Opinia Timisoarei

Ramane Timisoara fara apa calda? Creditorii nu sunt de acord cu prelungirea contractului cu Colterm in forma ceruta de conducerea primariei. Dominic Fritz: Suntem pregatiti pentru orice scenariu

TIMISOARA. A picat la vot in Comitetul de Creditori si Adunarea Generala a Creditorilor prelungirea contractului de delegare a gestiunii serviciilor de producere si furnizare a agentului termic de catre Colterm, in forma dorita de primarul Dominic Fritz.

CITESTE SI: Caldura va veni cel putin inca un an de la Colterm, la Timisoara. Dupa ce anunta ca salveaza compania de termoficare prin separarea productiei de distributie, primarul Dominic Fritz adminte ceea ce era evident: nu se poate

In urma cu doua saptamani, edilul aducea in fata Consiliului Local un proiect de hotarare prin care se reglementa prelungirea contractului cu Colterm si pentru perioada urmatoare. Aceasta, dupa ce nu a reusit sa schimbe furnizorul inainte de expirarea vechiului contract. Mai exact, primarul a cerut ca productia agentului termic sa fie realizata de Colterm inca 3 ani, in timp ce furnizarea sa se faca de catre compania de termoficare doar in urmatorul an.

Inca de atunci, adiminitratorul judiciar al companiei anunta ca va cere intrunirea Comitetului Creditor si a Adunarii Generale a Creditorilor, pentru ca toti cei implicati sa isi dea acordul, in caz contrar, urma sa nu fie semnat noul contract si, implicit, Timisoara sa ramana fara apa calda si caldura. Insa a subliniat ca, pentru siguranta creditorilor, ar fi fost mai nimerit ca prelungirea sa fie de 3 ani si pentru productie si pentru distributie.

Previzibil, la intrunirea celor doua organisme, ce a avut loc in 27 iunie, nu s-a strans numarul necesar de voturi, pentru ca noul contract de delegare a serviciilor sa poata fi semnat.

Bazat pe hotararea de consiliu de acum 2 saptamani, in care s-a aprobat prelungirea pe 3 ani a partii de productie si pe 1 an a partii de furnizare, am procedat la convocarea Comitetului de Creditori si a Adunarii Generale a Creditorilor. Voturile in ambele cazuri n-au fost de natura sa lamureasca situatia, in sensul ca fiecare a cam votat pentru un alt obiect. La momentul acesta nu este inca agreata de catre Comitet si Adunare prelungirea contractului in formatul aprobat de HCL„, a explicat pentru opiniatimisoarei.ro Cristian Amza, administratorul special al Colterm.

Actualul contract este in vigoare pana la sfarsitul acestei luni (30 iunie), astfel ca timpul ramas pentru gasirea unei eventuale solutii, astfel incat orasul sa nu ramana fara apa calda si caldura, este foarte scurt. Insa, ar mai fi o ‘gura de oxigen’ legala…

La momentul actual, aceasta varianta de lucru, venita in urma HCL-ului, nu a intrunit numarul de voturi, deci nu cred ca putem vorbi de un accept. N-as duce discutia in termeni atat de categorici, de intrerupere a furnizarii apei calde si caldurii.

Exista un termen de 90 de zile de furnizare in plus. Practic, este vorba de o solicitare pe care autoritatea tutelara poate sa o faca si, conform legii, Colterm cam este obligata sa raspunda favorabil. In ultimele 25-30 de zile am avut discutii pe tema aceasta si cu reprezentantii ANRE. Asta ar fi cel mai negru scenariu si eu cred ca vom gasi o varianta de prelungire a acestui contract, pentru a asigura continuitatea, astfel incat Colterm sa poata sa depaseasca perioada de observatie in care se afla acum„, a adaugat Amza.

CITESTE SI: Teoretic, Colterm poate furniza apa calda si caldura in continuare abonatilor din Timisoara. Practic, oamenii ar putea ramane fara servicii din 2 iulie

Situatia a fost facuta publica de consilierul local din partea Pro Romania, Roxana Iliescu, cea care a si prezentat decizia creditorilor.

Dominic Fritz: Suntem pregatiti pentru orice scenariu

In ciuda noii amenintari iscata de administratia sa, primarul Dominic Fritz tine sa ii linisteasca pe timisoreni, anuntandu-i ca ‘e pregatit pentru orice scenariu’.

Recunosc că mă surprinde blocajul din adunarea creditorilor, în care cei mai mari creditori, ANAF și Administrația Fondul pentru Mediu (AFM), reprezintă statul român.

Propun administratorului judiciar o prelungire cu 60 de zile a contractului, pentru a da posibilitatea creditorilor de a susține cu un nou vot continuarea activității Colterm. În orice caz, Colterm, prin contractul actual, este obligat să continue furnizarea apei calde și a căldurii 90 de zile după terminarea contractului.

Suntem pregătiți pentru orice scenariu. Am trecut cu bine prin această iarnă datorită deciziilor asumate și corecte pe care le-am luat. Sunt ferm convins că în acest mod termoficarea Timișoarei poate fi rezolvată”, a declarat primarul Dominic Fritz.

Va reamintim, in urma cu aproximativ doua saptamani, Consiliul Local a aprobat o hotarare prin care Colterm urma sa asigure productia agentului termic pentru o perioada de 3 ani, si a furnizarii spre abonati pentru doar inca un an. In acest rastimp, Administratia Fritz ar fi reusit sa faca demersuri pentru a dezlipi cele doua servicii si a infiinta o noua firma care sa se ocupe de livrarea apei calde si a caldurii.

Exit mobile version