TIMISOARA. In perioada 17-19 februarie sunt programate peste 130 de evenimente culturale distribuite in intregul oras Timisoara, cu ocazia deschiderii programului Capitala Europeana a Culturii. Vor fi spectacole memorabile, arta curajoasa, idei care deschid lumea, vizitatori din Europa intreaga si comunitati deschise, promit organizatorii.
Timisorenii si oaspetii din intreaga lume vor participa vineri, 17 februarie, la evenimentul festiv ”Sarbatorim Deschiderea!” din Piata Unirii, celebrand diversitatea culturala care caracterizeaza Programul Cultural national „Timisoara – Capitala Europeana a Culturii in anul 2023”. Zilele de sambata si duminica ofera peste 130 de ocazii si invitatii de a cunoaste mai bine orasul prin expozitii, concerte, evenimente comunitare sau spectacole distribuite in toate cartierele Timisoarei.
Deschiderea Timisoara 2023 este un program finantat de Municipiul Timisoara, coordonat si organizat de Centrul de Proiecte. Pentru weekendul deschiderii, Primaria Municipiului Timisoara a alocat 7,5 milioane de lei, iar Ministerul Culturii 800.000 de lei.
In data de 17 februarie, de la ora 17:00, la Palatul Culturii (Sala Mare), va avea loc Ceremonia de Gala a Deschiderii Timisoara 2023. in cadrul galei, oficialitatile prezente vor sustine discursuri, iar evenimentul va fi marcat de concerte sustinute de doi pianisti: Andrei Irimia, unul dintre cei mai apreciati compozitori contemporani de pian din Romania, precum si compozitorul si pianistul olandez Joep Beving, devenit o senzatie in lumea streaming-ului muzical contemporan. Pentru acest eveniment de gala nu se vor pune in vanzare bilete pentru publicul larg, insa ceremonia va fi transmisa pe ecrane LED de mari dimensiuni, amplasate in Piata Victoriei si Piata Libertatii.
Tot pe 17 februarie, de la ora 19:00, Timisoara are loc evenimentul festiv ”Sarbatorim Deschiderea!” care pune in lumina memoria si identitatea Timisoarei, alaturi de artisti locali si invitatii lor. Vor fi aduse impreuna arta video si dansul, muzica electronica si ritmurile traditionale, intr-o sarbatoare a intregului oras.
Pe scena din Piata Unirii vor urca Doctorul Sinteza si K-Lu, Implant Pentru Refuz, impreuna cu Dora Gaitanovici, Adrian Despot, Dan Byron si ucraineanca Alyona Alyona. Vor mai urca pe scena si Duchamp Pilot & Muaré Experience si Taraf de Caliu si oaspetii lor.
Seara va fi incheiata de DJ-ul din Berlin, Fritz Kalkbrenner, ultimul headliner confirmat.
In data de 18 februarie, de la ora 18.00, cantaretul si compozitorul suedez-britanic Jay-Jay Johanson, cunoscut pentru vocea sa melancolica, unul dintre cei mai influenti artisti ai generatiei sale, va concerta la Palatul Culturii. In deschiderea concertului va urca pe scena tanara cantareata EMAA, originara din Lugoj.
Supranumit Violonistul Diavolului, Lajkó Félix, acompaniat de trupa poloneza Vołosi, va sustine un concert de exceptie la Sala Capitol a Filarmonicii Banatul, pe 19 februarie, de la ora 18:30. in deschidere vor urca pe scena Irina Sarbu & band.
In deschiderea proiectului Capitala Europeana a Culturii vor fi si o serie de expozitii.
Expozitia colectiva ”Chronic desire – Sete cronica” propune, in spatii multiple din oras (Bastionul Maria Theresia, Comenduirea Garnizoanei Timisoara, Muzeul de Transport Public „Corneliu Miklosi”, Palatul stefania) noi feluri de a citi si de a simti momentul politic si ecologic critic pe care il traversam impreuna.
Dupa ce a reprezentat cu succes Romania la Bienala de la Venetia (2022), proiectul ”Tu esti un alt eu – O catedrala a corpului” al artistei si regizoarei Adina Pintilie este prezentat in premiera in Romania, la Kunsthalle Bega.
Proiectul ”Pepiniera. 1306 plante pentru Timisoara”, o interventie in spatiul urban timisorean al MAIO Architects (Spania), propune vizitatorilor sa priveasca Piata Victoriei dintr-o noua perspectiva, de la inaltimea unei instalatii metalice temporare, pline de vegetatie. Instalatia va fi luminata ambiental, iar vineri, 17 februarie, de la ora 19:30 va fi animata de DJ Bully.
Sub titlul Idei care schimba lumea, filozoful german Peter Sloterdijk si scriitorul si regizorul roman Andrei Ujica vor avea un dialog public de neratat, despre „filmul filosofiei si filosofia filmului”. Conferinta are loc pe 18 februarie, de la ora 16:00, in Aula Magna a Universitatii de Vest.
Libraria La Doua Bufnite va gazdui pe 19 februarie, 11:00, dezbaterea 256 de romane pentru Europa Centrala, condusa de scriitoarea Adriana Babeti, acompaniata de importanti scriitori, critici literari si traducatori.
Programul Deschiderii Timisoara 2023 este disponibil la adresa: https://opening.timisoara2023.eu/program/