Protest al medicilor de familie, in Timis. Vor fi preluate doar urgentele. UPDATE: Actiunea a fost suspendata

TIMISOARA. Medicii de familie din județul Timiș au anunțat că vineri, în data de 14 februarie, nu se vor face consultații pentru afecțiunile care nu reprezintă o urgență. Ei spun că pacienții sunt obligați să aștepte ore întregi pe holurile cabinetelor medicale, deoarece sistemul informatic al Casei Naionale de Asigurări de Sănătate nu este funcțional.

CITESTE SI: Uscat, distrus, numai bun de adunat cu roaba. Un simbol al orasului, Ceasul Floral de la Timisoara a ajuns o rusine. FOTO

Nici până la această dată nu s-au remediat problemele de funcţionare ale Platformei informatice din asigurările de sănătate, în consecinţă, vineri, 14 februarie 2025, nu se fac consultații pentru afecțiunile care nu reprezintă o urgență”, a transmis Patronatul Medicilor de Familie din judeul Timiș.

Potrivit sursei citate, protestul are loc atât la nivelul județului Timiș, cât și la nivel național.

Disfuncționalitățile grave ale Sistemului Unic Integrat ( SIUI ) cauzează prejudicii atât pacienților, cât şi furnizorilor de servicii din asistenţa medicală primară. Din cauza acestor probleme, pacienții noștri sunt nevoiți să aștepte ore întregi pe holurile cabinetelor, în contextul epidemiologic actual, sănătatea şi așa precară a acestora fiind pusă în pericol. Deși noi, medicii de familie nu avem nicio culpă în ceea ce priveşte lipsa de funcţionalitate a SIUI, suportăm consecințele, fiind puși în imposibilitate de a acorda servicii medicale către pacienţi”, se spun medicii de familie.

Medicii de familie mai spun că nu pot finaliza raportările pentru activitatea desfăşurată în luna ianuarie 2025 şi nu pot stabili calitatea de asigurat a pacienţilor la momentul prezentării acestora la cabinete.

Această stare de fapt afectează grav activitatea medicilor de familie şi îi supun presiunii de a refuza acordarea serviciilor medicale pacienţilor care au nevoie urgent de aceste servicii. În toată ţara, medicii de familie nu pot emite prescripţii medicale întrucât acestora nu li se pot descărca seriile, iar pacienţii sunt privaţi de servicii de asistenţă medicală la care au dreptul. Răbdarea pacienţilor şi a medicilor de familie a ajuns la limită, întrucât situaţia aceasta se repetă în fiecare lună în perioada raportărilor şi singurii care plătesc sunt pacienţii şi medicii de familie”, transmit medicii de familie.

UPDATE: Medicii de familie renunta la protestul programat pentru vineri.

In jurul orei 14.00, dupa o serie de discutii cu conducerea Casei Nationale de Asigurări de Sănătate, doctorii au primit asigurari ca se incearca rezolvarea cat mai rapida a situatiei. Astfel ca vineri, 14 februarie, cabinetele vor avea program normal si vor acoperi toate consulturile, chiar daca sistemul nu va fi repornit pana atunci, transmit medicii de familie din Timis.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Astia castiga puțin. Asa vreo 50 000 lei / luna după ce si-au adus nevasta sau amanta ca asistenta.

  2. si ce sa caute urgentele la medicul de familie .., ori e urgenta ori nu mai e !? cu alea mergi direct la spital la urgente !! zic si eu … !
    Oricum, destul de ciudat ca „nu pot stabili calitatea de asigurat a pacienţilor la momentul prezentării acestora la cabinete” ! adica inainte cand nu exista atata online totusi se putea !?

  3. Pentru domnii deștepți, care comentează mai sus: o urgență medicală este, în primul rând, interpretată ca atare de către virtualul pacient. Pe un bou îl doare burta, după prea mulți mici și bere – sună la 112. La spital, la urgențe, i se spune să se întoarcă, naibii, acasă – să ia un dicarbocalm. Dacă tot tâmpit se simte și a doua zi, să ia o trimitere de la medicul de familie.