Opinia Timisoarei

Rectorul Universitatii Politehnica Timisoara, conf.univ.dr.ing. Florin Dragan, a semnat contractul de finantare a modernizarii caminelor studentesti, in valoare de 4 milioane de euro

TIMISOARA. Dacă în urmă cu 100 de ani Universitatea Politehnica Timișoara punea bazele Campusului Universitar Timișoara, acum face pași mari în direcția transformării acestuia într-unul verde, sustenabil și inteligent, în concordanță cu cerințele noului secol. În acest sens, o serie de proiecte au demarat deja sau urmează să fie demarare, vizând modernizarea patrimoniului UPT, în concordanță și cu noile cerințe privind eficiența energetică.

Joi, 18 iulie 2024, la sediul Ministerului Educației, alături de ministrul educației, Ligia Deca, rectorul Universității Politehnica Timișoara, conf.univ.dr.ing. Florin Drăgan, a semnat un contract de finanțare pentru modernizarea căminlor studențești, în valoare totală de 4 milioane de euro.

Proiectul, finanțat prin PNRR, vizează modernizarea completă a căminelor studențești. Pentru început, la căminele 1C și 2C se are în vedere reamenajarea interioară, mărirea spațiului locuibil, transformarea camerelor în module de tip apartament a câte două camere, două băi și o chicinetă, modernizarea sistemelor de instalații HVAC și electrice, refacerea termosistemului în vederea reducerii consumului de energie, instalarea de surse de energie regenerabilă (panouri fotovoltaice, panouri termice, pompe de căldură). În ideea de campus verde, și celelalte cămine studențești urmează să fie modernizate, cu prioritate cele cu camere individuale.

Asigurarea celor mai bune condiții pentru studenții noștri s-a situat mereu în prim-planul preocupărilor noastre. Dacă în ceea ce privește modernizarea amfiteatrelor, a sălilor de curs și a laboratoarelor, stăm destul de bine, acum a venit și rândul căminelor studențești. Nu pot decât să mă bucur și să mulțumesc Ministerului Educației pentru sprijinul oferit în implementarea acestui proiect. Contractul pe care tocmai l-am semnat este încă o investiție foarte importantă și necesară pentru UPT în vederea atingerii obiectivelor de sustenabilitate pe care ni le-am propus în Planul strategic al universității. Dacă și până acum s-au realizat unele lucrări, acum vorbim despre un proiect amplu de modernizare a tuturor căminelor proprii”, a declarat rectorul Universității Politehnica Timișoara, conf.univ.dr.ing. Florin Drăgan.

Proiectul se alătura și altor inițiative, finanțate din fonduri publice sau din fondurile proprii ale UPT, care vizează aducerea Campusului Politehnicii la standardele secolului XXI, dintre care amintim vizează instalarea de panouri fotovoltaice pe 17 clădiri ale Universității Politehnica Timișoara (cămine studențești, clădiri ale facultăților, clădiri administrative), modernizarea bazelor sportive, redeschiderea fostei cantine universitare, un monument istoric inaugurat în 1930, transformată acum în ARCHA, un centru de excelență în domeniul stiinței materialelor și a sustenabilității în design, prin experimentare și generare de soluții inovatoare, dar și în schimbarea mentalității studenților, prin proiecte cum sunt cel de formare a unor comportamente responsabile privind consumul de energie sau cele derulate prin Campus Creativ.

Exit mobile version