Opinia Timisoarei

Radioterapia de pe Marasesti se muta. Primaria Timisoara ar putea face, in sfarsit, Centrul Multifunctional in fosta Clinica de Dermatologie. Video

TIMISOARA. In 2016, an electoral, primarul Nicolae Robu venea cu promisiunea unui nou spatiu cultural, in buricul targului, pentru timisoreni. Un Centru Multifunctional, care sa gazduiasca centre culturale si reprezentante diplomatice, urma sa fie amenajat in cladirea in care a functionat Clinica de Dermatologie a Spitalului Municipal.

CITESTE SI: Tricolor urias in intersectie la Timisoara. Drapelul, asezat pe un catarg de 21 de metri. Se reamenajeaza spatiile verzi din zona centrala. Foto 

Totul insa, urma sa fie realizat din fonduri europene, dar proiectul nu a fost eligibil, intrucat intr-o aripa a cladirii sunt ingrijiti bolnavii de cancer care au nevoie de radioterapie. Asa ca, primii bani europeni pe care se baza proiectul, n-au mai venit.

Acum, Nicolae Robu a reluat ideea de a transforma Dermatologia in Centru Multifunctional si chiar a facut o vizita, aici, cu o delegatie a Institutului Cultural Francez si a Ambasadei Frantei. Primarul spune ca a gasit si o solutie pentru mutarea bolnavilor.

Edilul vrea sa mute aici, deocamdata, Institutul Cultural  Francez si cel German.

Am facut o vizita cu o delegatie de la Institutul Cultural Francez si ai Ambasadei Frantei la cladirea unde a functionat Clinica de Dermatologie de pe Marasesti si le-am aratat celor de la Ambasada Frantei cladirea si proiectul de amenajare in vederea punerii la dispozitie Institutului Cultural Francez si German. Din pacate nu am fost in masura sa reabilitam aceasta cladire, pentru ca nu am gasit pana acum solutii de a elibera complet cladirea. A ramas o aripa importanta ocupata cu bolnavii aflati la radioterapie. Pe acestia nu poti sa-i muti oriunde, ci numai in locurile unde se face aceasta radioterapie. Ca sa nu aiba de facut drumuri lungi prin oras.

Am gasit solutie si pentru aceasta problema. Se va muta aceasta parte a Spitalului Municipal pe Intrarea Doinei, acolo unde a fost o hala in paragina, apoi am facut o amenajare a ei si am mutat elevii din clasele mici de la Lenau si acum cladirea a devenit disponibila, dupa ce elevii s-au mutat.

Se lucreaza la definitivarea proiectului acolo, se va face acolo o amenajare pentru a le oferi bolnavilor conditii cat mai bune, si de indata ce lucrarile vor fi gata ii vom muta si cladirea de pe Marasesti va deveni disponibila pentru proiectul pe care noi il avem.

Eu estimez ca poate nu pana la sfarsitul anului 2020, dar in prima parte a anului 2021, pe Marasesti va fi totul reamenajat si vor putea fi gazduite cele doua institute culturale. Ele sunt prezente cu activitate consistenta in orasul nostru. In masura in care vom avea solicitari si de la alte institute culturale, vom gasi solutii si pentru ele.

Cladirea nu este in patrimoniul municipalitatii, a trebuit sa se rezolve la patrimoniu, nu e cumparata de spital cladirea, ci este doar in chirie. E o chirie pe care spitalul o plateste„, a declarat Nicolae Robu.

 

VIDEO: George Stefanita

Cladirea de pe strada Marasesti a fost construita intre anii 1754 si 1757, avand destinatia de spital, si este pe lista Monumentelor Istorice de clasa A din Timisoara. Aici a functionat primul spital orasenesc civil din Romania, iar Timisoara a avut o unitate spitaliceasca aici cu 24 de ani inaintea Vienei si cu 34 de ani inaintea Budapestei.

Pana in anul 2013, in imobil au functionat Clinica de Dermatovenerologie si Clinica de Radioterapie Medicala, insa in toamna anului trecut, prima dintre clinici a fost mutata in cladirea renovata de pe strada Daliei din Complexul Studentesc.

Batrana cladire de pe Marasesti a avut parte de lucrari ample de reabilitare in secolul al XIX-lea, apoi doar reparatii izolate, iar in perioada 2005-2010 si 2012-2013 s-au refacut acoperisurile si fatadele. Imobilul are nevoie de o reabilitare capitala la interioare si subsoluri.

Exit mobile version