Unul dintre cei mai grei afaceristi de pe piata cerealelor din vestul tarii a fost scos din „joc” in 2010, printr-o arestare subita propusa instantei de judecata de catre procurorii DNA, la aproape doi ani dupa demararea cercetarilor in dosar.
Cristinel Uscatu a fost ridicat de acasa si tinut in arest preventiv timp de 18 luni, sub pretextul ca ar fi un real pericol public pentru familia sa, desi in perioada anchetei s-a prezentat la fiecare chemare a procurorilor anticoruptie.
Nu cu mult timp inainte, patronul firmei „Agro Romar” SRL Arad, Valerica Ghinea, afacerist cu rude in SRI Bucuresti, l-a avertizat ca, daca nu-i achita datoria de 1,5 miliarde de lei vechi, restanta in urma unor tranzactii cu cereale, va face totul pentru a fi arestat.
„M-au arestat si timp de patru luni nu am fost chemat niciodata la procuror. Am stat degeaba in arest, doar pentru ca asa a vrut cineva. N-am inteles niciodata de ce a trebuit sa stau dupa gratii in toata perioada asta, cata vreme, inainte, m-am prezentat de fiecare data cand am fost chemat la Politiei sau Parchet”, spune Cristinel Uscatu.
Ancheta coordonata de procurorul Ciprian Dorobantu, de la DNA Timisoara, a dus la identificarea a 28 de societati comerciale care ar fi fost „tepuite” cu diferite sume de bani, incadrarea inculpatului la infractiunea de inselaciune si calcularea unui prejudiciu total de peste 2 milioane de lei si un milion de euro. Dosarul este pe rol la Tribunalul Timis, ultimul termen de judecata derulandu-se in urma cu trei zile.
Fostul senator Viorel Matei, „tepuit” cu 80.000 de lei
Printre persoanele care au depus plangeri impotriva negustorului de cereale, care in patru ani de activitate a tranzactionat peste 25.000 de tone de cereale, in valoare de circa 10 milioane de euro, se afla si fostul senator PSD, Viorel Matei, care a reclamat o datorie neplatita de aproape 800 de milioane de lei vechi, reprezentand 160 de tone de porumb.
„Cu ocazia audierii sale, martorul Matei Viorel a declarat ca dupa 3-4 zile de la livrarea porumbului s-a intalnit cu un prieten pe nume Busuioc, din Comlosul Mare, care i-a spus ca a fost inselat de Uscatu Cristinel, pe care l-a numit tepar si ca o sa vada banii cand o sa-si vada ceafa, ceea ce, de altfel, s-a si intamplat, deoarece inculpatul nu a platit nici un ban din aceasta suma datorata”, precizeaza procurorul, cu oarecare umor justitiar, in rechizitoriul depus pe rolul instantei de judecata.
Printre cele 28 de societati comerciale care au reclamat ca nu si-au primit banii pe marfurile livrate lui Cristinel Uscatu se afla si patru firme din Ungaria, una dintre acestea, „Tiszavideki Takar” KFT, de langa Szeged, invocand un prejudicu de nu mai putin de 650.000 de euro. La asemenea suma, au aparut persoane cu greutate din Romania, care au incercat sa faca presiuni pentru ca suma sa fie platita cat mai repede.
„La un moment dat am fost sunat de amiralul Cico Dumitrescu, care m-a somat sa platesc marfa la unguri. In caz contrar, m-a amenintat ca vorbeste cu seful de atunci al IPJ Timis, comisarul Ioan Dascalu, ca sa aiba grija de mine”, a declarat inculpatul in fata instantei de judecata, pentru a contura interesele care gravitau in jurul afacerilor sale.
In tentativa de a-l trimite cat mai repede in judecata pe „regele” granelor din vestul tarii, procurorul Ciprian Dorobantu a cazut in capcana artificiilor de calcul, cum ar fi invocarea unor facturi, a caror valoare insumata nu este egala cu suma din contract sau evidentierea de plati derulate inainte incheierii contractelor.
„La datele de 21.01.2008, 28.01.2008, 04.02.2008 si 11.02.2008, prin patru ordine de plata, SC „Boromir Ind.” SRL – Sucursala Deva, a virat in contul SC „Vend Ro” SRL, cu titlul de avans marfa, sumele de 250.000 lei, 50.000 lei, 121.373,20 lei si 154.100 lei, reprezentand contravaloarea a 550.000 kg de grau pentru panificatie pe care inculpatul Uscatu Cristinel s-a obligat sa il livreze pe baza contractului nr. 10/23.10.2008, pretul fiind de 0,875 lei kg/fara TVA, cantitate pentru care a fost emisa factura fiscala nr. 151/23.10.2008, in valoare de 281.960,09 lei”, spune procurorul de caz, omitand faptul ca suma celor patru facturi adunate nu corespunde cu suma din factura fiscala totala.
Paradoxal, desi anchetatorii au identificat 28 de societati prejudiciate si au stabilit si sumele de plata restante, pagubitii nu-si trimit reprezentanti in intanta, cum s-a intmplat si la ultimul termen. Motivul? Majoritatea nu se considera inselati, ci doar cu datorii neplatite.
“Nu cred ca inculpatul avea intentia de a ma insela, ci cred ca a intrat intr-un cerc vicios al datoriilor, nemaiputand scapa de acestea”, a declarat martorul Vogel Heinz, in sedinta publica din 9.12.2010.
“SC Andredan a solicitat inculpatului Uscatu sa-i plateasca in avans 20.000 de lei, acestia fiind virati in contul societatii, banii fiind primiti din partea SC Vend Ro. Nu a existat in acel moment incheiat vreun contract, ci banii au fost virati pur si simplu in contul unei posibile viitoare colaborari”, a mentionat in instanta si martorul Gheorghe Bondar, la termenul din 09.12.2010.
“Nu am inselat pe nimeni, ci doar am ramas dator!”
In tentativa de a-si sustine nevinovatia, Cristinel Uscatu spune ca nici o clipa nu a avut intentia de a-si insela partenerii de afaceri, ci, pur si simplu, a intrat intr-un cerc al datoriilor din care nu a mai reusit sa iasa.
“De-a lungul anilor in care am facut afaceri cu cereale am lucrat cu peste 400 de firme, inclusiv cu Smithfield, Boromir, Vel Pitar sau Rezerva de stat. Niciodata nu m-am gandit sa-mi insel partenerii de afaceri, ci plateam marfa din incasari. Prabusirea afacerii a inceput in 2005, cand am fost tepuit cu 4 miliarde de lei vechi de catre o firma din Turnu Severin. De atunci am tot incercat sa recuperez, sa compensez cumva pierderea, dar mai tare m-am adancit. Un om de afaceri care are 28 de angajati si a investit in utilaje cateva miliarde de lei vechi, nu se poate spune ca s-a gandit la inselaciuni. Recunosc, sunt vinovat, am ramas cu datorii partiale la 28 de firme, dar nu pe baza unor inselaciuni, ci pe baza unor datorii comerciale. Cand dai faliment cum e? Patriciu are, acum, datorii de 700 de milioane de lei la partenerii de afaceri. De ce nu este arestat, cum am fost arestat si eu?”, se intreaba Cristinel Uscatu, care, daca ramane cu acuzatia de inselaciune cu consecinte deosebit de grave, risca peste 10 ani de inchisoare.