Opinia Timisoarei

Pronosticuri pentru Globurile de Aur 2011. Ceremonia are loc la noapte

In aceasta noapte are loc a 68-a editie a ceremoniei decernarii premiilor Globul de Aur. Aceste premii netezesc drumul spre Oscar al filmelor si artistilor. Lupta pentru cel mai bun film se da intre „The Social Network” si „The King’s „Speech”

Premiile Critics Choice, anuntate in 14 ianuarie, ca si articolele din presa americana se asteapta ca filmul anului 2010 sa fie „Reteaua de socializare”/”The Social Network”. Filmul lui David Fincher a fost desemnat la Critics Choice Award Cel mai bun film, scenariul sau a fost premiat pentru Cel mai bun scenariu adaptare, David Fincher a fost desemnat Cel mai bun regizor.

Nu doar pentru ca e vorba de critici, e foarte posibil ca Globurile de Aur (care sunt acordate de presa straina de la Hollywood) sa urmareasca fidel palmaresul Premiilor Critics Choice, lucru care sa se reitereze la Premiile Oscar (27 februarie), prefatate de premiile celorlalte asociatii profesionale: Producers Guild Awards (22 ianuarie), Directors Guild Awards (29 ianuarie), Screen Actors Guild Awards (30 ianuarie) si Writers Guild Awards (5 februarie).

E foarte posibil sa avem, asadar, cam aceiasi castigatori peste tot. Motivul sta, pe de o parte, in faptul ca 2010 a fost un an cu putine filme foarte puternice, iar pe de alta parte in performanta unor actori care au toate sansele sa fie premiati acum pentru roluri importante, dar partial si ca recunoastere a traseului lor de pana in acest moment.


Iata care sunt pronosticurile la cele mai importante categorii ale premiilor Globul de Aur:

Cea mai buna drama. Nominalizarile sunt: „Black Swan”, „The Fighter”, „Inceputul”/”Inception”, „ The King’s Speech” si „Reteaua de socializare”, iar pronosticul Hotnews.ro este „Reteaua de socializare”.


Cea mai buna comedie sau musical. Nominalizarile sunt: „Alice in tara Minunilor”/”Alice in Wonderland”, „Burlesque – Vis implinit”, „The Kids Are All Right”, „Greu de pensionat”/”Red” si „Turistul”/”The Tourist”, iar pronosticul nostru ezita intre „Alice in Tara Minunilor” si „The Kids Are All Right”, inclinand totusi spre al doilea pentru ca, in ciuda succesului de casa al filmului lui Tim Burton, filmul Lisei Cholodenko e prima comedie romantica mainstream despre doua femei gay (interpretate de Annette Bening si Julianne Moore). Deci, in spatele umorului, s-ar afla o chestie de corectitudine politica.


Cel mai bun actor dintr-o drama. Dintre Jesse Eisenberg („Reteaua de socializare”), Colin Firth („The King’s Speech”), James Franco („127 Hours”), Ryan Gossling („Blue Valentine”) si Mark Wahlberg („The Fighter”) cele mai mari sanse le are Colin Firth, nu (doar) pentru ca ar consfinti suprematia actorilor britanici ce stralucesc in filme de epoca, nu doar pentru ca ar consfinti traseul de pana in acest moment al lui Colin Firth, dar si pentru ca acesta face un rol remarcabil (in plus, si de compozitie). Ghinionul lui Jesse Eisenberg, care va fi sacrificat si pe ideea ca „e tanar, poate sa mai astepte”.


Cea mai buna actrita dintr-o drama. Nominalizatele sunt: Halle Berry („Frankie and Alice”), Nicole Kidman („Rabbit Hole”), Jennifer Lawrence („Winter’s Bone”), Natalie Portman („Black Swan”) si Michelle Williams („Blue Valentine”), iar castigatoarea va fi, probabil, Natalie Portman, nu doar pentru a reitera Premiile Critics Choice (cum s-a intamplat si cu pronosticurile de mai sus), dar si pentru ca i s-au aliniat planetele. A facut, in sfarsit, un rol memorabil („de Oscar”), e insarcinata si logodita – iar Hollywoodul e sensibil la povestile de succes.


Cel mai bun actor intr-o comedie sau musical. Dintre Johnny Depp (care are doua nominalizari, pentru„Turistul” si „Alice in Tara Minunilor”), Paul Giamatti („Barney’s Version”), Jake Gyllenhaal („Love and Other Drugs”) si Kevin Spacey („Casino Jack”), e posibil ca premiul sa mearga la Johnny Depp, cel din „Alice in Tara Minunilor”. E posibil, insa, si un premiu surpriza pentru Jake Gyllenhaal.


Cea mai buna actrita intr-o comedie sau film muzical. Pronosticul Hotnews.ro, dintre Annette Bening („The Kids Are All Right”), Anne Hathaway („Love and Other Drugs”), Angelina Jolie („Turistul”), Julianne Moore („The Kids Are All Right”) si Emma Stone („Easy A”) nu e atat de simplu. Emma Stone e foarte talentata si ar putea fi incurajata cu un premiu, desi Annette Bening si Julianne Moore l-ar merita si ele. Problema e ca sunt nominalizate separat, iar un Glob de Aur acordat uneia dintre ele nu ar fi corect pentru cealalta. Deci e posibil ca a treia sa castige, Emma Stone.


Cel mai bun actor intr-un rol secundar (nu conteaza ca e drama, comedie sau film muzical). Dintre Christian Bale („The Fighter”), Michael Douglas („Wall Street: Banii sunt facuti sa circule”/”Wall Street: Money Never Sleeps”), Andrew Garfield („Reteaua de socializare”), Jeremy Renner („Orasul”) si Geoffrey Rush („The King’s Speech”), favoritii sunt Christian Bale, Jeremy Renner si Geoffrey Rush, batalia finala dandu-se intre primii doi. Daca Globurile de Aur vor copia Critics Choice Awards, va castiga Christian Bale. Daca nu, Jeremy Renner.


Cea mai buna actrita intr-un rol secundar. Nominalizarile sunt: Amy Adams („The Fighter”), Helena Bonham Carter („The King’s Speech”), Mila Kunis („Black Swan”), Melissa Leo („The Fighter”) si Jacki Weaver („Animal Kingdom”), iar castigatoare ar putea fi Helena Bonham Carter.


Cel mai bun regizor. Dintre Darren Aronofsky („Black Swan”), David Fincher („Reteaua de socializare”), Tom Hooper („The King’s Speech”), Christopher Nolan („inceputul”) si David O. Russell („The Fighter”) e posibil ca premiul sa mearga la David Fincher, asa cum s-a intamplat si la Critics Choice Awards.


Cel mai bun scenariu. Cum nici aici nu se mai face distinctia dintre drama sau musical/comedie, dupa cum nu se face distinctia nici dintre scenariu original si adaptare, nominalizarile sunt: „127 de ore”, „Inceputul”, „The Kids Are All Right”, „The King’s Speech” si „Reteaua de socializare”. Lupta e stransa, iar premiul l-ar putea lua „Reteaua de socializare”.


Cel mai bun film strain. Dintre „Biutiful” (de Alejandro González Iñárritu, productie Mexic-Spania), „Concertul” (de Radu Mihaileanu, coproductie Franta-Italia-Belgia-Romania), „Kray” de Aleksei Uchitel (Rusia), „Io sono l’amore” de Luca Guadagnino (Italia) si „Haevnen” de Susanne Bier (Danemarca) cele mai mari sanse le are „Biutiful”, melodrama lansata anul trecut la Cannes, in care Javier Bardem joaca un Sisif modern pe fondul unei drame sociale contemporane.

Exit mobile version