TIMISOARA. Furios ca Guvernul a lasat cheltuielile cu dotarea si functionarea centrelor de vaccinare pe seama autoritatilor locale, presedintele Asociatiei Municipiilor din Romania, primarul Clujului Emil Boc, si-a exprimat nemultumirea ca acum edilii ar trebui sa sacrifie fonduri prevazute deja pentru investititii.
”Atunci cand guvernul central iti atribuie printr-un act o sarcina in plus fata de cea pe care o ai in mod obiectiv, iti aloca resursa financiara aferenta. Dorim ca acest proces de vaccinare s fie un succes numai in conditiile in care acest lucru nu este asigurat, ne va pune in situatia sa luam bani din alta parte si sa diminuam calitatea serviciilor cetatenilor pentru a putea sa facem loc pentru resurse financiare pentru aceasta componenta. Oricum suntem vitregiti de faptul ca ne-existand Bugetul national aprobat noi nu putem adopta bugetele locale”, a declarat Emil Boc la EuropaFm.
Primaria Timisoara nu are niciun reprezentant in conducerea Asociatiei Municipiilor din Romania.
Intrebat de opiniatimisoarei.ro cum anume va acoperi aceste cheltuieli Primaria Timisoara, care a anuntat deja cele 17 centre de vaccinare anti COVID, Dominic Fritz a raspuns ca asteapta noi informatii legate de felul in care se vor asigura finantarile.
„Am încredere că vom primi cât mai repede informații de la Guvern despre mecanismele de achiziții și finanțare pentru dotările necesare astfel încât toate cele 17 centre să fie operaționale în ziua 0 a vaccinării populației generale. Voi avea discuții, în acest sens, cu miniștrii responsabili pentru procesul de vaccinare întrucât costurile sunt estimate la câteva sute de mii de lei, respectiv între 200 000 și 300 000 de lei.
Salut decizia Ministrului Sănătății, Vlad Voiculescu, de a oferi bonusuri pentru personalul medical implicat în procesul de vaccinare. În felul acesta se asigură prin Ministerul Sănătății plata pentru orele suplimentare pe care personalul vaccinator (medici de familie sau medici de spital) le va realiza, în beneficiul comunității. Costurile pentru resursa umană sunt semnificative, mai mari decât cele pentru dotări.
In bugetul pe 2020, pe care functionam, nu sunt prevazuti bani pentru vaccinare. Suntem in aceeasi situatie ca toate primariile din tara, cautam resurse locale sau guvernamentale pentru a sustine dotarea acestor centre, speram ca din fonduri guvernamentale sa fie sustinute atat dotarea, cat si plata personalului„, a transmis pentru opiniatimisoarei.ro Dominic Fritz, primarul Timisoarei.
Va reamintim, in urma cu cateva zile, ministrul Sanatatii, Vlad Voiculescu, a anuntat ca Guvernul urmeaza sa adopte o Ordonanta de Urgenta prin care personalul medical care va participa la campania de vaccinare anti COVID la populatie va primi bonusuri in bani. Astfel, medicii ar urma sa fie remunerati cu 100 de lei pe ora, asistentii cu 50 de lei pe ora, iar registratorii cate 25 de lei pe ora. Banii, sume brute, urmeaza sa fie acordati personalului medical care va sta peste program sa administreze vaccinul, inclusiv medicilor de familie, care sunt considerati ‘un pilon esential’.
Ministrul Sanatatii a precizat ca inca nu s-a stabilit la Guvern suma care va fi suportata de primarii si cati bani pot cere pentru suportarea campaniei de vaccinare.