Opinia Timisoarei

Pumnal de parada din Tarile de Jos printre exponatele de la Muzeul National al Banatului din Timisoara. Foto

TIMISOARA. O arma eleganta din alta epoca poate fi vazuta la Muzeul National al Banatului din Timisoara. Este vorba insa de una de parada.

CITESTE SI: Cei mai frumosi caini sunt la Timisoara! Expozitii si concursuri, la Muzeul Satului. Foto 

Pumnalul dateaza din secolele XVII-XVIII, si este o capodopera realizata de mestesugarii originali din Tarile de Jos.

Un simbol al elegantei si al puterii, acest pumnal de parada poarta cu sine ecoul unei ere in care detaliile fine defineau statutul si rafinamentul. Lama sa de otel, cu o lungime de 61 cm, prezinta un design hexagonal care se incheie cu un decor aurit minunat: un ornament floral deasupra caruia troneaza un demnitar incoronat, gravat in ambele parti.„, spun reprezentantii Muzeului National al Banatului.

Pumnalul se evidentiaza prin manerul stilizat, realizat din fildes.

Manerul, sculptat din fildes, este o adevarata expozitie de arta in miniatura. Ornamentele sculptate evoca scene vii cu pasari stilizate si figuri masculine imbracate in vesminte specifice secolului al XVIII-lea, fiecare detaliu captand esenta unei ere de mult apuse. Inelul de alama si nitul sferic la baza manerului adauga un contrast placut si o nota de durabilitate. Chiar daca teaca originala s-a pierdut in negura timpului, splendoarea acestui pumnal de parada ramane nestirbita„, au completat reprezentantii Muzeului.

Pumnalul face parte din colectia Muzeului National al Banatului. Cei care vor trece pragul institutiei vor putea vedea mai multe expozitii, printre care si una dedicata armelor.

Expozitia „Spatiile Oravitzan” – La etajul I, în holul Bastionului Maria Theresia, pasiti în universul artistic unic al maestrului Oravitzan, unde spatiul si culoarea se impletesc intr-o armonie vizuala.
Expozitia „Garana 2023” – Atelier de creatie – in mansarda B2, experimentati atmosfera creativa a atelierului de creatie Garana 2023.
Expozitia „Obiecte. Istorie. Muzee. Arme albe din colectia Muzeului National al Banatului” – mansarda B1 dezvaluie o colectie impresionanta de arme albe, marturii ale trecutului nostru istoric.
Expozitia „Arme care au faurit Romania” – continuati calatoria in mansarda B1 pentru a descoperi armele care au jucat un rol esential in formarea Romaniei.
Expozitia „Istoria militara a Banatului” – Bastionul Maria Theresia, la parter.

Program de vizitare: 10.00 – 18.00.

Exit mobile version