „firele lui Dumnezeu”, insa cu toate acestea, reteta si tehnica de a le prepara s-a transmis din generatie in generatie in aceasta familie, timp de trei secole.
Su filindeu, asa cum se numesc pastele, inseamna 256 de „fire” perfecte, obtinute dintr-un aluat ce contine doar gris de grau, apa si sare. Maiestria bucatareselor apare abia atunci cand aluatul pentru paste trebuie intins. El trebuie intins in diagonala peste un cadrul circular, in trei straturi complicate.
Pentru ca sunt atat de greu de facut, iar pregatirea lor necesita foarte mult timp, pastele au fost servite, in ultimii 200 de ani, doar pelerinilor credinciosi care au parcurs pe jos drumul sacru de 33 de km din Nuoro pana in satul Lula, pentru sarbatoarea bianula a lui San Francesco. Iar ca sa poata sa hraneasca 1500 de pelerini, cele trei gemei au lucrat cate 5 ore pe zi, timp de o luna, pentru a pregati 50 kg de paste.
Citeste mai mult aici.
CITESTE SI: Lovitura fulgeratoare in piata la Timisoara!