TIMISOARA. Un timisorean care in anul 2007 si-a luat doua credite in franci elvetieni de la doua banci diferite a ales o forma de protest mai putin obisnuita, fata de cursul acestei monede. Si-a platit o parte din rata in monede de 10 si 50 de bani.
Narcis Semeniuc si-a luat de la o banca un credit ipotecar pentru achizitionarea unui apartament in Bucuresti si de la o alta banca, un alt credit de nevoi personale. In total, a luat de la banci peste 100.000 de CHF.
Rata lunara totala a celor doua credite a fost stabilita la 780 de CHF. Daca la inceput barbatul platea la banca, lunar, aproximativ 1.600 de lei, acum a ajuns sa plateasca dublu, rata de schimb fiind mult mai mare in prezent.
Marti, Semeniuc s-a dus la banca sa achite unul din credite, rata lunara fiind de 525 de CHF. Barbatul a platit o parte din rata, mai exact 350 de lei, in monede de 10 si 50 de bani. Monedele au fost adunate intr-o punga, iar in total cantareau aproximativ 5 kilograme.
”Platesc undeva la 780 de franci elvetieni. In momentul acesta, eforturile de a plati le fac in special vanzand diverse lucruri pe care le mai am din perioadele in care o duceam mai bine. Daca luam in calcul o conversie, personal am facut urmatoarea socoteala: in sapte ani in care am platit creditul, daca la suma respectiva adunam valoarea de piata a apartamentului, ajungem aproape la zero, raportat la valoarea banilor pe care banca mi i-a pus la dispozitie. De aici incolo, practic, discutam despre profit, dupa socoteala mea, dar nu sunt prea bun la matematica. De aici incolo, daca am plati, presupunand ca s-ar ajunge, prin absurd, la cursul istoric de 2,1 lei, suma care s-ar aduna pana la finalul celor 25 de ani de credit, daca am imparti-o la cursul actual al francului, ar rezulta un profit al bancii de 62%. Unde este pierderea bancii?”, a spus Semeniuc.
Functionarii de la banca au numarat monedele aproximativ 40 de minute, dar efortul a meritat, spune timisoreanul.
”A fost greu pentru ca a durat mult numaratoarea, dar, in conditiile in care platim niste comisioane de administrare extrem de mari, cred ca meritam macar atata atentie din partea bancilor”, a mai spus acesta.
Semeniuc spune ca acesta este modul in care doreste sa atraga atentia bancilor ca toti clientii doresc sa isi plateasca ratele, insa nu mai fac fata. Mai mult decat atat, barbatul a anuntat ca in data de 8 februarue, intre orele 12 si 15 in Piata Operei din Timisoara va avea loc un protest al clientilor bancilor care au credite in CHF, fata de denominarea monedei.
Actuala inflamare pe tema creditelor in franci elvetieni este ca urmare a deprecierii substantiale a leului in raport cu moneda elvetiana. Cauza o reprezinta decizia bancii centrale a Elvetiei de a renunta pe 15 ianuarie 2015 la pragul minim de curs de 1,2 franci/euro, in vigoare din 2011. Peste noapte, cei cu credite in franci s-au trezit cu rate mai mari cu aproximativ 20%, unii fiind in imposibilitatea de a le mai plati.
La finele lunii noiembrie 2014, valoarea totala a creditelor in franci elvetieni era de 9.965,8 milioane lei.
La aceeasi data, soldul acestor credite, acordate gospodariilor populatiei, era de 9.677,3 milioane lei, iar soldul creditelor acordate persoanelor juridice era de 288,5 milioane lei.
Numarul debitorilor cu credite in franci elvetieni, la aceeasi data, era de 75.412.
Ponderea totala a creditelor in franci elvetieni, din total credite acordate sectorului real era de 4,7%.