TIMIS. Masuri rapide luate la Buzias in timpul furtunii care s-a abatut asupra Timisului noaptea trecuta. Administratia a decis sa traga mai multe rachete antigrindina pentru a evita un dezastru, intrucat orasul beneficiaza de o astfel de statie de dispozitive.
Rachetele antigrindina sunt o investitie a Ministerului Agriculturii, pe care Primaria Buzias a implementat-o dupa tragedia din 2017 cand in urma uneia dintre cele mai puternice furtuni inregistrate in Timis, 3 oameni din aceeasi familie au murit. Atunci vijelia a produs pagube insemnate in parcul statiunii si o parte din Colonada Imperiala, abia renovata, a fost avariata dupa prabusirea unor copaci.
Noaptea trecuta, administratia din Buzias a dispus lansarea rachetelor antigrindina, astfel ca s-a reusit dispersarea norilor. Doar doua strazi au fost inundate in oras si cativa copaci au fost prabusiti de vant, unul peste un gard, pagubele fiind mici.
Iata imagini de la momentul lansarii rachetelor antigrindina de la Buzias!
In 2018, Primaria Buzias a semnat un acord cu Ministerul Agriculturii pentru infiintarea unei statii antigrindina.
Potrivit Directiei Antigrindina din cadrul Ministerului Agriculturii, in zonele unde sunt lansate rachete antigrindina, protectia culturilor este de 80-90%, pe un areal de 15-20 de kilometri patrati. Astfel de puncte de lansare a rachetelor existau, pana nu demult, in Prahova, Vrancea si Iasi, iar mai recent au inceput sa fie infiintate si in judetul Timis. In ultimii ani au fost lansate peste 1000 de rachete antigrindina.
Un tun antigrindina modern este un generator de unde de soc, care sunt trimise spre norii in care se formeaza grindina. Un amestec exploziv de acetilena si aer este impins in camera inferioara a masinii. Unele sisteme utilizeaza si oxigen sub presiune pentru a mari efectul exploziv.
Unda se propaga cu viteza sunetului pana la inaltimi de 15.000 metri si intrerup formarea particulelor de grindina. Rezultatul este ca acestea cad sub forma de ploaie sau lapovita. Undele de soc pot impiedica formarea grindinei, dar nu pot altera forma unor particule de grindina deja formate. Tocmai din aceasta cauza, utilizarea rachetelor antigrindina are drept rezultat cresterea precipitatiilor lichide.
La Timisoara si in comunele periurbane, vijelia de noaptea trecuta a lasat in urma pagube importante. S-au inregistrat acoperisuri avariate, strazi inundate, copaci smulsi din radacini.
VIDEO: George Stefanita