De ce nu a fost consultata piata? Andrei Zaharescu, de la Guvern, fara raspuns
Nu stiu. Acesta a fost raspunsul lui Andrei Zaharescu, purtator de cuvant al Guvernului, la intrebarea: de ce ordonanta de modificare a legii audiovizualului a fost aprobata fara consultarea pietei.
Paginademedia.ro prezinta un fragment din conferinta de presa de azi, capturat de pe Digi24.
Reamintim ca Guvernul a aprobat astazi proiectul de modificare a Legii audiovizualului care, initial, nu figura pe ordinea de zi a sedintei.
Practic, orice decizie a CNA nu va fi pusa in aplicare imediat, ci abia dupa ce justitia se va pronunta definitiv, in cazul in care este atacata in instanta. Ceea ce poate insemna si 2 ani de la emiterea deciziei de catre CNA. Altfel spus, in plina campanie electorala, cand derapajele sunt la ordinea zilei, Guvernul Ponta blocheaza aplicarea unor sanctiuni, deci activitatea institutiei care le emite si care nu va putea decat sa fie martorul incalcarii flagrante a legii, fara a putea interveni imediat. In plus, potrivit legislatiei in vigoare, o lege organica nu poate fi modificata printr-o ordonanta de guvern.
Ordonanta de urgenta adoptata marti de Guvern, prin care sunt aduse schimbari majore la Legea Audiovizualului, a starnit imediat reactii in piata de media si publicitate.
Mult mai dur in limbaj este seful Asociatiei de Comunicatii prin Cablu (ACC), Radu Petric, care face direct trimitere la „castigul” grupului Intact: „Ne vom adresa Comisiei Europene (…) Este o ingerinta stupida facuta de analfabeti”, noteaza Hotnews.ro.
Iar Uniunea Agentiilor de Publicitate din Romania (UAPR) arata ca „suntem consternati ca ordonanta de urgenta a trecut intr-o maniera netransparenta” si acuza „caracterul partinitor, chiar anticoncurential al ordonantei”. Impreuna cu IAA Romania, UAPR cere Guvernului sa retraga ordonanta.
Reactiile publicitarilor
UAPR a transmis un comunicat de presa prin care isi exprima nemultumirea fata de decizia guvernului, precum si un comunicat comun cu IAA Romania, asociatie ce reprezinta clientii de publicitate, agentiile de publicitate si media. Uniunea publicitarilor spune ca ordonanta este neconstitutionala si creeaza un precedent periculos pentru comunitatea de afaceri, fapt pentru care, impreuna cu IAA Romania, cere guvernului sa o retraga.
Comunicatul UAPR:
UAPR isi exprima nemultumirea fata de decizia executivului de a aproba ordonanta de urgenta care modifica Legea audiovizualului
Bucuresti – 27 noiembrie 2012: Uniunea Agentiilor de Publicitate din Romania (UAPR) isi exprima nemultumirea fata de decizia executivului de a aproba ordonanta de urgenta care modifica Legea audiovizualului nr. 504/2002.
„Suntem consternati ca ordonanta de urgenta a trecut intr-o maniera netransparenta, in timpul sedintei de guvern de marti”, a declarat Radu Florescu, presedinte al Uniunii Agentiilor de Publicitate din Romania.
In ciuda obiectiilor anterioare cu privire la adoptarea acestor modificari si a disponibilitatii reafirmate, in repetate randuri, de catre UAPR de a participa activ la dialog si consultari pe marginea modificarii Legii audiovizualului, nu a fost initiata nici o discutie, cu nici una dintre partile relevante. De asemenea, guvernul nu a tinut cont de interesele nici uneia dintre celelalte parti implicate.
Legea este neconstitutionala si creeaza un precedent periculos pentru comunitatea de afaceri, in conditiile in care o lege este schimbata peste noapte, fara discutie, dezbatare sau avertizare prealabila.
UAPR este o organizatie profesionala fondata in anul 2000, care urmareste apararea intereselor agentiilor de publicitate, dezvoltarea si profesionalizarea industriei de advertising si ridicarea standardelor profesionale. In acest sens, UAPR reuneste cele mai importante agentii de publicitate si de media de pe piata autohtona de publicitate.
Comunicat comun IAA-UAPR:
Comunicat de presa
27 noiembrie 2012
Decizia de azi a Guvernului Romaniei de a modifica Legea audiovizualului radical si cu efecte economice majore pentru industria de publicitate, aduce mari ingrijorari mediului de afaceri, care asteapta predictibilitate si stabilitate a cadrului legislativ.
Asociatiile semnatare a acestui comunicat de presa au solicitat in mod repetat Guvernului sa organizeze dezbateri transparente cu toate partile interesate si cu societatea civila, pe o lege care in ultima instanta are efecte inclusiv asupra libertatii de exprimare si a dreptului la imagine. Subiectul audiovizualului necesita o abordare atenta in special intr-o perioada sensibila si critica pentru Romania, si anume in plina campanie electorala.
Tinem sa mentionam ca industria de marketing, media si comunicare cuprinde pe langa audio-vizual si alte canale de comunicare – presa, online, outdoor. De aici, se poate deduce un caracter partinitor, chiar anticoncurential al ordonantei.
Ordonanta aprobata azi nu isi justifica caracterul de urgenta. De aceea, solicitam Guvernului retragerea ei si inceperea unor consultari reale si constructive, pentru elaborarea unei legislatii care sa asigure respectarea principiilor si reglementarilor privind concurenta, precum si un mediu adecvat industriei de marketing, media si comunicare.
Reactia sefului Asociatiei cablistilor
Radu Petric este extrem de dur in exprimare cand vorbeste despre „lucrurile aiuritoare” si „gogomaniile” incluse in aceasta ordonanta de urgenta. El sustine ca „singurul actor care are de castigat prin aceasta ordonanta este grupul Intact” si anunta ca asociatia pe care o conduce se va plange la Comisia Europeana.
Radu Petric, seful Asociatiei de Comunicatii prin Cablu, pentru HotNews.ro:
Asociatia de Comunicatii prin Cablu este total contra acestei modificari, iar singura solutie este sa ne plangem la Comisia Europeana. Ne vom adresa CE, aceasta ordonanta este in totala contradictie cu regulile audiovizualului.
Este a doua oara cand legea se modifica prin ordonanta de urgenta, tot in ajunul alegerilor. Acum, nu suntem doar noi loviti, dar suntem si noi. Aceasta modificare vine ca o razbunare dupa schimbarile facute in momentul alegerilor din 2008.
Singurul actor care are de castigat prin aceasta ordonanta este grupul Intact
Sunt lucruri aiuritoare. Un cablist este obligat ca in 15 zile sa modifice grilele, dar noi trebuie sa notificam CNA in acest sens, iar CNA are la dispozitie 30 de zile. Se fac diferentieri redundante intre cablu si satelit doar pentru ca Intact are diferend cu RCS
In cazul amenzilor de la CNA, s-au inlesnit penalitatile, care nu se aplica decat dupa solutionarea contestatiilor, in schimb la distribuitor amenzile s-au inasprit, se aplica imediat o amenda de 1-3% din cifra de afaceri.
Aceasta ordonanta ne duce direct la situatia de dinainte 1989. Este o ingerinta stupida si fara fundament, facuta de analfabeti care au interese. Nu s-au uitat la legislatia europeana, la directive, sa fi vazut ca spun numai gogomanii…
Reactia presedintelui CNA, Rasvan Popescu
Seful CNA, Rasvan Popescu, a preferat sa scoata in evidenta faptul ca Executivul si-a insusit o parte dintre recomandarile Consiliului, iar in privinta faptului ca amenzile CNA ar putea fi suspendate prin simpla contestare in justitie el spune ca „sunt aspecte asupra carora cred ca se mai poate reflecta (….) Exista riscul unui CNA mai putin operativ”. Mai transant este Ioan Onisei, care a spus pentru Paginademedia.ro ca se incalca legea privind transparenta publica in domeniul autoritatilor administratiei publice locale.
Rasvan Popescu, presedinte CNA, pentru HotNews.ro:
Sub rezerva ca nu am vazut documentul oficial, din informatiile pe care le am, ordonanta de urgenta a fost adoptata intr-o forma modificata, diferita fata de cea care a circulat initial. Consiliul a trimis guvernului inca de acum cateva saptamani observatiile sale. Se pare ca unele au fost insusite, cea mai importanta fiind cea referitoare la statutul CNA si stabilitatea sa. Consiliul nu poate fi demis prin respingerea raportului anual de activitate in Parlament, ceea ce da garantia unei stabilitati in mandatul de sase ani. Iar la numirea noilor membri, va conta si experienta profesionala in sensul obligativitatii de a avea minim cinci ani de activitate in audiovizual.
De asemenea, au fost insusite observatiile CNA privind spoturile din timpul transmisiunilor sportive, care nu pot iesi din limita a 12 minute de publicitate pe ora, limita stabilita de Directiva serviciilor media audiovizuale.
Personal, mi se pare un lucru bun faptul ca sunt introduse conditionari tehnice egale pentru toate posturile romanesti din must-carry.
Sunt insa si aspecte asupra carora cred ca se mai poate reflecta si poate amenda in momentul dezbaterii ordonantei in Parlament, probabil in ianuarie sau februarie. Unul dintre acestea este cel privind suspendarea de drept a sanctiunilor CNA atacate in justitie pana la o sentinta definitiva. Exista riscul unui CNA mai putin operativ.
Pe de alta parte, Ioan Onisei, vicepresedinte CNA, a spus pentru Paginademedia.ro ca „este vorba de incalcarea flagranta a legii privind transparenta publica in domeniul autoritatilor administratiei publice locale” si ca „interesele electorale si cred interesele politice pe termen lung au facut ca pana la urma un proiect care este aproape identic cu cel initial sa fie adoptat de catre guvern”.