TIMISOARA. Dupa ce a dat in balbaiala cu metroul, Nicolae Robu se incurca din nou in declaratii. In speranta ca timisorenii il vor aplauda la scena deschisa ca a adus palmieri in Timisoara, primarul a explicat ca palmierii montati in zona centrala a orasului nu sunt chiar… palmieri, ci sunt plante inrudite cu palmierii. Intaiul gospodar al Timisoarei este contrazis chiar de cel care a cumparat arborii, Andrei Dragila, seful Societatii Horticultura, un specialist cu peste 30 de ani experienta in domeniu.
„Nu sunt chiar palmieri, sunt asemanatori cu palmierii. Nu sunt palmieri, ati vazut, coroana nu este chiar de palmier propriu-zis, sunt niste plante inrudite cu palmierii. Nu o sa fie furati, pentru ca acele ghivece sunt grele, pentru ca in orasul nostru mai exista si supraveghere, si politie. Ei sunt cumparati pe bursa, unde exista cerere si oferta. Sunt platiti din fondurile pe care Horticultura le incaseaza de la primarie pentru spatiile verzi, nu sunt platiti punctual. Pe bursa cumparatorii anunta ce produs doresc si vanzatorii din toata lumea vin cu ofertele. Asa functioneaza bursa”, a explicat, mandru, Robu.
Primarul a dezvaluit ca plantele vor fi asezate pana aproape de Banca Nationala, pe bulevardul Bratianu, de langa Liceul Miu, dar si in intersectia din fata liceului. Cat despre pret, Nicolae Robu considera ca aproape 10.000 de euro sunt o nimica toata pentru o astfel de investitie.
„Probabil ca vor intra pana la Banca Nationala, pentru ca se continua si pe acea fasie inspre Banca Nationala, probabil ca vor intra circa 30. Diferenta, cei care raman, vor fi pusi in sensul giratoriu din fata Liceului Miu si pe acele insule, sa le zicem triunghiuri, in forma triunghiulara, care exista in vecinatatea imediata. Deocamdata asta este singura zona, vom vedea in perspectiva ce vom face. Sunt ieftini, sa dam pana la 10.000 de euro pentru a schimba fata unui bulevard, eu cred ca ne putem permite. Cel putin asa am spus, cand am solicitat achizitie, sa ne incadram in 10.000 de euro. (…) Eu sunt foarte bucuros ca am reusit sa facem aceasta achizitie”, a completat Robu.
Primarul e contrazis insa chiar de seful societatii care a adus copaceii in Timisoara.
„Pe acest bulevard, experimental in aceasta primavara inspre vara, pentru a da un aspect mai deosebit bulevardului, am ajuns la concluzia sa plantam acesti arbori. De fapt ei sunt niste palmieri, se cheama Phoenix Roebelenii, sunt aclimatizati tropical si subtropical in Europa, sunt pe marile bulevarde europene, in Amsterdam, in Franta, in Austria, in Cehia, peste tot ei sunt aclimatizati pentru ca ei sunt produsi ca tara de origine in Olanda. Categoric rezista, ei rezista pana la minus 10 si chiar minus 12-13 grade Celsius. Iarna ii vom adaposti in sera si primavara ii readucem inapoi. Acesti palmieri sunt palmieri care rezista pentru partea exterioara, nu sunt plante de interior, sunt plante de exterior, dar pentru ca iernile la noi sunt cum sunt de-aia i-am si containerizat, e bine sa ii retragem, sa ii adapostim si primavara ii scoatem din nou. Temperatura adecvata este pana la 33 de grade, daca nu depaseste temperatura de 30 de grade nu e niciun fel de problema, doar se intensifica procesul de udare daca depaseste”, a explicat Andrei Dragila.
In jur de 140 de euro a costat fiecare palmier, cu transport cu tot. Si s-au luat, de fapt, 40 de bucati. In plus, acestia se gasesc si in magazinele Horticultura, asa ca timisorenii care vor asa ceva pot sa-si cumpere, ca sa-si „infrumuseteze” curtile.
Gropile din asflatul Timisoarei pot sa mai astepte, crede primarul Nicolae Robu
Cat despre adevaratele prioritati ale primarului, acestea ne-a dezvaluit ca pentru el nu prea conteaza gropile din jur. Important e sa facem si bine, nu numai rau.
„Eu fac toate aceste lucruri pentru ca eu am convingerea ca sunt lucruri bune si oportune pentru orasul nostru. Vine lumea si spune <<da, dar dincolo este o groapa>>. Pai si ce daca e o groapa? Vom inlatura si groapa. Asta inseamna ca nu mai trebuie sa facem nimic pozitiv si sa ne ocupam numai de rau? Hai sa ne ocupam deodata, si de rau, si de bine. Trebuie sa inlaturam raul, sa-l imputinam si sa inmultim binele. Asta este abordarea corecta. Si de altfel, n-am inventat-o eu. Asa au fost abordate lucrurile in toata istoria omenirii. Daca ar fi dupa mentalitatea unora, n-am avea astazi nicio manastire, nicio catedrala, niciun teatru, n-am avea Turnul Eiffel, n-am avea niciun palat, absolut nimic. Pentru ca in fiecare epoca istorica erau, atunci cand s-au facut lucrurile pe care le-am enumerat, lucruri mult mai prozaice, care nu erau in regula. Si desigur asupra carora trebuia sa se intervina si s-a intervenit. Abordarea corecta este nu una secventiala, ma ocup numai de ce e rau si abia dupa aceea, daca mai apuc sa nu mai am rau, si n-o sa apuci niciodata, ca raul va exista in permanenta intr-o anumita masura, sa te ocupi de bine. Abordarea corecta este sa te preocupi de imputinarea a ce e rau si de cresterea a ce e bun. Horticultura i-a achizitionat la un pret extraordinar. Daca i se pare cuiva ca nu merita orasul asta atatia bani pentru a-i da aspectul respectiv…”, a explicat Robu.
Nicolae Robu: Important este sa nu facem prostii
Intrebat a cui a fost ideea de a aduce palmieri la Timisoara, primarul a raspuns „a mea; chiar pentru subiectul asta ideea imi apartine”.
„In paralel facem o multime de lucruri pe care le putem face, chiar daca nu sunt ele cele mai stringente, dar sunt lucruri importante. Important este sa nu facem prostii, ci sa facem lucruri benefice pentru oras, nu putem sa le facem numai in ordinea prioritatilor„, a conchis Robu.