TIMISOARA. Dupa aproape o saptamana de la izbucnirea unui adevarat scandal in sanul Uniunii Bulgare din Banat – Romania, dupa un control al ANAF si al Secretariatului General al Guvernului, deputata Mihaela Csokany, acuzata ca si-a insusit sume de bani care ar fi trebuit sa fie platite drept contributii sociale la salariile angajatilor UBBR, explica situatia din punctul sau de vedere si lanseaza acuzatii la adresa liderului Uniunii, Nicolae Markov.
Deputata Mihaela Csokany recunoaste ca au fost facute controale de catre cele doua institutii in cadrul carora au fost descoperite mai multe nereguli, insa spune ca Markov ascunde unele aspecte.
” Activitatea UBB-R a fost supusa recent unor controale din partea Secretariatului General al Guvernului si respectiv ANAF. Au fost constatate mai multe deficiente si nereguli in activitatea contabila a Uniunii, subsemnata indeplinind functia de contabil-sef in perioada februarie 2008 – decembrie 2016, dupa validarea mea in functia de deputat, contractul de munca fiindu-mi suspendat. Fara a contesta majoritatea aspectelor semnalate in rapoarte, doresc sa subliniez cateva aspecte legate de persoana mea, deoarece modul in care domnul Markov Nicolae, fostul presedinte UBB-R, a prezentat situatia este unul in mod vadit tendentios si de rea-credinta. Cu aceasta atitudine, domnul Markov doreste probabil sa ascunda rolul sau si partea sa de vina, in cazul neregulilor semnalate, acesta indeplinind permanent functii de conducere in cadrul Uniunii. In toata aceasta perioada, el a indeplinit functiile de casier si secretar, iar incepand cu februarie 2017, cea de casier si presedinte interimar si, deci, ordonator de credite. De altfel in ambele rapoarte sunt mentionate mai multe persoane responsabile pentru neregulile semnalate, printre care evident si domnul Markov. Spre exemplu, in raportul ANAF se precizeaza ca in perioada 01.01.2008 – 31.08.2017 din totalul de 4.318.692 lei retrasi prin 109 tranzactii, doar doua au fost efectuate de mine, restul de 107 fiind efectuate de domnul Markov. In mod evident cele afirmate de el, cum ca numai eu as fi avut semnatura la banca este un neadevar, si nu singurul. In ceea ce priveste neregulile de care domnul Markov neaga ca ar fi stiut, in raportul S.G.G. este evidentiat faptul ca 4 membri au semnalat, lui si fostului presedinte interimar, aceste aspecte, ca urmare 3 dintre acestia fiind exclusi„, spune Mihaela Csokany.
Deputatul UBBR a mai precizat ca la controalele celor doua institutii nu a participat, desi a indeplinit functia de contabil-sef in perioada supusa controlului, iar Markov i-a „spart usa cabinetului parlamentar”.
„Doresc sa precizez ca nu am participat cu nici o nota scrisa sau verbala la cele doua controale, desi a fost controlata perioada in care am indeplinit functia de contabil sef, domnul Markov si echipa sa fiind unicii reprezentanti ai Uniunii in fata organelor de control. In nici un caz nu contest actele indeplinite de catre inspectori, dar fac precizarea ca in perioada de inceput a controlului domnul Markov a spart pur si simplu usa cabinetului meu parlamentar, motivand ca ar cauta documente. In mod evident am consultat mai multi avocati care mi-au recomandat sa fiu foarte atenta in speta, precum si sa depun plangere penala, lucru pe care l-am facut de altfel. In momentul in care m-am prezentat la sedinta de Consiliu director convocata in data de 12.01.2018, acesta a refuzat sa o mai tina, fara vreo explicatie statutara, spre stupoarea celor prezenti„, mai spune deputatul bulgar.
Mihaela Csokany a lansat un alt atac la adresa lui Markov, spunand ca acesta a fost ales in functia de lider al UBBR nestatutar, motiv pentru care ea s-a adresat intantei de judecata.
„Nu in ultimul rand doresc sa semnalez si faptul ca, desi conferinta Uniunii la care domnul Markov a fost ales presedinte a avut loc in data de 05.03.2017, acesta a solicitat validarea acesteia la Judecatoria Timisoara abia in cursul lunii noiembrie, scop in care a fost autentificat spre inregistrare un statut fals, care nu a fost dezbatut si votat in timpul conferintei. Subsemnata, am contestat in instanta acest aspect, motiv pentru care domnul Markov nu a fost validat ca si presedinte, ramanand valabil statutul Uniunii din 2011. De asemenea, in dorinta de a fugi de raspundere, acesta a incalcat in mai multe randuri prevederile statutare, acest lucru ducand la excluderea sa de catre Consiliul director. Fac precizarea ca acest lucru a fost facut pentru modul dezastruos in care a condus Uniunea si modul in care a sfidat prevederile statutare si ca s-a petrecut inaintea publicarii acuzelor in presa si independent de acest fapt„, mai spus Csokany.
De cealalta parte, Nicolae Markov a declarat pentru opiniatimisoarei.ro ca deputata nu are vreun contract cu UBBR pentru cabinetul sau parlamentar. Iar usa pe care acesta ar fi „spart-o” este cea in care functiona contabilitatea, acolo existand si un seif.
„Ea cu noi nu are incheiat niciun fel de contract pentru cabinet parlamentar. Am deschis usa pentru ca cei de la ANAF au zis ca au dreptul sa faca control in orice incapere. Am chemat un lacatus si a deschis usa. Acolo e seiful si contabilitatea, nicidecum un cabinet parlamentar. E o minciuna din partea ei. Nu are orar si nici contract. Avem fotografii cum a lasat dosarele pe jos„, a declarat Markov.
Intrebat si despre alegerea nestatutara, Markov a explicat ca deputata UBBR a prelungit depunerea dosarului privind alegerile, la instanta, pentru a-si continua activitatea ca si contabila.
„A avut loc o conferinta in 5 martie. Am fost ales statutar. Nu s-au dus actele imediat la Tribunal, tot din cauza ei. Atat a lungit-o… ea a fost aleasa prim vicepresedinte. In momentul cand au intrat actele la Tribunal, ea nu avea voie sa faca acte contabile. In conferinta de alegeri s-a stabilit ca statutul trebuia completat cu o Hotarare de Guvern, care aparea in aprilie, si continea ce se poate cheltui exact. Trebuia sa bagam asta in statut„, a mai spus Markov.
La sfarsitul saptamanii trecute, intr-un comunicat de presa al Uniunii Bulgarilor din Banat – Romania, semnat de Nicolae Markov, s-a aratat ca ANAF si Corpul de Control al Guvernului au facut controale la UBBR si au gasit nereguli, printre care deconturi ilegale si virarea banilor care ar fi trebuit platiti drept contributii sociale la salariile angajatilor in contul deputatului Mihaela Csokany.