Studentii au strigat lozinci precum „Educatia salveaza natia”, „Ne-au mintit toti guvernantii, am ajuns la coada vacii”, „Minciunile se platesc, studentii fac iar protest”, „Noi de aicea nu plecam, nu plecam acasa pana nu ne finantati educatia noastra” sau „Finantarea e saraca, educatia e-n galeata”.
Unii dintre ei au purtat pancarte cu fel de fel de mesaje: „Si vacile ne vor la scoala”, ‘Studentul de azi, vacarul de maine”, „Vaca n-are nicio vina”, „Generatia happy meal”, „Asta-i doar inceputul”, „Doi km de autostrada = un camin de 700 locuri”, „Ai 6%, ai sanse!” sau „Vrem 6% din PIB pentru educatie”. Unii baieti care au venit la bustul gol la protest si-au scris pe trupuri „6%”.
„Am iesit in strada pentru finantarea educatiei, vrem 6% din PIB pentru educatie. Au crescut foarte mult taxele pentru studii si regia la camin, mai bine de jumatate dintre absolventii de studii superioare nu termina facultatea, Romania este pe penultimul loc in Europa ca rata de absolvire a studiilor superioare. Ne dorim ca legea sa fie respectata si educatia sa fie tratata ca o prioritate nationala”, a declarat Brindusa Lungu, vicepresedinte ANOSR.
Studentii au adus cu ei si o vaca pe care au inchiriat-o de la o ferma din apropierea Timisoarei si pe care au plimbat-o, intr-o remorca speciala, pe stradutele din jurul Pietei Unirii din Timisoara, acolo unde a avut loc protestul.
„Am adus o vaca sa aratam faptul ca nu s-a investit deloc in educatie si nu reprezentam o prioritate nationala. In cazul in care glasul nostru nu va fi auzit, vom iesi din nou in strada, in toata tara. Acum participam la Forumul organizatiilor romanesti, la Timisoara, unde sustinem punctul 8 din Legea educatiei nationale. Participa la protest reprezentantii organizatiilor studentesti din toata tara, din toate marile centre universitare”, a mai declarat Brindusa Lungu.
Studentii spun ca sunt nemultumiti de finantarea educatiei si de cresterea taxelor si ca prin acest protest vor sa traga un semnal de alarma. Mai mult, protestatarii au anuntat ca daca problemele lor nu se rezolva, vor declansa proteste in toata tara.
Ei amintesc, de asemenea, de asumarile facute la nivel international de Romania, de prevederea Legii Educatiei Nationale prin care se stipuleaza acordarea unui procent de 6% din PIB pentru educatie si de promisiunea facuta de partidele politice in acest sens, prin Pactul National pentru Educatie.
Tineri sunt nemultumiti si de cresterea taxelor de studiu si a taxelor de camin, de faptul ca bursele sociale sunt de 2 sau chiar de 3 ori mai mici decat prevede legea si de faptul ca jumatate din studentii romani abadoneaza facultatea.