TIMISOARA. Zeci de elevi si profesori protesteaza la Liceul de Arte Plastice. Si-au montat sevaletele in curte si au amenajat un atelier plin de „containere” in miniatura. Copiii si profesorii refuza sa plece din scoala.
Cei mici le fac concurenta containerelor pe care Primaria vrea sa le inchirieze si sa le puna in curtea Scolii Generale nr. 9 de pe bulevardul Liviu Rebreanu, asa ca au amenajat un spatiu in curtea liceului, unde si-au pus sevaletele si s-au apucat de pictat. Intr-un atelier din curtea mica si-au pus cateva cutii pe care au scris mai multe mesaje: „Vrem o casa pentru Liceul de Arte Plastice”, „Mutare = Desfiintare”, „Stop mutarii” si altele. Au profitat altfel de Ziua Portilor Deschise, ca sa le arate timisorenilor care-i viziteaza cat de bine se simt in cladirea din centrul orasului.
„Noi facem o simulare a viitoarelor module, pentru ca ideea este sa demonstram ca au nevoie de un anumit spatiu. Sevaletele, de exemplu, se intind dincolo de limita de 2,5 metri, cat au aceste containere inaltime. Este nevoie de spatiu, dar si de aer”, spune Alexandru Paul, profesor de design.
Copiii spun si ei ca nu vor sa plece din scoala amplasata chiar in centrul orasului, mai ales ca aici pot face ce vor, chiar sa si picteze pe pereti.
„Problema mutarii este destul de complicata. Este o situatie provizorie. Diferenta este ca aici avem conditii acolo, iar acolo vom avea activitatea restransa. Cu siguranta activitatea scolii va scadea. Sigur ca odata cu mutarea ne vom confrunta cu retragerea copiilor. Noi ne dorim sa gasim o relocare, pentru ca avem nevoie de spatiu si de ateliere”, a spus si profesorul Tudor Vreme, membru si in consiliul de administratie a liceului.
Decizia mutarii in asa-zisele „containere” o vor lua consilierii locali, in sedinta ordinara care va avea loc marti. Propunerea a venit de la Inspectoratul Scolar, insa alesii trebuie sa aleaga cea mai buna solutie. Edilii spun ca este mai ieftin asa, deoarece chiria pe care trebuie sa o plateasca proprietarului cladirii de langa primarie este de 18.000 de euro, lunar, chirie care nu a mai fost platita din 2010.
„De 4 ani de zile suntem amagiti de oamenii care conduc destinele urbei. Suntem amagiti cu un campus pre-universitar. Nu ne vom muta, nu se poate sa ne mutam. Sunt proiecte aprobate, sunt planuri pentru campus. Chiria este neplatita la Fundatia Caritatea din ianuarie 2010. Deci avem o restanta foarte mare. Proprietarii ne-au informat ca au incercat sa negocieze o reducere cu reprezentantii primariei, insa nu au fost primiti. Nu este normal asa ceva. Suntem singurul liceu vocational care nu are un spatiu construit. Noi nu avem sala de expozitii, nu avem ateliere individuale”, a declarat Eugenia Dragoi-Banciu, director Liceul de Arta.
Marti, la sedinta consilierilor locali, profesorii de la arte vor merge cu pancarte si vor manifesta un protest pasnic, pentru a trage un semnal de alarma cu privire la situatia data. Vedeti aici cat costa modulele in care edilii vor sa-i mute pe cei aproape 500 de copii ce invata la Liceul de Arte si care sunt declaratiile Inspectoratului Scolar Timis si ale Primariei Timisoara.
Foto: Dariana Dragos