Opinia Timisoarei

Rectorul Politehnicii preia conducerea Aliantei Timisoara Universitara, la un an de la infiintare. Bilant si perspective

TIMISOARA. La implinirea unui an de cand universitatile timisorene si-au dat mana, constituind Alianta Timisoara Universitara – ATU, care isi propune sa contribuie in mod relevant, printr-o strategie comuna a celor patru universitati publice din orasul nostru, la devenirea Timisoarei ca pol de referinta pentru Europa Centrala si de Est, in data de 1 iulie 2021, la Baza sportiva 2 a Universitatii Politehnica Timisoara, a fost organizata Adunarea Generala a Aliantei, prilej de sarbatoare, de bilant, dar si de prezentare a viziunii pentru cel de-al doilea an de activitate, in care rectorul Universitatii Politehnica Timisoara, conf.univ.dr.ing. Florin Dragan, a preluat mandatul de presedinte ATU de la prof.univ.dr. Octavian Cretu, rectorul Universitatii de Medicina si Farmacie „Victor Babes”.

In debutul intalnirii, moderatorul acesteia, prof.univ.dr.ing. Sorin Musuroi, prorector al Universitatii Politehnica Timisoara, a salutat oaspetii: rectorii, prorectorii si directorii scolilor doctorale din cele patru universitati (Universitatea de Medicina si Farmacie „Victor Babes”, Universitatea Politehnica Timisoara, Universitatea de stiinte Agricole si Medicina Veterinara a Banatului „Regele Mihai I” si Universitatea de Vest) si reprezentantii presei prezenti la eveniment.

Primul care a luat cuvantul, pentru a prezenta bilantul primului an de activitate a Aliantei, a fost prof.univ.dr. Octavian Cretu, rectorul Universitatii de Medicina si Farmacie „Victor Babes” si primul presedinte al ATU: „Alianta Timisoara Universitara s-a creat in plina pandemie. A fost o perioada dificila pentru toata lumea, dar toate aceste greutati au scos in evidenta, in primul rand, solidaritatea dintre noi, care s-a vazut din primele momente. De la spatii puse la dispozitie intre universitati pentru desfasurarea examenelor sau a altor activitati, pana la stabilirea relatiilor intre conducatorii institutiilor, cadre didactice sau colective de cercetare. Chiar daca situatia epidemiologica nu ne-a permis realizarea unor intalniri fata in fata, iar colaborarile au fost mai mult in mediul online, au fost demarate o serie de proiecte, cel mai important dintre acestea fiind HUB-ul de cercetare, in valoare totala de aproape 30 de milioane de euro, ce urmeaza sa fie construit la Ghiroda, pe un teren de un hectar, alocat de Consiliul Local, pentru care s-au facut pasi importanti. in final acesta va avea patru corpuri de cladire pentru laboratoarele de cercetare alocate celor patru universitati si un corp central, aici urmand sa fie realizate proiecte de cercetare interdisciplinara. ii urez succes rectorului Florin Dragan si il asigur de suportul tuturor pentru proiectele ce vor urma”.

In continuare, conf.univ.dr.ing. Florin Dragan, rectorul Universitatii Politehnica Timisoara, si-a prezentat viziunea si perspectivele la preluarea mandatului de presedinte ATU: „Acest moment reprezinta confirmarea ca initiativa noastra curajoasa rodeste si devine un factor de dezvoltare comunitara tot mai puternic. Daca ideea unei mai stranse colaborari intre universitatile timisorene a fost vehiculata in mai multe randuri pe parcursul ultimilor 30 de ani, si nu numai, putem afirma cu un sentiment sincer de mandrie si multumire ca impreuna am reusit sa conturam ceea ce stim ca a inceput sa devina un pol de coagulare si devoltare a orasului si a regiunii. Proiectul nostru si-a asumat inca de la inceput identificarea, sustinerea si implementarea de proiecte educationale, de cercetare stiintifica si comunitare de mare anvergura, cu iminente aplicatii si transformari in viata publica a Timisoarei, judetului Timis si Banatului, in ansamblul sau. Asadar, in anul care urmeaza, cu sprijinul dumneavoastra, doresc sa intensificam colaborarile, sa continuam proiectele demarate si sa incepem unele noi. Viziunea mea pentru acest an de mandat de presedinte al aliantei presupune sustinerea proiectului de cercetare-dezvoltare cu ADR Vest, dar si dezvoltarea in comun a unor programe de studiu multidisciplinare, la care sa contribuie toate universitatile din Alianta. Unul dintre demersurile importante pentru acest an il reprezinta sporirea atractivitatii Timisoarei ca oras universitar. Acest concept poate fi conturat impreuna cu Primaria si vizeaza dezvoltarea unei strategii comune care sa atraga mai multi studenti la Timisoara – din judete mai indepartate si din afara tarii. De asemenea, consider ca este esential sa ne asumam rolul de pol de coagulare a actiunilor desfasurate in contextul Timisoara – Capitala Culturala Europeana. Orasul are nevoie de un model de colaborare, iar noi il putem oferi. Mi-ar face placere sa dezvoltam impreuna si responsabilitatea sociala a universitatilor, fapt pentru care va propun sa reluam activitatea Centrului de dezvoltare a antreprenoriatului social Timisoara. Putem deveni un exemplu de buna practica, iar vizibilitatea internationala pe care ne-ar aduce-o implementarea unor astfel de concepte de actualitate este in acord cu directiile de actiune enuntate mai sus. Am toata increderea in forta Aliantei Timisoara Universitara de a consolida orasul, prin promovarea excelentei in educatie, prin optimizarea folosirii in comun a resurselor materiale, umane si financiare, prin cresterea potentialului de dezvoltare in aria internationala a educatiei si cercetarii stiintifice, astfel incat Timisoara sa devina un centru universitar de referinta pentru Europa Centrala si de Est.

A fost un an de pandemie, pe care l-am parcurs de la constituirea ATU, in care presedintia rotativa a fost detinuta de domnul profesor Octavian Cretu, rectorul Universitatii de Medicina si Farmacie Victor Babes, o alegere oportuna pentru aceasta perioada de pandemie. La fel, salut preluarea presedintiei rotative de catre rectorul Universitatii Politehnica Timisoara, domnul profesor Florin Dragan. imi doresc ca pentru urmatorii doi ani ATU sa isi realizeze performant misiunea, la un nivel mult mai inalt, pentru ca sa potentam calendarul TM2023, sa transmitem autoritatilor locale toate solutiile noastre, pentru ca alesii locali sa constientizeze ca, fara un centru universitar puternic, nu vom putea progresa ca oras si comunitate. Am asteptari mult mai mari din partea autoritatilor locale, pentru o implicare reala in parteneriatul cu ATU. La fel, pot sa reafirm deschiderea totala pe care o au universitatile din ATU pentru a acorda administratiei expertiza specializata. Nu mai poate fi conceputa dezvoltarea orasului in absenta parteneriatului dintre universitati – mediul de afaceri si administratie, ca montaj institutional in care se consolideaza strategiile si se deruleaza proiectele de viitor, chiar daca sunt constient ca universitatile sunt aflate in postura de a sublinia permanent ca acest parteneriat mai are spatiu de evolutie spre maturizare. Ne aflam la un an de cand am constituit oficial ATU, iar comunitatea noastra cred ca are acum toate motivele pentru a vedea in alianta noastra un atu net al Timisoarei”, a fost mesajul transmis de rectorul Universitatii de Vest, prof.univ.dr. Marilen Gabriel Pirtea.

Infiintarea, in urma cu un an a Aliantei Timisoara Universitara a fost un fapt istoric in orasul nostru, prin care institutii de referinta pentru oras, regiune si chiar tara si-au dat mana, intr-un demers unic, dovedind cel mai puternic spirit de solidaritate. Universitatile timisorene membre ale aliantei nu sunt concurente, ci complementare si pot oferi solutii, prin expertiza pe care o au, fiecare in domeniul sau, pentru toate problemele orasului. Suntem aici o familie mare, reunita, care are menirea de a aduce solutii, iar vocea autorizata a universitarilor trebuie sa se faca mai mult auzita si ascultata in societate. Prin proiectele pe care le poate genera, Alianta Timisoara Universitara poate atrage mai multe surse de finantare, ceea ce ar insemna o mai buna perspectiva pe care sa o oferim tinerei generatii, de a ramane in Timisoara. Faptul ca acum suntem aici, impreuna, si gandim proiecte de viitor este poate cea mai mare realizare de pana acum. Singurul meu regret este ca aceasta Alianta nu a fost creata mai demult”, a precizat rectorul Universitatii de stiinte Agricole si Medicina Veterinara a Banatului „Regele Mihai I”, prof.univ.dr.ing. Cosmin Alin Popescu.

Reuniunea s-a incheiat cu traditionala poza de grup, declaratii de presa si un moment artistic sustinut de indragitul cuplu format din Maria Hojda si Horia Crisovan.

 

Exit mobile version