Anunt al CNAIR in privinta Lotului 3 al Autostrazii Muzeu de pe Lugoj – Deva. CNAIR a executat garantia constructorilor, inainte de decizia instantei si sustine ca o portiune din sosea e deja avariata, desi n-a fost inca deschisa traficului.
CNAIR a executat vineri garantia spaniolilor, chiar inainte de a fi pronuntata decizia Tribunalului Bucuresti prin care se suspenda executarea garantiei, a declarat pentru ECONOMICA.NET Alin Serbanescu, purtatorul de cuvant al Companiei de Autostrazi.
Prin urmare, CNAIR ar putea demara, teoretic, in regie proprie, lucrarile de decolmatare a santurilor si de montare a gardurilor, in vederea deschiderii circulatiei.
Insa, potrivit unor informatii, o portiune din noua sosea de mare viteza s-ar fi avariat deja, astfel ca vor fi necesare lucrari suplimentare pentru ca autostrada sa fie deschisa traficului in conditii de siguranta.
In paralel, se va face o expertiza cu un expert independent asupra calitatii acestui lot de autostrada. In urma acestei expertize, se va stabili ce lucrari de reparatii se impun si cine le va executa mai exact. Iar pentru asta trebuie organizata o licitatie.
Ieri, insa, lucrurile stateau altfel. Acelasi purtator de cuvant al CNAIR spunea ca pana cand nu va fi facuta expertiza, muncitorii nu pot trece la treaba.
„In formula actuala, dupa reziliere, noi trebuie sa terminam lucrarile. In regie proprie sau cu terti. CNAIR poate interveni pentru a remedia problemele mici, depistate la inspectia vizuala in santier, cum ar fi: montaj garduri si parapete, decolmatari si realizarea de marcaje. Trebuie insa facuta o expertiza independenta, pentru depistarea eventualelor probleme mari, ascunse. Si dupa aceasta expertiza ne putem apuca de treaba. Se lucreaza la organizarea unei licitatii pentru selectarea unei firme care sa faca expertiza. Cand va fi gata expertiza? Depinde si de cat va dura licitatia„, a declarat marti pentru ziare.com purtatorul de cuvant al CNAIR, Alin Serbanescu.
Daca e sa dam crezare spuselor de cu o zi in urma, in ciuda promisiunilor ministrului Transporturilor, in realitate e destul de greu de spus cand s-ar putea deschide traficului Lotul 3 al Autostrazii Lugoj – Deva, intrucat, si daca nu ar fi contestatii la licitatie, oricum pana la finele anului e greu de crezut ca va fi desemnat un castigator si, mai ales, ca ar putea intocmi raportul de expertiza mai devreme de primavara anului viitor.
Va reamintim, Tribunalul Bucuresti admisese vineri, 6 septembrie, cererea constructorilor spanioli de blocare a executarii garantiei de catre CNAIR.
Cat priveste crapatura care ar fi aparut pe Autostrada, ministrul Razvan Cuc sustine ca asteapta explicatii in 2 saptamani.
„Vedem ce ne va reliefa această expertiză. Eu le-am spus celor de la CNAIR că vreau această expertiză să vină cel târziu în două săptămâni, pentru că expertiza va fi făcută punctual, la acea crăpătură care a apărut. Au fost două puncte la această autostradă: km 56 și km 76. Există metode de remediere. Vom face un zid de sprijin, un sistem de drenare al rampelor”, a declarat, miercuri, Răzvan Cuc, după audierea sa din Comisia Transporturilor din Camera Deputaților.
Amintim ca spaniolii initiasera acest demers in instanta dupa ce le-a fost reziliat contractul pentru lotul 3 din Autostrada Lugoj – Deva.
In 5 septembrie, ministrul Transporturilor, Razvan Cuc, afirmase ca lotul 3 al Autostrazii Lugoj-Deva va fi preluat de catre CNAIR si va fi deschis circulatiei la sfarsitul lunii septembrie.
Lotul 3 are o lungime de 21,14 kilometri, iar lucrarile au fost atribuite la o valoare de 579,92 milioane lei, fara TVA asocierii de firme Teloxim Con SRL – Comsa SA – Aldesa Construccciones SA – Arcadis Eurometudes SA. Din suma totala, 492,93 milioane lei, adica 85%, reprezinta Fonduri de Coeziune, iar diferenta de 86,98 milioane lei a fost asigurata din fonduri ale Guvernului Romaniei.
Va reamintim, desi CNAIR a reziliat contractul cu constructorul invocand probleme legate de executia lucrarii si a promis ca va aduce propriii muncitori sa rezolve multele deficiente constatate, iar ministrul Transporturilor anunta ca in „2-3 saptamani deschidem circulatia”, niciun picior de muncitor nu a fost vazut si nici nu va fi vazut pe traseu.
Aceasta in conditiile in care soferii isi continua drumurile anevoioase si periculoase pe DN 68A, cea mai tranzitata sosea din vestul tarii.
Membrii echipei Pro Infrastructura, cea mai importanta organizatie nonprofit din Romania care monitorizeaza proiectele majore de infrastructura de transport, sustin ca Lotul 3, intre Ilia si Holdea, este perfect circulabil dar autoritatile l-au transformat intr-o sosea – muzeu, dupa ce au rupt contractul cu constructorii, desi bucata de autostrada era finalizata 99%.
La aproape o luna „de când lotul 3 al Autostrăzii A1 Lugoj-Deva putea fi inaugurat și la de când Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere a reziliat contractul finalizat în proporție de 99%, cei din Compania de Drumuri nu au apărut în teren ca să rezolve așa-zisele „deficiențe” invocate (vezi poze atașate).
Ministrul Culturii, pardon, al Transporturilor Cuc, împreună cu directorul CNAIR Scarlat promiteau săptămâna trecută că problemele de pe șantier vor fi soluționate și se va da drumul la circulație. Și atunci de ce nu e nimeni în teren? Poate pentru că presupusele probleme sunt doar pretexte…
Din informațiile noastre, în cei 6 ani scurși de la semnarea contractului (august 2013), inginerul FIDIC (consultantul) angajat de CNAIR ca să supervizeze antreprenorul a identificat 60 de neconformități, dintre care 59 au fost stinse (reparate) de constructor – un număr normal pe un șantier de o asemenea anvergură, comparabil cu alte proiecte de autostrăzi.
Ironia sorții este că singura neconformitate încă nesoluționată este chiar în capătul dinspre Holdea, fix la granița cu lotul 2 Lugoj-Deva, acolo unde nu se va circula până la finalizarea celebrelor tuneluri „pentru urși” (aflate în prezent în licitație), adică probabil prin 2024.
Așadar, avem o AUTOSTRADĂ MUZEU de 21 km perfect funcțională din 12.08.2019, pregătită să preia traficul rutier, al cărei contract a fost reziliat de o gașcă de incompetenți iresponsabili care doar mimează că urmăresc interesul cetățenilor. Oare cât vor mai fi nevoiți românii și europenii să suporte bătaia de joc când ei au plătit o autostradă, nu un muzeu?!„, transmit cei de la Asociatia Pro Infrastructura.
Licitatie suspendata pentru cea mai scumpa bucata de autostrada din Romania, in Timis
Va reamintim, in plin scandal legat de rezilierea contractului cu constructorii spanioli pentru Lotul 3 al Autostrazii Lugoj-Deva, ramas nereceptionat, zilele trecute, in 28 august, s-a incheiat termenul de depunerea a ofertelor pentru cei nici 10 km ramasi in aer pe Autostrada Lugoj – Deva, aflati pe Lotul 2.
Cu putin inainte de implinirea termenului, licitatia a fost suspendata de catre CNAIR. Aceasta dupa ce firmele interesate au cerut foarte multe lamuriri pe marginea caietului de sarcini, carora trebuie sa li se raspunda. Iar pana la rezolvarea clarificarilor, licitatia ramane in aer.
Aceasta licitatie fusese lansata cu mult chin la inceputul lunii iulie.
Opiniatimisoarei.ro va anunta in premiera, acum 2 ani, ca cea mai scumpa bucata de autostrada din Romania se va face in Timis si reprezinta un segment din Lotul 2 al Autostrazii Lugoj – Deva, de nici 10 kilometri.
Specialistii in drumuri estimau pe atunci pentru opiniatimisoarei.ro ca aceasta va costa peste 240 de milioane de euro. Acum, tronsonul a fost, in sfarsit, scos la licitatie pentru 300 de milioane de euro.
Este vorba de bucata ramasa in aer intre Margina si Holdea, pe Lotul 2, scoasa din contractul initial dupa ce a fost revizuit Acordul de Mediu, iar constructorii s-au trezit ca mai au de facut noi tuneluri ‘pentru ursi’, lucru la care nu se angajasera cand au castigat licitatia.
In toamna lui 2017, ministrul Transporturilor Razvan Cuc anunta ca este iminenta lansarea licitatiei pentru acest fragment de autostrada. Insa n-a fost asa.
Abia in 3 iulie 2019, CNAIR a lansat licitatia in Sistemul Electronic de Achizitii Publice si cauta un constructor caruia sa ii incredinteze contractul „Proiectare si executie lucrari pentru obiectivul de investitii Autostrada Lugoj –Deva (A1), Lot 2: km 27+620 – km 56+220 – Sectiunea E si finalizare Sectiunea D in lungime de aproximativ 9,13 km, din care 2,13 km de tunel forat.
Conform conditiilor din Acordului de Mediu a fost prevazuta realizarea a doua tuneluri, ce vor fi formate din doua galerii unidirectionale prevazute pe fiecare cale de circulatie cu platforma de 11,25 m, din care parte carosabila 2×3,75 m, banda de incadrare de 0,25 m, banda de urgent de 2,50 m si acostamente de 2×0,50m, la care se mai adaugă trotuare laterale 2×0,75 m.
De asemenea, tunelurile trebuie prevazute cu galerii de evacuare in caz de urgente, nise de serviciu pentru amplasarea echipamentelor de securitate, instalatii electrice, de ventilare, de stingerea incendiilor si echipament ITS.
Valoarea estimata a lucrarii era de 1.560.501.398 lei, adica peste 300 de milioane de euro fara TVA.
Firmele interesate isi puteau depune ofertele pana in 28 august, la orele 15.00.
Doar ca aceasta tocmai a fost suspendata, dupa cum s-a notificat de catre CNAIR in Sistemul Electronic de Achizitii Publice.
Lucrarile la Lotul 4 al Autostrazii Lugoj – Deva, care are o lungime de 22 km, au pornit in urma cu 5 ani. Cea mai cunoscuta piedica in calea lucrarilor, despre care s-a vorbit ani la randul, au reprezentat-o cei cativa lilieci protejati din grota de la Soimus, care in 2017 au fost mutati in Pestera Romanesti din Timis. Acestora insa li s-au adaugat si alte probleme spinoase, cum ar fi relocarea mai multor stalpi de inalta tensiune apartinand Transelectrica si E-Distributie. In ciuda unor neconformitati, a fost dat in circulatie in 14 august.
Lucrarile la Lotul 3 al Autostrazii Lugoj – Deva, cu o lungime de 21 km, au pornit acum 6 ani. Acest tronson nu a fost receptionat, conform graficului. In ciuda refuzului constructorului, au fost receptionati cu forta 800 de metri pentru a se asigura descarcarea de pe Lotul 4.
Ministrul Transporturilor Razvan Cuc a declansat un amplu scandal care a culminat in 28 august cu rezilierea contractului pentru Lotul 3.
Ministrul Cuc a amenintat cu ruperea contractului inca de acum trei saptamani cand a refuzat receptia acestui tronson de autostrada in momentul inaugurarii Lotului 4, acuzand neconformitati, pentru remedierea carora a acordat un termen de 10 zile. In 14 august, fara aprobarea constructorului, reprezentantii CNAIR au decis sa receptioneze cei 800 de metri pentru a asigura descarcarea celuilalt segment, dat in trafic.
In ultimele zile Razvan Cuc a sustinut ca spaniolii au de ales intre rezilierea contractului si extinderea garantiei.
Constructorii au spus in repetate randuri ca deficientele puteau fi remediate chiar in conditiile in care circulau masini pe segmentul de autostrada, intrucat traficul e in siguranta, insa comisia de receptie n-a vrut sa auda de asa ceva. Mai mult, reprezentantii asocierii de firme care a facut tronsonul au sustinut ca mai au de primit 21 de milioane de euro de la CNAIR pentru lucrare, iar banii ar trebui platiti odata ce se face receptia.
De altfel, constructorii ameninta ca se vor adresa Comisiei Europene.
In plus, deficiente au fost descoperite si pe Lotul 4 al Autostrazii Lugoj – Deva care a fost deschis traficului inca de saptamana trecuta, iar acestea urmeaza sa fie remediate in 90 de zile.