TIMISOARA. Semnal de alarma tras de rectorul Universitatii de Medicina si Farmacie din Timisoara. Profesorul Octavian Cretu crede ca trebuie ragandita strategia de lupta cu coronavirusul.
„Din pacate, cu actuala strategie dupa cum vedeti cad spitalele, deci ultima reduta care ar trebui sa ramana in picioare se darama, plus apare neincrederea in randul cadrelor medicale si ati vazut ca sunt multi care deja refuza sa mai lucreze. Mi se pare anormal ca un caz simplu Covid sa ajunga intr-o unitate de primire urgente si sa infecteze un spital intreg, si cadre medicale si pacienti, pentru ca in Romania nu sunt numai pacienti Covid. De exemplu, la noi la Spitalul Municipal din Timisoara sunt pacienti care sunt internati la hematologie, cu leucemii, cu limfoame, care daca sunt infectati avand o imunitate scazauta va dati seama ce se va intampla acolo. De asemenea oncologiile sunt tot la Spitalul Municipal, iar infectarea acelor pacienti ar fi o drama. Eu cred ca ar trebui sa trecem la etapa urmatoare in care cazurile infectate cu virus SARS-COV 2, cazurile simple, asimptomatice sa fie tratate de catre medicul de familie, astfel fiind un suport pentru spitale, unde vin doar cazurile care sunt mai grave si care necesita oxigeno-terapie, respectiv ventilatie, cazuri care sunt diagnosticate si preluate ca atare. In caz contrar, sistemul spitalicesc se va prabusi intr-un viitor foarte scurt si nu cred ca e bine sa se intample asta‘, spune rectorul Universitatii de Medicina si Farmacie din Timisoara.
Octavian Cretu a facut referire si la cazul Maternitatii Odobescu, aflata in subordinea Spitalului Municipal, inchisa, dezinfectata si redeschisa, dupa ce mai multi angajati au fost confirmati cu coronavirus.
„In Timisoara, la clinica de obstetrica-ginecologie de pe Odobescu, unde 5 cadre s-au infectat, ulterior si altii, care a trebuit carantinata, echipa noastra a lucrat 24 de ore. Nu am dormit pana nu au diagnosticat intreg personalul, respectiv si pacientii, mame si copii. Va dati seama ca ajungem in situatia sa infectam mame si copii cu strategia actuala, pe langa cadrele medicale, care vedeti, deja au depasit un numar impresionant de imbolnaviri„, a adaugat rectorul Universitatii de Medicina din Timisoara.