„Comisia Europeana isi exprima ingrijorarea privind recentele presiuni exercitate de membrii Guvernului Romaniei si de politicieni asupra Curtii Constitutionale: acestea sunt interventii inacceptabile impotriva unei institutii juridice independente.
Guvernul si oamenii politici de la toate nivelurile trebuie sa respecte principiul separarii puterilor”, se arata in proiectul de raport al CE asupra progreselor facute de Romania in domeniul Justitiei, noteaza Ziare.com.
Potrivit Romania Libera, Comisia Europeana face o serie de recomandari Romaniei, afirmand ca va monitoriza in continuare situatia din tara noastra.
„Independenta Justitiei si separarea puterilor in stat sunt fundamente ale unei societati democratice. In lunile urmatoare, toate nivelurile politice din Romania vor avea nevoie sa demonstreze, prin actiunile lor, angajamentul fata de aceste principii, pentru a recapata increderea. Comisia va monitoriza indeaproape evolutiile in aceasta situatie„, se mai afirma in proiectul de raport, care va fi publicat oficial miercuri.
In viziunea oficialilor europeni, Romania are o singura sansa pentru a recastiga increderea partenerilor din Uniunea Europeana.
„Romania va recastiga increderea partenerilor sai din Uniunea Europeana doar prin dovezi ca domnia legii este deasupra intereselor de partid, ca toate partile demonstreaza respect deplin pentru deciziile juridice, inclusiv cele la nivel constitutional si ca reformele sunt ireversibile„, se mai afirma in proiectul de raport.
Printre putinele domenii in care Romania este laudata, se afla activitatea Agentiei Nationale de Integritate.
ANI si DNA, laudate
Proiectul de raport al Comisiei Europene retine ca ANI si DNA, desi constestate in mod repetat, au inregistrat realizari si au devenit eficiente.
„Agentia Nationala de Integritate (ANI) este o institutie pregatita sa-si urmareasca dispozitiile cu convingere. De asemenea, in ciuda realizarilor, autoritatea acestor institutii anticoruptie a fost pusa la indoiala. Baza legala pentru munca Directiei Nationale Anticoruptie (DNA), Procuratura si ANI a fost contestata in mod repetat din 2007, o parte din aceste contestari sunt in curs de asteptare.
Infiintata in 2007, ANI a devenit operationala rapid si a pus la punct o administratie eficienta si o metodologie investigativa. Astazi, ANI a evoluat, devenind o componenta a cadrului institutional de lupta impotriva coruptiei si isi poate arata primele rezultate bune”, se arata in proiectul de raport.
Recomandarile pentru Romania
Pentru reforma sistemului judiciar, Comisia invita Romania sa ia urmatoarele masuri:
– sa adopte si sa implementeze un plan cuprinzator pentru a asigura implementarea tuturor celor patru Coduri, inclusiv a tuturor aspectelor relevante ale reformei structurale si procedurale, ajustarii resurselor umane si investitiei in infrastuctura judiciara.
– restructurarea sistemului judiciar si a parchetelor, restabilirea echilibrului intre personal si activitate, orientate in functie de revizuirea functionala a sistemului judiciar romanesc si de proiectul unei activitati optime in tribunale finantat de Banca Mondiala.
– crearea unui grup de monitorizare a reformei justitiei care sa implice toate puterile statului, asociatii profesionale si societatea civila.