TIMISOARA. De-a rasu’-plansu’! Dupa ce i-au pus pe timisorenii care locuiesc in cladiri istorice sa faca proiecte pentru a-si reabilita imobilele cu fonduri de la bugetul local, in rate pe 10 ani, reprezentantii Primariei Timisoara sustin acum ca hotararea adoptata de consiliul local n-ar fi tocmai legala.
Proiectul bate acum pasul pe loc, sustine primarul Nicolae Robu, care a fost tras de maneca de juristi ca HCL-ul prin care primaria se comporta ca o banca si contribuie cu o anumita cota parte la reabilitarea cladirilor istorice proprietate privata.
Edilul-sef ii cheama pe parlamentarii de Timis la o intalnire si ii roaga sa modifice legislatia, astfel incat administratiile locale sa poata renova, cu bani din bugetul local, imobilele istorice ale oamenilor.
„Vreau sa le cer sa aiba propuneri legislative, pe de-o parte cu referire la Codul Fiscal si pe de alta parte cu privire la legislatia in baza careia sa putem contribui cu bani publici la reabilitarea cladirilor istorice care nu apartin municipalitatii. Legislatia existenta pe aceasta speta creeaza probleme, pentru ca deja am primit semnale ca nu e corect sa contribuim cu acea cota parte de 20% pe care noi am asumat-o prin votul consilierilor locali la reabilitarea cladirilor istorice. Pe de alta parte, am primit semnale ca nu ar fi chiar in regula nici sa avansam noi banii pentru efectuarea acestor lucrari si sa ii recuperam pe parcursul a 10 ani”, a explicat primarul Timisoarei.
Practic, Robu nu spune nici ca ar fi legal, nici ca n-ar fi. Parerile sunt impartite printre juristi, ceea ce inseamna ca legislatia are nevoie de imbunatatiri, sustin autoritatile locale.
„Nu e inca un lucru foarte clar, tocmai ca legislatia este ambigua. Vreau sa le cer parlamentarilor sa faca amendamente la legislatia in vigoare astfel incat sa nu mai fie nimic interpretabil, sa se spuna foarte clar ca administratiile locale pot contribui cu bani de la bugetul local la reabilitarea cladirilor istorice. Sunt juristi care spun ca legea nu este clara. Si juristi din primarie, cand se ajunge la detalii se constata ca sunt anumite ambiguitati in lege. Discutam principii, parlamentarii vor avea din partea mea rugamintea sa vina cu amendamente la legislatia in vigoare astfel incat sa nu existe ambiguitati. Proiectul bate pasul pe loc. Nu este sistat programul, noi ne pregatim, pentru ca in orice varianta trebuie sa se urmeze procedura, trebuie ca proprietarii sa-si manifeste acordul, sa se faca toti acei pasi pe care noi i-am prevazut”, a completat Nicolae Robu.
Edilul-sef se teme ca primaria poate si acuzata ca s-a comportat ca o banca, ceea ce se si spune deja, pentru ca municipalitatea ii imprumuta practic pe timisoreni sa-si renoveze cladirile, banii urmand sa fie dati inapoi in 10 ani. Au mai fost cazuri in care inspectorii Curtii de Conturi au constatat ca reprezentantii primariei n-au respectat legea, desi juristii considerau ca unele hotarari sunt legale.
In fapt, juristii primariei spun ca ar fi legala cota parte pe care o poate inainta municipalitatea, insa legea nu spune clar negru pe alb care este procedura prin care se pot recupera banii de la proprietari.
In luna octombrie a anului trecut, consilierii locali au adoptat o hotarare privind Programul de sprijin financiar acordat proprietarilor persoane fizice din caldiri istorice, prin care municipalitatea poate functiona exact ca o banca pentru proprietarii de imobile istorice, acestia urmand sa plateasca, vreme de 10 ani, 80% din valoarea lucrarii pentru persoanele fizice, fara dobanda, 20% din valoarea lucrarilor urmand sa fie luati din bugetul local. Hotarea nu a fost atacata de Prefectura Timis, ceea ce inseamna ca juristii Prefecturii au considerat-o legala.
In februarie 2014, consilierii locali au alocat si o prima transa de bani pentru acest proiect: 1 milion de euro pentru renovarea primelor cladiri. Proprietarii au fost pusi la treaba, ei trebuind sa pregateasca documentatia tehnica necesara obtinerii autorizatiei de constructie, precum si documentatia tehnico-economica necesara executarii lucrarilor. Unii au dat deja bani pentru a pune la punct actele si chiar sperau ca lucrarile pot incepe cat de curand, asa cum sustineau cei din conducerea primariei in vara.
Daca parlamentarii accepta sa vina la primarie, intalnirea va avea loc vineri, incepand cu ora 13:00, in sala de consiliu a institutiei de pe C.D. Loga.
CITESTE SI:
Doua cladiri istorice din zona Pietei Unirii vor fi renovate cu bani din bugetul Timisoarei. FOTO!