cand au devenit membre UE.
Raportul publicat miercuri de Comisia Europeana critica sever Romania, care trebuie sa restabileasca de urgenta controalele democratice
ROMANIA – Raportul „recunoaste progresul de ansamblu” realizat de la aderarea in 2007 dar releva „perioade de progres si recul” in ultimii cinci ani.
„Contextul politic nu poate sa explice natura sistematica a mai multor actiuni” recente, care „genereaza indoieli serioase cu privire la angajamentul de a respecta statul de drept sau la intelegerea a ceea ce inseamna statul de drept intr-un sistem democratic pluralist”.
Comisia se arata ingrijorata de „manipularile si presiunile” exercitate asupra institutiilor sau judecatorilor, de atingerile aduse Curtii Constitutionale, de „evitarea procedurilor stabilite si suprimarea controalelor democratice cheie”.
Comisia intentioneaza sa publice un nou raport „pana la sfarsitul anului” pentru a vedea „daca ingrijorarile privind statul de drept si independenta judiciara au fost luate in considerare si daca vor fi restabilite controalele democratice”.
Romania a fost invitata sa ia „masuri imediate” pentru a remedia situatia aplicand in special deciziile Curtii Constitutionale, numind un Avocat al Poporului care sa beneficieze de o sustinere larga.
Ea trebuie, de asemenea, sa continue reforma sistemului judiciar, sa amelioreze transparenta si sa lupte impotriva coruptiei.
__________________________
Vezi principalele declaratii ale purtatorului de cuvant al CE, Mark Gray, potrivit Hotnews:
– Intrebare: Datele eurobarometrului pe coruptie – CE a luat masuri pentru a reanaliza propriul comportament in ultimii ani. Poate trebuia sa cereti mai ferm actiuni in cele doua tari? Raspuns: Nimeni din CE nu considera ca abordarea este perfecta, dar in ultimii ani am sustinut institutii cheie precum DNA. Cred ca eurobarometrul arata frustrarea romanilor si a bulgarilor, arata ca ei vor ca aceste chestiuni sa fie abordate si rezolvate si demonstreaza ca vor ca CE sa continue presiunile pentru rezolvarea acestor probleme.
– Intrebare : Pentru Bulgaria, cat va mai dura MCV-ul? Comisia spune in general ca va dura cat va dura pentru a se atinge obiectivele. Aceasta a fost concluzia in 2007, aceasta e concluzia si in 2010? Va fi asa mereu? Raspuns: Va depinde de Bulgaria, va dura cat va dura. CE este la fel de determinata sa ajute Romania si Bulgaria sa atinga obiectivele impuse. Recomandarile pentru Bulgaria nu sunt aceleasi, unele subiecte abordate sunt aceleasi.
– Intrebare: Premierul Ponta a fost la Bruxelles, a trimis raspunsurile la cele 11 intrebari al CE, dar daca pana la sfarsitul anului nu se respecta unele recomandari, ce se inatampla cu Romania? Raspuns: Nu am spus unele recomandari, ci toate recomandarile. Nu voi intra in scenarii posibile pentru finalul anului. Cred ca presedintele a primit cu bine angajamentele premierului.
– Intrebare: Scrisoare lui Ponta pentru Barroso este publica? Au fost discutii pentru impunerea unui deadline. Raspuns: Nu obisnuim sa publicam scrisori. Trebuie sa puneti aceasta intrebare la biroul premierului Ponta. Inaintati aceasta cerere Bucurestiului. In ceea ce priveste deadline-ul, cred ca am clarificat sapatamana trecuta ca asteptam rezultate imediate. Cred ca in ceea ce priveste timpul, nu este momentul sa punem ca ceva trebuie facut pana luni, marti, saptamana viitoare. Cred ca urgenta situatiei este recunoascuta la Bucuresti. Cred ca premierul si nu numai a reactioat foarte repede
– Intrebare: Stiu ca CE nu are atributia de a recomanda largirea Schengen, dar credeti ca Romania este gata sa adere? Raspuns: Am sustinut de-a lungul timpului aderarea celor doua tari la Schengen. Comisia a clarificat ca MCV se uita la anumite chestiuni separate de problema Schengen. Nu este decizia Comisiei, ci a statelor membre. Noi am fost avocati ai includerii celor doua state. Nu pot vorbi in numele statelor membre.
– Intrebare: S-a spus in ultimele zile ca CE are autoritatea morala sa adreseze ingrijorarile privind statul de drept in Romania. Daca nu aveati MCV pentru Romania, ati fi putut sa adresati aceste probleme cu aceeasi virulenta? Raspuns: Cred ca CE a ridicat astfel de ingrijorari si a reactionat in decembrie, in privinta Ungariei. In Romania avem o alta situatie, bazata foarte mult pe respectarea tratatelor si asigurarea ca valorile democratice, statul de drept sunt respectate. Unicitatea Romaniei este reprezentata de MCV. Chestiunile la care ne-am uitat in ultimele trei saptamani le-am urmarit in ultimii 5 ani: numirea procurorilor, DNA , ANI. Este un mecanism de verificare si de cooperare si datorita mecanismului suntem capabili sa facem anumite lucruri.
– Intrebare: Romania va avea un raport in 2013 sau cel de la finalul lui 2012 va fi un raport final? Raspuns: Va fi un raport la finalul anului pentru Romania in contextul evenimentelor din ultimele 3 luni. Motivul pentru care nu precizez de un raport viitor este evident. Nu stim ce se va intampla in urmatoarele 6 luni si ce va fi necesar sa facem. Comisia nu poate spune ca MCV se va finaliza intr-un an, in 5 ani. Nu putem pune termene. Termenul depinde de ce va face Romania si vom face tot ce putem sa o ajutam.
– Intrebare: Raportul pentru Romania de la sfarsitul anului urmareste sa vada daca Romania va reusi sa realizeze toate obiectivele neinplinite din ultimii ani sau doar punctele ridicate de catre Comisie in ultimele saptamani? Raspuns: Daca ne uitam la situatia din Romania, am reusit sa scoatem in evidenta ce s-a realizat in ultimii 5 ani, dar rapoartele atrata ca mecanismul trebuie sa continue. Trebuie sa revenim la sfarsitul anului datorita evenimentelor importante din ultimele 3 saptamani care au facut necesara interventia comisiei si a presedintelui ei.
– Intrebare: Urmatorii noi veniti in UE vor fi acoperiti de MCV? Raspuns: Pentru Croatia am decis, in cotextul negocierilor, ca nu e necesar sa impunem un MCV. Suntem atenti sa nu luam un set de tinte, stabilite pentru o tara, si sa le aplicam la alta. Realizarea reformelor din Romania si Bulgaria arata de ce a fost si este necesar MCV.
– Credem ca structura legala este la locul ei, dar ce am subliniat in ultimii ani este ajungerea la acele rezultate convingatoare. Suntem intr-un moment in care putem mentine aceeasi monitorizare, acordandu-i Bulgariei perioada necesara pentru ca la finalul lui 2013 sa paota demonstra acele rezultate convingatoare subliniate in fiecare report.
– De la inceputul procesului am avut rapoarte separate pentru Romania si Bulgaria deoarece avem tinte diferite. Sunt tari diferite, sunt analize diferite. Ambele au fost acoperite de acelasi mecanism, dar analizam cele 2 tari in functie de meritele lor separate
– Intrebare: de ce i-a cerut CE presedintelui sa nu acorde gratieri? Raspuns: Stiti la fel de bine ca mine ca sunt cazuri importante care au fost evidentiate in ultimele saptamani in care ICCJ a jucat un rol important. Acestea sunt cerintele Comisiei si sunt angajamente luate de premier si de presedinte. In contextul in care avem un angajament pe cele 11 puncte, le vom urmari indeaproape. Nu vreau sa sugerez ca monitorizarea care va urma se va axa doar pe cele 11 puncte, ci si pe punctele precizate anterior cu privire la MCV.
– Cred ca, la final, e important sa ne indepartam de margine si sa revenim la situatia de dinainte de controversele din ultimele saptamani, cand institutiile precum CCR sa poata lua decizii in conformitatea cu legea, cu Constitutia si cu atributiile lor
– Voi astepta pana voi vedea care sunt deciziile Parlamentului referitoare la referendum si CCR inainte de a spune ceva. Sa lasam Parlamentul sa ia propriile decizii apoi vom comenta.
– Despre Romania: Am salutat cele 11 angajamente ale premierului Ponta. Nu sunt doar cuvinte, sunt scrise pe hartie. Credem ca vor fi impementate. Vom urmari foarte de aproape implementarea celor 11 puncte. Ce se intampla dupa cel de al doilea raport tine de ce se intampla la fata locului pana in decembrie.
– Nu vom discuta despre scenarii pozitive negative in privinta statelor membre. Daca ne uitam la utimii 5 ani s-au implementat modificari importante. Fara ultimele evenimente e posibil sa fi avut un alt raport, dar suntem unde suntem. Este improtant ce se intampla in continuare.
– MCV va continua precum a indicat si presedintele Barroso. Am decis sa facem un nou raport pana la sfarsitul anului pentru a vedea daca recomandarile au fost respectate si daca sistemul de verificare- checks and balances- a fost restabilit
– Sunt luate astazi decizii cu privire la CCR si referendum pe care le urmarim indeaproape.
– Obiectivele MCV nu au fost atinse. Implementarea a inceput in unele zone in timp ce in altele lasa de dorit. Controversele recente reprezinta un obstacol grav in calea progreselor de pana acum.
– Ma voi referi la modificarile din ultimii 5 ani tinand seama ca unele au fost aduse in discutie in lumina evenimentelor din ultimele saptamani. Structura legala a fost reinoita. Institutii precum DNA si ANI au demonstrata o activitate corecta in urmarirea coruptiei la nivel inalt. Judiciarul s-a dovedit capabil si dornic sa isi reafirme independeta.
– Despre Bulgaria: MCV va continua pentru Bulgaria. Nu este , dupa cum am citit in presa, a abordare hands-off. Comisia va urmari indeaproape, la fel ca pana acum, progresele
– Despre Bulgaria: in 5 ani s-au atins obiective importante. Din 2007, Bulgaria a pus in functiune un nou sistem de justitie, a creat structuri specializate. Raportul recomanda sa se acopere golurile, sa se implementeze legislatia. Reportul clarifica faptul ca mai exista probleme care necesita munca.
– MCV va continua in ambele tari. Finalizarea mecanismului depinde in indeplinirea obiectivelor si de asigurarea ca CE este convinsa ca tintele au fost atinse.
– Evaluarea generala e ca s-au facut progrese in ambele tari, dar reforma nu este deocamdata sustenabila si ireversibila. Accentul trebuie sa se puna de acum pe implementare
– Referitor la rapoarte: a fost un proces aprofundat, stiti ca in ultimele 5 ani am publicat 10 rapoarte, la fiecare 6 luni. Rapoartele pe care le aveti in fata sunt rezultatul intregii perioade de analiza, de 5 ani. Sunt detaliate, se bazeaza pe numeroase surse si consideram ca sunt obiective, bazate pe fapte , corecte
– 75% dintre bulgari si 72% din romani sprijina rezolvarea problemelor din justitie
– Inainte sa ma refer la continutul rapoartelor vreau sa mentionez ca veti gasi cu rapoartele si un eurobarometru care da o imagine asupra unor aspecte fundamentale pentru comisie, si anume sprijinul public acordat reformelor
– Rapoartele pentru Romania si Bulgaria au fost adoptate miercuri dimineata