Opinia Timisoarei

Regele Fotbal isi intra in drepturi. Incepe Campionatul European de Fotbal la care Romania e prezenta doar cu un stadion si cu arbitri. Date istorice

Campionatul european a ajuns la cea de-a 16-a editie si este prima organizata in 11 orase de pe continent. Se sarbatoresc astfel cei 61 de ani de la primul turneu final, cel din 1960.

CITESTE SI: Incep sa circule Trenurile Soarelui. Ce garnituri vor pleca din Timisoara

Turneul final va incepe vineri, ora 22, cu duelul de pe Olimpico din Roma dintre Turcia si Italia, primul meci pe Arena Nationala urmand sa fie cel de duminica dintre Austria si Macedonia de Nord, in timp ce finala se va juca in 11 iulie, la Londra, pe Wembley.

Inainte de inceperea intrecerii continentale, opiniatimisoarei.ro va prezinta cateva date legate de istoria Campionatului European.

Germania si Spania sunt nationalele cu cele mai multe trofee, cate trei fiecare. Nemtii s-au impus in 1972, 1980 si 1996, in timp ce ibericii au castigat in 1964, 2008 si 2012. „Mannschaft-ul” mai are si alte trei prezente in finala, la editiile 1976, 1992 si 2008, tot atatea cate a avut si fosta Uniunea Sovietica.

Cei mai buni marcatori din istoria competitiei sunt francezul Michel Platini si portughezul Cristiano Ronaldo, cu cate 9 reusite fiecare. Diferenta dintre cei doi este ca Platini a inscris toate golurile sale la turneul final din 1984, in timp ce actualul jucator al lui Juventus a adunat 9 goluri la ultimele patru editii ale competitiei. Podiumul celor mai buni marcatori din istorie e completat de Antoine Griezmann, cu 6 reusite, la editia din 2016, in timp ce pozitia a treia este impartita de 4 fotbalisti, care au inscris cate 5 goluri: Milan Baros(2004), Patrick Kluivert(2000), Savo Milosevic(2000) si Alan Shearer(1996).

Si daca suntem la capitolul goluri, prima reusita din istoria Europeanului ii apartine lui Milan Galic. Jucatorul lui Partizan Belgrad, la acea vreme, a deschis scorul in minutul 11 al meciului cu Franta, din 1960, partida castigata de Federatia Iugoslava cu 5-4.

Prima dubla din istoria competitiei a fost semnata de Francois Heutter, de la RC Paris, in acelasi meciu din 1960 pierdut de francezi in fata iugoslavilor. Fotbalistul Cocosului Galic a punctat in minutele 43 si 62.

Primul hattrick din istorie ii apartine lui Michel Platini, cel care la editia 1984 a punctat in minutele 59, 62 si 77 ale intalnirii castigate de francezi cu 3-2 in fata…Iugoslaviei.

Primul penalty transformat din istoria Campionatului European ii apartine lui Dezso Novak. Fotbalistul care in 1964 juca pentru Haladas a punctat in minutul 107 al meciului castigat de Ungaria cu 3-1 in fata Danemarcei.

Primul autogol a fost reusit de Anton Ondrus, la editia din 1976. Cehoslovacul si-a trimis balonul in proprie poarta in minutul 73 al intalnirii cu Olanda.

Cel mai rapid gol din istoria Campionatului european a fost inscris in minutul 2, insa trei jucatori si-au trecut in palmares o asemenea performanta:

Dmitri Kirichenko – in 2004 a inscris in minutul 2 al victoriei Rusiei cu 2-1, in faza grupelor, in fata Greciei

Robert Brady – in 2016 a inscris golul Irlandei in esecul cu 2-1 din faza grupelor cu Franta
Robert Lewandowski – in 2016 a inscris pentru Polonia in fata Portugaliei, meci pierdut in cele din urma la penalty-uri in fata viitorilor campioni europeni.

Cel mai rapid autogol din istoria intrecerii a fopst consemnat la editia din 2004 si ii apartine lui Igor Tudor, cel care si-a trimis mingea in propria poarta in minutul 22 al meciului incheiat la egalitate de Croatia, 2-2 cu Franta.

Intr-un top 5 al cluburilor care au trimis cei mai multi jucatori la Euro, pe primul loc este Bayern Munchen, cu 60 de fotbalisti, urmata in clasament de FC Barcelona cu 59, iar pozitia a treia e a celor de la Juventul Torino cu 55. Pe locul 4 sunt Real Madrid si FC Liverpool, cu 52, iar top 5 e incheiat de Manchester United cu 43.

Romania la Campionatul European

Romania a partricipat prima data la Euro in 1984, iar de atunci a mai fost prezenta la editiile din 1996, 2000, 2008 si 2016. O singura data a reusit sa treaca de grupe, in 2000, cand a fost eliminata in optimi de Italia.

Selectionata tarii noastre a intrat in istoria Euro si cu unul dintre cele mai frumoase goluri, cel inscris de Cristian Chivu la Euro 2000 in minutul 22 al victoriei cu Anglia.
Prima reprezentantiva s-a ales si cu un gol anulat la Euro 1996, cel inscris de Dorinel Munteanu in meciul cu Bulgaria, anulat de brigada condusa de danezul Peter Mikkelsen.

Si daca echipa nationala nu este la Euro in acest an, Romania este reprezentata prin arbitrii. Centralii Ovidiu Hategan, la a doua prezenta la un turneu de acest gen, si Istvan Kovacs sunt insotiti la Euro de asistentii Sebastian Gheorghe, Radu Ghinguleac, Vasile Marinescu si Ovidiu Artene.

Grupele Campionatului European

Grupa A
Turcia
Italia
Tara Galilor
Elvetia

Grupa B
Danemarca
Finlanda
Belgia
Rusia

Grupa C
Olanda
Ucraina
Austria
Macedonia de Nord

Grupa D
Anglia
Croatia
Scotia
Republica Ceha

Grupa E
Spania
Suedia
Polonia
Slovacia

Grupa F
Ungaria
Portugalia
Franta
Germania

Exit mobile version