TIMISOARA. Penitenciarul Timisoara si Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca Timis se pregatesc pentru organizarea celei mai inedite burse a locurilor de munca din 2012. Este vorba despre bursa locurilor de munca pentru detinutii aflati la sfarsit de pedeapsa, condamnatii cu mai putin de noua luni pana la eliberare, care, in data de 9 martie, la Casa Tineretului, vor incerca sa convinga angajatorii ca sunt stapani pe meseriile invatate in viata civila sau in penitenciar si ca nu exista pericolul de a nu se reintegra social.
“Am mai organizat o asemenea bursa la sfarsitul anului trecut, in data de 2 decembrie, iar rezultatul intalnirii dintre angajatori si detinuti a fost unul surprinzator de pozitiv. Am observat ca pe piata muncii din Timis nu numai ca nu exista o reticenta pentru angajarea fostilor detinuti, ci chiar se cauta specialisti in diferite meserii care si-au exersat indemanarea in spatele gratiilor. Spre exemplu, in decembrie, la intalnirea de la Casa Tineretului a venit un om de afaceri care s-a aratat dispus, ca dupa eliberare, sa angajeze 70 de persoane pentru o fabrica din domeniul industriei usoare. Speram ca si luna viitoare sa intermediem cat mai multe locuri de munca pentru detinuti, mai cu seama ca un targ de joburi similar, unde vor fi prezenti si detinuti de la Timisoara, va fi organizat si la Arad”, ne-a declarat purtatorul de cuvant al AJOFM Timis, Simona Poting.
Pe de alta parte, trebuie mentionat faptul ca o parte dintre persoanele lipsite de libertate din Penitenciarul Timisoara iau contact cu potentialii angajatori inca din timpul detentiei, lucrand in fiecare zi in fabrica. Este si cazul a 13 detinuti care beneficiaza de regim deschis, care lucreaza, in prezent, intr-un atelier din incinta AEM, mesterind tablouri electrice, contoare, piese si subansamble pentru contoare.
“Unii dintre acestia s-au scolit la cursurile de recalificare organizate la noi, altii au invatat meseriile in viata civila. La ora actuala, in Penitenciarul Timisoara se deruleaza cinci cursuri de recalificare, la care participa grupuri de cate 15 detinuti. Acestia se initiaza in meseriile de brutar, finisor in constructii, tamplarie PVC si tamplarie universala. Un curs dureaza intre trei si sase luni, iar castigul pentru detinut, in afara calificarii intr-o meserie care se cauta pe piata muncii, este de scadere a 30 de zile din pedeapsa si 40 de credite la finalizare. in ultimii sapte ani, la Penitenciarul Timisoara s-au desfasurat cursuri de formare profesionala pentru 646 de detinuti, atat prin proiecte finantate din fonduri nerambursabile, cat si prin schema de calificare a somerilor”, ne-a declarat inspectorul Magdalena Radu, purtator de cuvant al Penitenciarului Timisoara, cu precizarea ca in luna martie debuteaza un alt curs pentru 40 de detinuti derulat prin intermediul scolii de Afaceri si Meserii Timisoara.
Totusi, cel mai important curs la care au “aplicat” si detinutii din Penitenciarul Timisoara este intitulat ”Program interregional integrat de calificare/recalificare profesionala a persoanelor private de libertate”, se deruleaza in perioada 1 februarie 2011 – 31 ianuarie 2014 si este finantat din fonduri europene cu suma de 4,6 milioane de euro. Acest proiect va duce la reorientarea profesionala a 800 de detinuti din Timisoara, Satu-Mare si Botosani. Obiectivul proiectului esta ca minim 40% dintre detinuti sa-si gaseasca un job la sfarsitul cursului.
“De-a lungul timpului, in Penitenciarul Timisoara au fost puncte de lucru, un fel de ateliere-scoala, pe multiple domenii. Am facut etichete pentru Coca-Cola si Fanta, am lipit plicuri pentru Posta, am avut un atelier de sculptura in care am facut altare pentru biserici, confectii inox, asamblare contoare, efecte tipografice, ambalat sireturi, croitorie, legatorie de carte, frizerie si coafura”, mai spune Magdalena Radu. Toate diplomele obtinute la cursurile din puscarie sunt recunoscute de Ministerul Muncii si, prin urmare, in Uniunea Europeana.