TIMISOARA. Camera de Comert, Industrie si Agricultura Timis a demarat procedurile de revendicare in justitie a uneia dintre cele mai reprezentative si valoroase cladiri de patrimoniu ale orasului.
Este vorba despre Palatul Lloyd, situat in zona ultracentala a Pietei Victoriei, cladire care in prezent, adaposteste sediul Rectoratului Universitatii Politehnica din Timisoara.
Construita intre anii 1910 – 1912, dupa planurile arhitectului Leopold Baumhorn, cladirea a apartinut mediului de afaceri local, aici functionand o mare perioada de timp Bursa Agricola. Dupa instaurarea regimului comunist, in anul 1945, imobilul a fost donat – prin Decret regal – Eforiei Universitatii de Vest Timisoara, pentru a fi folosit in procesul de invatamant cu studentii sau pentru obtinerea unor venituri prin inchiriere. La sfarsitul anului trecut, presedintele CCIA Timis, Georgica Cornu, a anuntat ca, din dorinta de a redobandi vechiul patrimoniu al organizatiei, a formulat o actiune de revendicare a imobilului in instantele de judecata.
In primavara anului 1945, ministrul Industriei si Comertului, Petru Bejan, si ministrul Educatiei Nationale, Stefan Voitec, au intocmit un raport prin intermediul caruia au solicitat Regelui Mihai emiterea unui decret-lege de tranferare a Palatului Lloyd din patrimoniul Camerei de Comert in proprietatea Universitatii Politehnica.
„Eforia Universitatii de Vest, recent constituita pentru promovarea culturii universitare in partea de vest a tarii, are nevoie pentru indeplinirea misiunii sale de un imobil atat pentru a-si instala propriile sale birouri, cat si pentru a-l folosi, prin inchiriere, spre a obtine veniturile necesare unei normale functionari. Imobilul denumit Palatul Lloyd, apartinand Camerei de Comert si de Industrie din Timisoara, corespunde intru totul scopului de mai sus si de aceea am socotit ca cererea Eforiei Universitatii de Vest din Timisoara de a i se dona sus-mentionatul imobil sa fie satisfacuta”, cer cei doi ministri. La doar o luna distanta, propunerea lor a fost legiferata.
„Se autorizeaza Camera de Comert si de Industrie din Timisoara sa doneze in plina proprietate Eforiei Unversitatii de Vest Timisoara imobilul denumit Palatul Lloyd, cuprins in cartea funduala a Municipiului Timisoara (Cetate) nr. 193, top. 302/193, etc., in suprafata de 410 stanjeni, nr. de ordine 2, nr. top. 292/T 193, in suprafata de 86 stanjeni. Donatiunea se face cu conditiunea ca acest imobil sa fie folosit, fie pentru necesitatile directe ale Universitatii de Vest, fie pentru obtinerea unor venituri prin inchiriere. Eforia Universitatii de Vest este autorizata sa accepte donatia imobilului mai sus mentionat”, se stipuleaza in Decretul-lege 285/14 aprilie 1945. Conducerea Camerei de Comert si Industrie de la acea vreme a fost de acord cu donatia, insa a pus o conditie: ministrul Educatiei Nationale sa faca toate demersurile legale pentru infiintarea la Timisoara a unei Academii de Inalte Studii Comerciale si Industriale. Cererea a fost avizata pozitiv, astfel ca in orasul de pe Bega a luat fiinta prima scoala superioara dedicata mediului de afaceri.
„Donatia s-a facut irevocabil si pe vecie!”
Incurajat de victoria la CEDO in dosarul revendicarii actualului sediu al Camerei de Comert, Industrie si Agricultura Timis, cladire aflata in Piata Victoriei nr. 3, proces in urma caruia statul roman a fost obligat la despagubiri de peste 2,5 milioane de euro, Georgica Cornu a pornit ofensiva si pentru recuperarea Palatului Lloyd.
„Trebuie sa se faca distinctie intre un act benevol de donatie si actiunile comunistilor care au luat o serie de proprietati cu japca! Acea cladire este una nationalizata. Daca va uitati cu atentie pe cladire, pe partea dinspre Bulevardul Republicii, o sa vedeti o placuta pe care scrie Camera de Comert Timisoara. Organizatia noastra a fost obligata sa doneze acea cladire Universitatii de Vest. In Cartea Funciara scrie exact care este istoricul sediului si scrie ca este nationalizata. Cladirea a fost donata pentru invatamant si nu pentru a fi inchiriata, pentru ca 50% este inchiriata. In acest moment, cladirea este revendicata statului roman si nu direct Politehnicii. Nu vreau sa intru in polemica cu domnul Robu, dar Politehnica a devenit unul dintre cei mai mari agenti imobiliari din Timisoara!”, a acuzat Georgica Cornu, in timp ce rectorul Universitatii Politehnice, Nicolae Robu, este convins ca donatia nu mai poate fi revocata.
“Conducerea de acum a Camerei de Comert si Industrie Timisoara nu face nici o distinctie intre politica si refacerea patrimoniului uzurpat prin acte ale regimului comunist. Pentru mine este de neinteles de ce se doreste rezilierea unui act de donatie benevol, care nu a avut loc in perioada comunista, ci in anul 1945. Conducatorii de atunci au considerat ca acea cladire merita sa primeasca o dimensiune universitara si au fost de acord cu acel act de donatie, irevocabil si pe vecie”, a replicat senatorul Nicolae Robu.
“Vom sta din nou la coada la CEDO!”
Dupa primele termene de judecata la Tribunalul Timis, presedintele mediului de afaceri local, Georgica Cornu, a remarcat o usoara opozitie din partea magistratilor care judeca acest caz.
“Juristul nostru a cerut instantei sa incuviinteze marturia Regelui Mihai in acest caz. Sa spuna Majestatea Sa daca a fost obligat de comunisti sa dea cladirea Universitatii sau a fost o donatie benevola. Nu am fi dorit ca Regele Mihai sa se deplaseze la Timisoara, ci sa i se trimita un set de intrebari, un interogatoriu scris, la care sa raspunda la resedinta sa. Instanta nu ne-a incuviintat aceasta proba importanta. Nu stim din ce cauza, sau considera ca actele-s limpezi si ne vor da castig de cauza, sau ne vor respinge toate cererile pentru ca este vorba despre o cladire importanta a orasului. Vreau sa va spun ca, in cazul in care solutia nu ne va fi favorabila noua, o sa stam din nou la coada la CEDO!”, ne-a declarat Georgica Cornu.