TIMISOARA. Din peste 1000 de strazi cat are Timisoara, cele doua firme care curata orasul de zapada, Retim si SDM, au contracte pentru numai 423. Cu alte cuvinte, in mai mult de jumatate de oras, deszapezirea si-o fac …cetatenii.
Nehotarare mare insa pe primarul Timisoarei Nicolae Robu care o data se arata nemultumit de operatiunea de deszapezire si ameninta cu demisii si penalizari, alta data este convins ca s-a curatat bine orasul de zapada.
CITESTE SI: Pietonii timisoreni fac slalom printre muntii de zapada si merg pe carosabil ca sa nu se trezeasca cu turturi in cap
CITESTE SI: Primarul Timisoarei cauta tapi ispasitori pentru cum circula tramvaiele iarna si il ameninta cu demisia pe seful RATT
„Mi s-a explicat ca nu s-a dat cu suficiente substante ca sa se topeasca gheata. Vor fi penalizati pentru ca nu au actionat cu suficient material. Vreau sa fie foarte limpede, eu lucrez cu aceleasi companii care au fost contractate de catre administratia anterioara, care au acelasi numar de utilaje pe care l-au avut si altadata. Retim si SDM nu primesc banii fara sa-si faca treaba. (…) Nu exista capacitatea de a deszapezi in cateva zile toate strazile orasului. Problema este ca aceste firme au fost obisnuite sa-si incaseze banii si sa nu munceasca. I-am fortat sa imprumute sau sa inchirieze utilaje. Daca nu vor face treaba, nu vor primi niciun leu si ii vom da in judecata„, a declarat Nicolae Robu.
Retim si SDM trebuie sa curete de omat doar 423 de strazi din cele aproape 1.000 cate exista in Timisoara. Asadar, mai bine de jumatate din strazile din oras raman acoperite de zapada, pentru ca Primaria nu poate cheltui niciun leu pentru deszapezirea lor.
„In contract sunt 423 de strazi din 1.000 de strazi asfaltate care au si bordura. Trebuie sa actionam cu utilaje diferite pe drumurile publice, iar daca nu sunt in contract, nu avem voie sa cheltuim bani pentru asta„, a precizat Adrian Bere, seful Directiei de Mediu din cadrul Primariei Timisoara.
Cat ne costa deszapezirea in jumatate de Timisoara? Peste 21 de milioane de lei in 6 ani
21.500.000 de lei! La atat se ridica valoarea contractelor pentru deszapezire incheiate de Primaria Timisoara cu societatile Retim si SDM pentru 6 ani. De acesti bani, cele doua firme ar trebui sa curete orasul de zapada la fiecare ninsoare si sa arunce materialele antiderapante din stocurile lor. Se pare insa ca tin la economie si nu arunca atat cat ar trebui pe strazi.
Nicolae Robu urmareste actiunea de deszapezire de pe calculatorul sau!
„Celelalte doua societati sunt sub monitorizare. Am instalat pe calculatorul meu un sistem informatic pe principii GPS care imi permite sa vad unde sunt utilajele RETIM si ce au facut ulterior.
Astazi nu au trecut pe Calea Aradului, m-am uitat de mai multe ori. Astazi fulguie asa cum s-a anuntat, dar au sarcina sa distribuie substante antiderapante preventiv, inainte de a ninge. Zapada a fost indepartata, sigur ca s-a creat si pojghita de gheata, se vor depune substantele care sa o topeasca. Nu s-a putut intra pe strazile mai mici dintre blocuri, care nu sunt de acelasi rang de importanta din punct de vedere al traficului din oras, pentru ca nu exista capacitate de a face asa ceva. Companiile care au contracte pentru deszapezirea in Timisoara nu pot sa cuprinda tot orasul„, a declarat edilul sef.
Profesor de formatie, Primarul pune note in catalogul deszapezirii: 8,5
„Am mobilizat penitenciarul. Au fost sute de puscariasi mobilizati in fiecare zi pe strazi. Ei au curatat si in intersectii. Am cerut cu mare atentie sa se stranga zapada in intersectiile importante, pentru ca altfel era tot mutata dintr-un loc in altul. Daca trebuie, nu dorm un minut. Abia a inceput iarna. Nu si-o fac (treaba) la nivel. Pe strazile principale s-a putut circula. In privinta deszapezirii pe strazile principale ale orasului, nota este 8,5. Puteti fi carcotasi, e dreptul fiecaruia sa fie cum vrea, eu nu ma supar, dar trebuie sa fim si corecti„, a conchis Nicolae Robu.