Opinia Timisoarei

Protest al transportatorilor si agricultorilor, la Timisoara. Coloana de aproximativ 100 de tractoare, tiruri si masini. Foto si video

TIMISOARA. Dupa ce la nivel national, protestele au ajuns in cea de-a treia zi, si in Timis transportatorii si agricultorii s-au mobilizat si au iesit pe drumuri.

Vineri dimineata, o parte dintre ei au plecat din comuna Dudestii Noi, apoi au travestat Sanandreiul si au continuat traseul catre centura Timisoarei. Pe drum li s-au mai alaturat alte cateva zeci de utilaje agricole si camioane, venite din zona Sacalaz. Pe tot traseul, acestia au mers cu viteze foarte mici, pentru a trage un semnal de alarma cu privire la nemultumirile pe care le au.

In total, pe centura Timisoarei s-a format o coloana de aproximativ 40-50 de utilaje agricole si tiruri, carora li s-au alaturat alte aproximativ 50 de autoturisme. Pe traseu au mai intrat in coloana si alte vehicule ale caror soferi au vrut sa isi arate sustinerea fata de protest.

Deocamdata, protestatarii din Timis nu au decis sa porneasca spre Bucuresti, pentru a se alatura colegilor din intreaga tara, insa spun ca vor ramane pe soselele din jurul Timisoarei pret de cateva ore.

Oamenii sunt nemultumiti, subventiile sunt mici si nici macar nu au intrat toate, cerealele din Ucraina pun in cap fermierii nostri, preturile sunt mari la ingrasaminte, accizele la motorina au crescut. Oamenii sunt nemultumiti. Fiecare fermier si proprietar de animale sau terenuri isi programeaza in fiecare an platile, in functie de subcventii. Deja cand vorbim de lucruri mai mari, nu se poate cu plata jos. Oamenii nu pot sa isi sustina activitatea, daca nu intra subventiile la timp. Se si taie din ele. Daca nu sustinem agricultura si zootehnia, nu stiu unde ajunge„, a declarat pentru opiniatimisoarei.ro inginerul zootehnist Raul Staneata, unul dintre protestatari.

La nivel national, transportatorii cer recunoasterea transportului rutier ”drept sector economic strategic si elaborarea unor masuri care sa sustina acest sector economic pentru a ramane competitiv si a aduce in continuare venituri directe la bugetul statului”, in conditiile in care sustin ca sectorul transporturilor este cel mai mare exportator de servicii din Romania, aducand peste 5 miliarde de euro anual in economia romaneasca.

Va reamintim, protestele transportatorilor si agricultorilor au inceput inca de miercuri, in mai multe zone din tara. Acestia au pornit cu viteze reduse spre Bucuresti si sunt opriti, inca de joi seara, la intrarea in Capitala. Protestatarii isi doresc sa intre in Bucuresti si sa ajunga la Guvern.

 

UPDATE: Spre seara, dupa ora 18.00, protestarii au pornit spre oras si au blocat traficul la intrarea in Timisoara pe Calea Aradului.

 

Exit mobile version