TIMISOARA. Din aceasta vara ne vom putea plimba atat cu bicicletele, cat si pe jos pe malurile Begai, proaspat reabilitate. Nici nu sunt gata lucrarile, ca biciclistii au si gasit nereguli: asfaltul este crapat pe alocuri, iar traseul este mult prea ingust pe unele portiuni.
Dupa ce a tras un semnal de alarma cu privire la „lucrarile de mantuiala” facute pe malurile Begai, un biciclist din Timisoara revine cu un video al traseului integral, pentru a le demonstra timisorenilor ca pista de biciclete reprezinta o adevarata provocare.
Alex Valentin-Pokus si-a propus sa le arate si altor biciclisti cum este traseul complet. Asa se face ca s-a urcat pe bicicleta si a filmat pista. Ce-a iesit, vedeti in filmuletul de mai jos!
„Aceasta este dovada ca realitatea nu seamana deloc cu proiectul mazgalit si aprobat dintr-un scaun de birou. Asfaltul nu are nici un an vechime, este deja crapat si sfaramat, pistele si trotuarele sunt foarte inguste, desi spatiu exista, traficul in intersectii nu este organizat, avand in vedere faptul ca pe malul Begai suntem nevoiti sa traversam si pe la suprafata, neavand acces sub fiecare pod. In plus, au fost plasati fara rost stalpisori, intr-un loc in care masinile oricum nu pot ajunge”, ne-a declarat Alex.
Imaginile vorbesc de la sine, sustine biciclistul, asa ca puteti trage singuri concluzii!
***
Lucrarile pentru reabilitarea malurilor Begai au inceput la sfarsitul anului trecut, in luna septembrie. Teoretic, la jumatatea anului 2015 ne vom putea plimba pe malurile Begai, fie pe jos, fie cu bicicletele.
Practic, sunt refacute trotuarele de-o parte si de alta a Begai, sunt amenajate piste de biciclete pe ambele maluri – cu intreruperi pe terenul care nu este al Primariei, la podul de la Piata Badea Cartan, este cumparat mobilier urban – mai bine de 400 de banci, sute de cosuri de gunoi, 40 de gradene, 2 mese de sah, 70 de sezlonguri si altele, sunt fi amenajate 6 fantani, statii de inchiriere biciclete si punti de acces, 2 rampe si platforme pentru interventii de urgenta pe Bega. Valoarea totala a proiectului este de 51,6 milioane de lei, de la UE venind aproape 30 de milioane de lei.
CITESTE SI: