Opinia Timisoarei

Profit din peneluri si acuarele

Perioada de criza sau nu, expertii in domeniu spun ca romanii au inceput sa investeasca in arta.  La galeriile  din Timisoara sunt preturi pentru orice buzunare. Ca o alta dovada a deschiderii pietei sta si organizarea primei licitatii cu panze valoroase, semnate de pictori faimosi.
Galeria de Arta „Helios”, din centrul Timisoarei, este un spatiu aproape neschimbat de ani de zile. A ramas in administrarea Uniunii Artistilor Plastici (UAP) din oras, in timp ce, in jur, profilul comercial se schimba constant.

Pe langa galeriile de arta private, „Helios” este locul de intalnire pentru creatorii de arta din Timisoara. Este si locul unde ajung strainii pentru a cumpara din creatiile artistilor timisoreni.

„Paradoxal, fata de anii trecuti, am vandut mai multe lucrari. Sunt oameni care dispun de fonduri pe care vor sa le investeasca in arta. Multi sunt straini, timisoreni plecati peste hotare, in Germania, Franta, SUA. Cel mai mult le place arta figurativa, care reprezinta ceva. Arta abstracta are clientii ei, sunt mai rafinati, au o cultura plastica. Cel mai bine se vand pictura si bronzurile, dar si biju-urile si vestimentatia”, ne spune Ildiko Micota-Marosan, artist plastic si galerist la „Helios”. Preturile sunt variate, de la 250 de lei pana la 40.000 de lei, galeria practicand si cele mai mici adaosuri din domeniu. Pentru a expune la aceasta galerie, un artist plastic trebuie sa fie membru al UAP.

La nivel national, exista un trend de crestere al sectorului de investitii in arta si asta o spune chiar directorul unei case de licitatii din Bucuresti, Alexandru Baldea. Casa Artmark a organizat, joi seara, la Teatrul National din Timisoara, de la ora 19,30, prima licitatie duplex cu Bucurestiul, cu piese a caror valoare depaseste o jumatate de milion de euro. Luchian, Grigorescu, Pallady sunt doar cateva din cele 139 de tablouri pentru s-a putut licita, preturile pornind de la 250 de euro pana la 50.000 de euro. O bagatela daca ar fi sa facem o estimare a pietei de arta, aflata pe un val de crestere.

„Majoritatea clientilor investesc sume pornind de la cateva sute de euro la cateva mii de euro. Avem insa si clienti ce investesc, indeosebi in ultima jumatare de an, masiv in cate un autor. Spre exemplu, avem un client care a cumparat, in acest an, un Luchian in valoare de peste 200.000 de euro, ori un altul care a achizitionat opere de Pallady in valoare de peste 100.000 de euro”, a dezvaluit Baldea, pentru „Opinia Timisoarei”.

Randamente crescute

Specialistii spun ca piata este in formare, iar jumatate dintre cei care cumpara dovedesc o imbinare perfecta intre interesul financiar si care chiar apreciaza esteticul. S-a constatat un randament mediu anual de 27 la suta, adica o pictura este, de la un an la altul, cu 27% mai valoroasa. „Colectionarii au gustul format si stiu ce vor, colectionand de regula lucrari ce se circumscriu unei tematici sau unui curent/artist. in ultima perioada, atrasi de randamentele crescute ale investitiei in arta, pricinuite pe de o parte de starea de emergenta a pietei de arta, la noi inca foarte tinere, pe de alta parte de vocatia obiectului de arta de a tezauriza valoarea financiara, au aparut multi investitori ce economisesc achizitionand arta de patrimoniu, (spre ex. Luchian, Petrascu, Pallady, Baba, Ciucurencu, Iser, Bernea etc.)”, mai spune Baldea. Majoritatea clientilor provin din mediul de business al capitalei.


Citeste si:

Rivalitate Timisoara – Bucuresti. Bogatii au licitat la greu pentru tablouri de zeci de mii de euro!
Exit mobile version