Ministrul Dezvoltarii Regionale si Administratie Publice considera acum ca Doborgea indeplineste toate criteriile pentru a fi o regiune statatoare, desi in proiectul initial, ea era lipita de judetele Vrancea si Galati.
„Noi sustinem regiuni suficient de mari pentru a putea avea in interior resurse naturale diverse, variate, pentru a putea genera mai multa dezvoltare, pentru a avea forta de munca cu cat mai multe specializari, pentru a avea cat mai multe etnii intr-o regiune pentru a se stimula interactiunile umane, sociale care sunt importante pentru progres, o regiune sa aiba forme de relief care sa o ajute sa puna in comun potentialul fiecarei forme de relief, sa aiba suficiente cursuri de apa si suficienta iesire la transportul naval, fluvial sau maritim”, a explicat Liviu Dragnea intr-o conferinta de presa sustinuta la Constanta, citat de realitatea.net.
Vicepremierul crede ca o regiune trebuie sa aiba capacitatea sa se autosustina si considera ca Dobrogea este capabila de acest lucru. „De asemenea, regiunea sa poata sa aiba in interiorul ei suficiente resurse umane, materiale, financiare, naturale pentru ca ea sa se poata dezvolta nu neaparat singura, dar sa nu stea cu mana intinsa pentru supravietuire la guvernul central”, a mai spus Dragnea.
Daca viitoare regiune Dobrogea va fi formata din judetele Constanta si Tulcea, o eventuala regiune Banat formata din Timis si Caras-Severin ar fi similara ca suprafat si ca populatie, ba chiar mai mare. Astfel, Dobrogea ar avea o suprafata de aproape 16.000 km2 si o populatie de peste 800 mii locuitori, in timp ce Timisul si Carasul au impreuna peste 17.000 km2 si peste 950.000 de locuitori.
Mai multe detalii AICI.