Consilierii locali au decis vineri ca doua dintre proprietatile imobiliare sa treaca din patrimoniul public in cel privat al municipalitatii, iar pentru al treilea se asteapta o clarificare juridica. Numai asa, terenurile vor putea fi date la schimb proprietarilor care detin Acvariul si subpasajul din centru.
Potrivit unei expertize intocmite de o firma, subpasajul a fost estimat la 1,6 milioane euro, iar cele 3 terenuri pe care Primaria Timisoara le va da la schimb valoreaza 1,1 milioane euro.
Proprietatile imobiliare, care insumeaza peste 8000 de metri patrati, sunt: un teren de 3.230 de metri patrati aflat la intersectia Calea Bogdanestilor cu Cetatii, un altul de 1.253 metri patrati in zona Pietei 700, si inca unul pe str. Sfintii Apostoli Petru si Pavel, in suprafata de 3.600 metri patrati. Acesta din urma are inca o situatie neclara.
In sedinta de plen de vineri, 19 consilieri locali au votat pentru cedarea acestor suprafete, in timp ce 2 au votat „impotriva”, iar unul singur s-a abtinut.
Imediat dupa ce proiectul a fost aprobat, consilierii locali ai PNTCD au parasit sedinta de plen, motivand ca toate proiectele importante de pe ordinea de zi le-au fost prezentate cu doar 1 minut inainte de sedinta.
Practic, cele 3 terenuri ale Primariei Timisoara sunt estimate la 1.119.937 euro, conform raportului de evaluare intocmit de catre experti, iar subpasajul din Piata Operei a fost estimat la 1.602.700 de euro, de catre aceeasi firma.
In ceea ce priveste diferenta de pret, de 483.000 de euro, intre valoarea subpasajului si cea a terenurilor, reprezentantii municipalitatii spun ca Primaria Timisoara nu va datora niciun leu celor doua societati care detin Acvariul si subpasajul. Cat despre taxele notariale, acestea vor fi suportate in cote egale de catre Primarie, SC Al Fer Crom Design SRL si SC Art SRL.
Reprezentantii Primariei Timisoara motiveaza schimbul prin faptul ca vor sa amenajeze un pasaj subteran pentru masini si biciclete, pentru a fluidiza traficul auto in zona centrala.
„Intentia este de a realiza un traseu auto pentru masinile mici si pentru biciclisti, care sa asigure inchiderea Inelului 1 si care sa faca legatura intre bd. Republicii si Castelul Huniade”, explica primarul Nicolae Robu in referatul ce insoteste proiectul de hotarare.
Problema este insa ca unul dintre terenuri, cel din Calea Lipovei, acesta nu este inca intabulat in domeniul public al Timisoarei si se asteapta o hotarare de Guvern in acest sens. Urmeaza ca acesta sa fie trecut apoi in domeniul privat al Timisoarei. Celelalte doua terenuri au fost trecute in plenul de vineri din domeniul public in domeniul privat pentru realizarea schimbului.
„Pana la data semnarii contractului de schimb, SC Al Fer Crom Design SRL si SC Art SRL se obliga sa elibereze spatiul suprateran afectat de constructia de sticla „acvariu”, sa elibereze spatiul subteran, precum si sa renunte la toate actiunile formulate impotriva institutiei noastre cu privire la constructia subterana, constructia supraterana si terenul aferent acestora, urmand ca preluarea spatiului subteran sa fie facuta prin proces verbal de predare-primire”, se specifica in proiectul de hotarare.
Odata cu schimbul, proprietarii sunt obligati sa mute Acvariul, spune primarul!
Edilul sef al orasului, Nicolae Robu, spune ca aici nu este vorba despre Acvariul din centrul Timisoarei, ci doar despre subpasaj. El da insa asigurari ca proprietarii vor trebui sa mute acvariul odata ce terenurile sunt ale Primariei, deoarece le expira autorizatia de functionare.
„Tot subsolul si suprafata de deasupra vor fi eliberate de tot ceea ce apartine acestor firme. Practic, devine obligatoriu sa se mute si Acvariul. Pai iesi de la spectacolul de Opera, faci 15 pasi si intri in cazino, e normal asa ceva?”, a precizat Robu.
Constructia de sticla, cunoscuta drept Acvariu, are o suprafata de aproape 340 de metri patrati, in timp ce pasajul subteran este de aproximativ 1.200 de metri patrati.