Prof. univ. dr. Petru Urdea, de la Departamentul de Geografie din cadrul UVT: ‘In Banat se caută gaze naturale si nu gaze de sist’

Exista o spaima a unor oameni fata de tehnologia utilizata la explorare. Exista o justificare?

Nu s-a confirmat niciodata faptul ca explorarile pot provoca chiar si cele mai mici cutremure. Ce inseamna cutremur? Confuzia apare in mintea oamenilor. Principalele metode de prospectare pentru petrol, gaze, dar si pentru gazele de sist, nu trebuie sa ne sperie. Gazele de sist sunt si ele legate de acele structuri care poarta, ele insele, zacaminte de petrol si de gaze. Prospectarea este asociata in principal cu prospectarea seismica. Aparate de investigatii geofizice dau informatii asupra structurii geologice. Aceste informatii primare pot sa explice modul in care undele seismice, strabat aceste structuri geologice. Dar sa fie clar: pentru nu un cutremur natural, ci pentru unul artificial, rezultat in urma crearii unei vibratii. Sunt niste instrumente care au niste senzori numiti geofoni, care culeg aceste informatii sub forma undei seismice reflectate de structura geologica. Se face un foraj de cativa centimetri diametrul, de cativa zeci de metri adancime, in care se pune un cartus special si se creeaza un mic cutremur. Exista si o alta metoda in care un utilaj special cu un fel de ”berbec”, ce loveste o placa de metal. Se creeaza un ”mic cutremur” ce se propaga in scoarta terestra, iar geofonii preiau informatia care poate fi decodificata astfel: ”avem petrol, avem gaze, avem apa termala, sau avem apa subterana”. Aceasta decodificare se face prin prelucrarea informatiilor cu softuri specializate.

Apropos, ce informatii exista despre calitatea apelor freatice ale Banatului?

Din pacate, in toata Campia Banatului, apele freatice, cele care alimenteaza fantanile ar putea fi contaminate din perioada agriculturii socialiste si de la dejectiile de la fermele fostului Comtim. Aceasta apa poate fi utilizata doar la irigare, pe scara foarte mica. Apele cu adevarat calitative se afla in acele structuri de ape subterane captive. Cred ca locuitorii Timisoarei stiu sa faca diferenta intre apa fantanilor de adancime si cea dintr-o fantana dintr-un sat sau chiar din apropierea Timisoarei, acolo unde sunt fantani de mica adancime. Este imperativ sa detectam si sa cunoastem structuri acvifere, bogate in apa, situate la adancime, asa cum aceste informatii exista deja in alte localitati, un exemplu fiind Aradul. Din pacate oamenii nu au fost invatati sa identifice avantajele resurselor de adancime. In secolul XXI este absolut necesar sa stim ce avem in ”curtea proprie”. Societatea trebuie sa isi asume aceasta cunoastere sa renunte la animozitati fata de cei care au si o alta parere.

Care este perceptia europenilor despre exploatarea gazelor naturale?

Marii exportatori de petrol si gaze sunt si cei mai mari exploratori. Dupa ce au explorat au exploatat, nu au riscat nimic. Europa isi regandeste strategia energetica, sa nu mai fie dependenta de un furnizor unic care joaca asa cum ii place. Franta care isi asigura energia electrica in proportie de peste 70% din energia nucleara, iar Germania, vinde populatiei energie la un pret convenabil, pentru ca provine din surse care nu sunt foarte costisitoare si care nu depind de piata externa.

Pentru gazele de sist exista mai tehnologii de exploatare. Care este cea mai potrivita?

Gazele de sist, asa cum am spus, sunt prezente in structuri legate de cele cu petrol si gaze naturale. In functie de roca in care sunt depozitate aceste gaze de sist, se procedeaza la asa zisa ”fracturare” Nu trebuie sa ne temem de gazele de sist, ci de metoda cu care se face extractie. Metoda de exploatare este luata post-explorare. In functie de specificul zacamantului gazului de sist decide fracturarea hidraulica si lichidele care vor fi injectate in zacamant. In Banat, zacamintele de petrol din zona Sandra, Biled, Lovrin si cele din regiunea de nord, sunt zacaminte de petrol care nu ies foarte usor la suprafata. Tehnologia folosita pentru extractie era tot fracturarea hidraulica. Tehnologia folosea amestecuri de apa, abur, apa sarata si altele. Necunoscatorii se sperie de lichidul care se adauga. Problema este ca nu se stie exact care va fi reteta care se va folosi. In SUA si in alte tari s-a ajuns la independenta energetica tocmai prin acest tip de exploatare. Legislatia este mai permisiva, sau mai restrictiva, cu reglementari specifice. Mass – media prezinta aceste lucruri prea general ca si cum ar fi ele ar fi dintr-o tara in alta. La gazele de sist exista mai multe procedee de eliberare, dar noi, in Banat, nu stim inca in ce tip de roca sunt aceste gaze de sist. De ce sa ne antepronuntam? Repet: explorarea nu inseamna exploatare. Sa presupunem ca in zona Buzias gasim ape minerale de foarte buna calitate. Putem sa vindem un litru de apa minerala si sa cumparam jumatate de litru de petrol. Sau sa cumparam biodiesel. Si putem gasi o multime de probabilitati. Cel mai important ar fi un dialog real, sub forma de dezbatere. Conform legile din Romania subsolul e al statului, iar explorarea si eventual exploatarea se fac pe terenul unui proprietar. Proprietar trebuie sa fie informat. Trebuie stabilita o intelegere, cu clauze foarte clare in asa fel incat, nimeni sa nu se simta tras pe sfoara si pacalit. Sunt atatea pamanturi bogate in Banat necultivate desi au sol de prima calitate, iar sub ele este aur.

Advertisement Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.