Opinia Timisoarei

Protest in Piata Victoriei din Timisoara: mii de oameni cer alegeri libere, solidari cu diaspora. FOTO si VIDEO!

TIMISOARA. Mii de oameni au iesit in strada, din nou, in Piata Operei din Timisoara, la un miting de protest organizat chiar inainte de turul 2 al alegerilor prezidentiale. Timisorenii sunt solidari cu alegatorii din diaspora, care la primul tur au fost nevoiti sa stea la cozi infernale pentru a-si exercita dreptul de vot.

Vineri, la ora 18:00, peste 800 oameni de toate varstele s-au adunat in centrul Timisoarei, dupa estimarile jandarmilor, chiar si cu copii mici. Si-au luat cu ei steaguri ale regiunilor tarii – Banat, Moldova, steagul Romaniei, dar si steagul scos de timisoreni la Revolutie, cu stema decupata, precum si pancarte pe care au scris fel de fel de mesaje: „Arde-i cu votul tau!”, „Drept de vot pentru diaspora”, „Votati cu capul, nu cu stomacul”, „Alaturi de diaspora”, „Jos comunismul”, „Noua ne pasa”, „Game over”, „Vreau o tara ca afara”, „Unitar si indivizibil impotriva coruptiei si minciunii” si altele. De altfel, ei scandeaza diverse mesaje.

Din boxe rasuna o melodie al carui videoclip a fost filmat tot in Piata Victoriei, care-i apartine lui Cristian Cazacu – „Noua ne pasa”. Muzicianul a interpretat in Piata Victoriei mai multe melodii, printre care si „Vino Doamne”, a lui Valeriu Sterian. Oamenii au cantat la unison.

Va reamintim ca si in urma cu o saptamana s-a iesit in strada la Timisoara, la un miting organizat de studentii timisoreni. Oamenii cer alegeri libere si protesteaza fata de coruptia din Romania, cerand un „vot drept si democratic”.

„Primele strigate impotriva Comunismului s-au facut auzite in 1989 aici, la Timisoara. Atunci, timisorenii au dat posibilitatea savarsirii unei reactii in lant in toata Romania care ne-o eliberat pe toti de comunism. Haide sa aratam, din nou, ce inseamna Timisoara!”, a sunat indemnul facut de organizatori pe retelele de socializare.

Manifestantii au primit aprobare de la Primaria Timisoara pentru a protesta vreme de 3 ore, de la 18:00 pana la 21:00.

_______

UPDATE: Printre cei prezenti in Piata Victoriei se numara si personalitati ale orasului: scriitori, profesori, consilieri locali si revolutionari.

„Daca duminica Romania se rupe in doua, eu ma mut in Republica Tinerilor care s-au saturat de mizeria unei mafii. Pentru toti romanii care nu voteaza Ponta, indiferent de varsta, locuieste un tanar”, a spus profesorul si scriitorul timisorean Marcel Tolcea.

_______

UPDATE: Protestatarii au inceput sa cante „Santa Klaus is coming to town”, vers la care au alaturat si numele lui Iohannis. Mai mult, ei au scandat impotriva contracandidatului lui Klaus Iohannis, Victor Ponta.

_______

UPDATE: Numarul protestatarilor a crescut in Piata Victoriei, ajungand la peste 2.000. Majoritatea celor adunati sunt tineri, printre ei numarandu-se si membrii galeriei echipei Poli. Au scandat chiar si sloganul folosit de Traian Basescu in anul 2004, cand a candidat pentru prima data la presedintia Romaniei: „Arde-i la vot”! La un moment dat, au strigat „Cine nu sare, cine nu sare, il voteaza pe Ponta”, moment in care majoritatea celor adunati in fata Operei au inceput sa sara.

_______

UPDATE: In timp ce jandarmii sustin ca in Piata Victoriei abia daca s-au adunat 1.000 de oameni, desi numarul lor pare mult mai mare (n.r. priviti imaginea de la inceputul articolului), organizatorii afirma ca aproape 3.000 de timisoreni au iesit in strada vineri seara. Proteste asemanatoare au fost organizate in mai multe orase din tara, printre care si Cluj si Bucuresti.

In toate orasele, protestatarii au cantat si „Treceti batalioane romane Carpatii”, iar dupa o scurta pauza au strigat „in sens invers”.

_______

UPDATE: Imediat dupa ora 20:30, timisorenii care s-au adunat in Piata Victoriei au inceput sa plece spre case. Organizatorii le-au multumit pentru participare si i-au indemnat sa mearga la vot. Protestul s-a incheiat fara incidente.

Foto: Virgil Simonescu

Video: Youtube/Autodidact Home

Exit mobile version