1000 de oi, 60 de vaci si o ferma la standarde europene. Asta promit cei de la Penitenciarul Timisoara ca se va realiza la Buzias. In acest moment in statiunea balneoclimaterica exista o ferma a penitenciarului insa aceasta este dotata la nivelul subzistentei. In patru ani aceasta va fi super dotata, exact cum sunt fermele din Uniunea Europeana. Penitenciarul a castigat un proiect european in valoare de 19 milioane de lei, adica 4 milioane de euro pentru imbunatatirea accesului si participarii grupurilor vulnerabile pe piata muncii.
„In acest moment la Buzias avem 200 de hectare de teren din care pentru agricultura folosim in jur de 60 pentru cele 500 de oi si 37 de vaci, iar in patru ani speram sa dublam numarul acestor animale, iar Penitenciarul Timisoara sa se autogospodareasca. In acest moment, din ce avem noi reusim cam 30-40% din alimentatia persoanelor private cu libertate sa o asiguram din productia proprie”, spune Liliana Popovici, directorul adjunct al Penitenciarului Timisoara. Pe langa alimentatie, detinutii vor mai beneficia de cursuri si recalificare in agricultua si constructii.
Asta pentru ca toate grajdurile care vor apare vor fi construite numai de detinuti pentru care vor primi si un certificat de competenta. „Ne-am gandit la domeniul agriculturii pentyru ca este un domeniu foarte putin exploatat. In plus este vorba si despre educatia precara a persoanelor private de libertate aflate in detentie la Penitenciarul Timisoara”, spune Ioan Bala, directorul Administratiei Natioanle a Pentitenciarelor. In urma proiectului prrogramul interregional integrat de calificare/recalificare profesionala a persoanelor private de libertate, autoritatile spera ca 600 de detinuti aflati la Timisoara sa obtina o calificare in domeniul constructiilor si agriculturii.
Rata de absorbtie in randul fostilor detinuti este sub 10%
Conform oficialilor de la Penitenciarul Timisoara detinutii care dupa ce se libereaza nu reusesc sa se integreze in societatea. Principala cauza ar fi ca inainte de a intra in puscarie, acestia nu au avut o calificare profesionala, iar desi in inchisoare se recalifica, angajatorii au o reticienta in a-i angaja. In cadrul programelor organizate la Penitenciarul din Timisoara in 2006 au fot calificati 106 persoane, in 2007 160, in 2008 80, in 2009 126, iar anul trecut 34.
Domeniile in care acestia s-au recalificat sunt constructii, frizor, coafor sau tamplarie. In 2011 in Penitenciarul din Timisoara sunt 1079 de detinuti, din care 673 cu regim semi deschis, 211 cu regim deschis, 17 neinclusi in regim de executare a pedepsei si 178 arestati preventiv.