Opinia Timisoarei

Protest al profesorilor la Timisoara. Sindicalistii din Educatie: ‘Vrem salarii decente’. Video

TIMISOARA. Sindicalistii din invatamant au protestat, joi, in fata Prefecturii Timis, fata de modificarile unor articole din Legea Educatiei care ar urma sa scada salariile profesorilor debutanti. Acestia ameninta ca vor intra in greva generala, daca Guvernul nu va adopta ca baza de salarizare in educatie salariul mediu brut pe economie.

CITESTE SI: Protest al politistilor la Timisoara. De ce au iesit oamenii legii in strada. Video

 

Profesorii adunati in fata Prefecturii Timis, membri in sindicatele FSLI si Spiru Hater au purtat pancarte pe care era scris: Opriti cresterea preturilor! Vrem salarii decente! Majorati salariile!. De asemenea, au scandat „Greva, greva!” si „Mincinosii, mincinosii!”.

Sindicatele sunt nemultumite ca din proiectul Legii Invatamantului Preuniversitar a fost eliminat un articol potrivit caruia “În conformitate cu principiul importanţei sociale a muncii, salarizarea întregului personal didactic de predare se realizează în mod progresiv, având la bază salariul mediu brut pe economie din anul bugetar încheiat, în raport de funcţie, studii, vechime şi grad didactic”. Prin eliminarea acestui articol, se va ajunge ca un profesor debutant sa obtina un venit net de aproximativ 3.900 de lei, mai mic decat a multor categorii de salariati cu studii inferioare celor ale cadrelor didactice, spun sindicalistii.

Potrivit acestora, coalitia nu ar fi de acord nici cu un alt articol conform caruia “Finantarea cheltuielilor pentru educatie, la nivelul sistemului national de invatamant, cu toate componentele sale de asigurare a functionarii, reprezinta anual, minim 15% din cheltuielile bugetului general consolidat.” Astfel, educatia va continua sa fie subfinantata, sustin cele doua federatii sindicale.

Protestul de joi a fost un prim pas din programul de activitati pe care sindicalistii le organizeaza. In luna mai, urmeaza sa fie organizat un mars de protest la Bucuresti, iar daca autoritatile nu vor raspunde solicitarilor, profesorii sunt hotarati sa porneasca greva generala, in ultima decata a lunii mai.

Exit mobile version