Recomandarile medicului Virgil Musta de la Spitalul de Boli Infectioase Timisoara pentru cei confirmati cu COVID-19 sau doar cu simptome

TIMISOARA. Medicul Virgil Musta de la Spitalul de Boli Infectioase ”Victor Babes” din Timisoara a facut cateva recomandari celor care, in aceasta perioada, au unele simptome de COVID-19 sau chiar au fost confirmati pozitiv cu COVID-19, dar care se trateaza la domiciliu.

CITESTE SI: Aproape 200 de morti si peste 4000 de noi imbolnaviri cu COVID, in ultimele 24 de ore in Romania 

Medicul arata, in mesajul sau, ca in ultima perioada s-a concentrat foarte mult pe tratarea pacientilor, atat cei internati, cat si cei care l-au sunat sa ii ceara sfaturi.

Mesajul medicului Virgil Musta:

În pragul Sărbătorilor de iarnă, dar și cu ocazia Marii Uniri, aș dori să ne menținem cu toții speranța revenirii la normalitate, iar aceste sărbători să ne găsească sănătoși pe cât mai mulți posibil dintre noi și cu adevarat uniți în acest război cumplit, care ne-a afectat viața tuturor. Sunt sigur că vom câștiga, dar acum, mai mult ca niciodată, trebuie sa fim înțelepți, cumpătați și cu răbdare.
Informați-vă corect și nu renunțați la încrederea în personalul medical, în specialiștii din diverse domenii care își pun toată priceperea și energia lor pentru a găsi soluțiile cele mai rapide și sigure pentru a gestiona această pandemie.
Eu personal, am apărut foarte rar în public în ultima perioadă, este încă o situație foarte dificilă și mi-am dedicat majoritatea timpului încercând să fac tot ceea ce ține de mine, prin experiența mea, pentru a salva vieți.
Am facut acest lucru în cadrul spitalului unde activez, dar nu am ezitat să ofer consiliere și multor persoane bolnave care m-au contactat din întreaga țară, oameni care au avut încredere că sfatul meu îi poate ajuta în situațiile dificile în care s-au aflat din cauza evoluției uneori neașteptate a acestei boli.
Tot în această perioadă am ținut foarte mult să încercăm să ne pregătim cât putem de bine la nivel local în Timișoara și în județul Timiș pentru situația în care pacienții rămân acasă pentru a se trata, fie că nu vor mai fi locuri suficiente în spitale, fie că nu doresc să rămână în spital.
Pentru aceasta, am conceput și inițiat împreună cu Primaria Timișoara și cu comunitatea timișoreană proiectul “Oxigen pentru Timișoara”, adică “un spital în afara spitalului”, în încercarea disperată de a găsi o modalitate concretă prin care și pacienții care rămân în afara spitalelor să beneficieze de tratamente care să-i ajute, chiar pentru cazurile mai complicate.
Este un proiect unic în România (a fost deja prezentat săptămâna trecută la Primăria Timișoara), în care am reușit să aducem împreună medicii de familie, Spitalul Victor Babeș, Primăria Timișoara, multe ONG-uri și multe companii locale sau persoane private care au ajutat în mod concret.
Să nu uităm ce s-a întâmplat la începutul pandemiei în Italia, când pur și simplu nu mai erau locuri în spitale, iar mortalitatea a crescut atunci de la 3-4% la peste 12%. Nu puteam sta cu mâinile în sân, știam că trebuie să fac ceva și m-am bucurat mult că acest proiect a prins contur, prin implicarea comunității.
Mă bucur că ideea acestui proiect este apreciată și în judetul Arad și încerc să ajut la implementarea lui și acolo. Sunt deschis tuturor celor care poate doresc să facă funcțional un astfel de proiect și în alte județe pentru a salva vieți. Și o singură viață salvată înseamnă enorm!
Pentru că este o perioadă în care mă abordează multă lume și mă întreabă cum să procedeze, las mai jos câteva recomandări, care sper să vă ajute pentru a ști cum să acționați:
1. La apariția oricărui simptom care ar putea sugera că sunteți răcit, izolați-vă la domiciliu, urmăriți evoluția și discutați permanent cu medicul de familie, care vă va îndruma. Este foarte important ca eventuala infecție SARS CoV 2 să fie descoperită cât se poate de timpuriu.
2. Dacă sunteți depistat pozitiv, țineți legătura în continuare cu medicul de familie, el poate fi cel mai bun sfătuitor al dumneavoastră în această perioadă. Noi medicii specialiști de la Victor Babeș avem o colaborare foarte bună cu medicii de familie și ne informăm reciproc în interesul pacienților.
3.Urmatoarele semne trebuie să vă facă să solicitați imediat evaluare în spital, pentru că pot anunța o evoluție posibil severă a boli:
· febră mare, care persistă mai mult de 3-4 zile sau reapare după o perioadă de afebrilitate
· tuse seacă iritativă intensă, însoțită de dureri toracice
· dureri musculare intense, dureri de cap intense, oboseală marcantă
· senzația de lipsă de aer
4. Dacă starea dumneavoastra se înrăutățește, nu stați acasă până nu mai puteți respira sau până aveți dificultate mare în respirație, pentru că de cele mai multe ori este prea târziu să mai putem face ceva.
Dacă aveti factori de risc (boli cronice), fiți și mai prudenți!
5. În evoluția bolii există riscul, chiar și la persoanele cu forme ușoare, ca între a 7-a și a 10-a zi, inflamația să crească și să evolueze spre o formă severă. În această perioadă a bolii fiți foarte atenți, iar dacă apar semnele de severitate descrise mai sus, anuntați medicul de familie și prezentați-vă urgent la spital pentru a fi evaluați.
Îmi pare rău că acum, în zi de sărbătoare, am venit și cu aceste recomandări care ne reamintesc că nu avem un 1 Decembrie normal, dar nu pot să nu le fac, având în vedere realitatea dură pe care eu și colegii mei (și din păcate mulți pacienți) o resimțim. O fac asumându-mi senzația neplăcută pentru unii că insist pe această temă, dar cu speranța că aceste recomandări pot fi de real ajutor, pentru cei afați în suferință.
Dar, cu speranță și cu încredere, în această zi de sărbătoare a identității noastre naționale, o zi care ne reamintește cât de important este să fim uniți și nu dezbinați, mai ales la greu, doresc din tot sufletul:
LA MULȚI ANI, ROMÂNIA!

Advertisement Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. mai doctorasule necalificat , vezi ca mai stim si noi pe careva prin spitalul acela , avem si noi informatii despre cate parale faci

  2. Se organizează secție de votare la. M Profilaxis?