Puncte noi de trecere a frontierei spre Ungaria, la Beba Veche si la podul de la Cenad distrus in 1940, ce va fi reconstruit. Ministrul Afacerilor Externe din Ungaria: Ii invit politicos, ca sa nu zic ca-i somez, pe austrieci fie de acord cu aderarea prietenilor nostri romani la Schengen

TIMISOARA. Un nou moment istoric la Timisoara, vineri, cand ministrul Afacerilor Externe al Ungariei Peter Szijjarto si vicepremierul si ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu au semnat un document important pentru strategia de colaborare dintre cele doua tari.
Printr-un memorandum, a fost parafata decizia finala privind deschiderea a doua noi puncte de trecere frontiera intre Romania si Ungaria, unul la Beba Veche si celalalt la Cenad, prin reconstruirea unui pod distrus in timpul celui de-al doilea Razboi Mondial.

Sunt doua memorandumuri care vor duce la dezvoltarea relatiilor bilaterale, la tot ceea ce tine de operationalizarea unor rute pe care ni le dorim si mai bune de trecere dintre Romania si Ungaria.

Avem, pe de-o parte, primul memorandum privind deschiderea unui punct de frontiera Romania- Beba Veche- Kubekhaza -Ungaria. S-a ajuns la o solutie optima, agreata de ambele tari, pentru punerea in valoare, cu un impact simbolic pentru noi, Beba Veche, cea mai vestica localitate din Romania. Aceasta conexiune rutiera a fost agreata in cadrul consultarilor bilaterale ale expertilor din cele doua tari.

In derularea acestui proiect, pe partea noastra se va realiza prin intermediul CNAIR, ceea ce duce la surse de finantare ce tin de bugetul de stat sau alte surse pe care le putem identifica in perioada urmatoare.

Al doilea demers, si al doilea memorandum semnat este important, se discuta de el, cei care aveti experienta stiti ca discutam de podul peste Mures de la Cenad. Memorandumul cred ca e un punct important in realizarea acestei investitii. Nu are doar o importanta simbolica acest pod, ci reprezinta o nevoie reala pentru a promova mai bine cooperarea dintre cele doua tari„, a declarat ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu.

Astfel, odata cu deschiderea acestor doua noi puncte de trecere frontiera, numarul legaturilor pe granita dintre cele doua tari va ajunge la 14.
Ministrul Afacerilor Externe din Ungaria, Peter Szijjarto a subliniat sprijinul ferm al tarii sale pentru aderarea Romaniei la spatiul Schengen.

E de interes strategic pt Ungaria sa poata colabora cat mai strans cu Romania. Ne leaga atat direct, cat si figurativ milioane de conexiuni. Si, cu cat reusim sa avem mai multe puncte de legatura si fizice, colaborarea va fi mai de succes. Am ajuns la acest acord strategic cu Romania sa crestem numarul de puncte de trecere frontiera la granita cu Romania. In consecinta, urmat ani vor fi despre mari constructii de drumuri la granita dintre cele doua tari.

In momentul de fata, se desfasoara constructia a doua legaturi prin autostrazi. Una va fi terminata in 2025, cealalta in 2030 (drumuri de descarcare de pe autostrazi in Ungaria, aflate in lucru, n.r.).

Astazi am semnat un nou memorandum pentru deschiderea a doua noi puncte, unul la Beba Veche cu conexiune la Kubekhaza pe partea maghiara. Acest punct va fi dat in folosinta cel tarziu in 2 ani. Astazi am semnat si un acord pentru reconstruirea unui pod intre cele doua tari. Reconstruim podul peste Mures de la Cenad care a fost distrus in 1940.
Prin aceste 2 noi puncte de trecere, numarul total de puncte de trecere frontiera intre Romania si Ungaria ajunge de la 12 la 14. Acest numar va fi completat de cele doua autostrazi, si astfel ajungem la 16.
Poate creste intr-o secunda si la 26 si asta datorita faptului ca intre cele doua tari mai sunt inca 10 conexiuni rutiere care pot fi folosite doar o singura zi pe saptamana din cauza faptului ca Romania n-a aderat inca la Schengen„, a spus ministrul Afacerilor Externe din Ungaria.

De la Timisoara, Peter Szijjarto a facut un nou apel catre Austria, cerandu-i ca in aceasta toamna sa aprobe intrarea Romaniei in Schengen.

Doresc sa ii invit politicos, ca sa nu zic ca-i somez, pe austrieci sa fie de acord cu aderarea prietenilor nostri romani la Spatiul Schengen. Interesul Ungariei e ca Romania sa adere la Schengen in acest an. De la acel moment, vom avea 10 noi puncte de trecere frontiera si fara timpi de asteptare nicaieri la granita.

Romania e a 3-a cea mai mare piata de export pentru noi, este un loc preferat de investitii pentru capitalul maghiar, avem comunitati nationale care traiesc in cele doua tari, a venit momentul sa nu deranjam legatura dintre cele doua tari prin puncte de trecere…

Speram ca decizia din aceasta toamna referitoare la aderare Romaniei la Schengen se va baza pe fapte reale. Pentru finalul lunii septembrie am convocat sedinta grupului de lucru pe Transporturi intre cele 2 tari unde se va stabili calendarul pentru cele doua acorduri semnate azi„, a mai precizat Peter Szijjarto, ministrul Afacerilor Externe din Ungaria.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Practic un pod peste Mureș la Cenad exclude posibilitatea ca în viitorul apropiat să apară legătura rutieră directă Igriș – Nădlac. Un pod la Igriș ar fi mai util pentru că nu presupune trecerea graniței dacă vrei să mergi din Sânnicolau Mare spre A1.

  2. @Dima Asa este, dar grosul traficului oricum este spre Vest, lumea care vrea să vină dinspre Oltenia/Ardeal spre vama Cenad circulă pe DN6, iar apoi urcă la Makó pe M43. Cu acest nou pod, se creează atât o „centură” a orașului Makó pentru traficul greu ce ar circula dinspre Cenad spre M43, cât și pentru cei ce sunt în tranzit spre Vest.
    În plus, am menționat traficul greu, deoarece podul va fi probabil proiectat pentru trafic >7.5t.